Política

El Bundestag dóna llum verd al tercer rescat grec

Una àmplia majoria del Parlament avala la participació d'Alemanya en el paquet d'ajudes, al que haurà de contribuir amb 23.200 milions d'euros

L'Esquerra i alguns diputats conservadors rebutgen la proposta

El Par­la­ment ale­many (Bun­des­tag) ha donat llum verd aquest dime­cres al ter­cer paquet d'assistència finan­cera a Grècia per 454 vots a favor, 113 en con­tra i 18 abs­ten­ci­ons. L'aval al res­cat grec ha rebut el suport d'una amplia majo­ria de la coa­lició de la can­ce­llera Angela Merkel, mal­grat la rebel·lió d'alguns dipu­tats del seu propi par­tit.

En la votació d'avui s'ha repe­tit el que va pas­sar el 17 de juliol, quan el Bun­des­tag va donar el vis­ti­plau a l'ober­tura de nego­ci­a­ci­ons amb grècia amb l'opo­sició de 60 par­la­men­ta­ris del grup con­ser­va­dor de Merkel, que té un total de 331 escons. En aquesta ocasió, però, el nom­bre de vots en con­tra ha estat lleu­ge­ra­ment infe­rior, ja que ales­ho­res van ser 119 els dipu­tats que ho van fer en con­tra.

Tant ales­ho­res com avui la pro­posta ha obtin­gut un ampli suport, ja que la gran coa­lició de Merkel con­trola el 80% de la cam­bra. Per part de l'opo­sició, Els Verds també s'han sumat a la ini­ci­a­tiva i els dipu­tats de L'Esquerra han votat en con­tra o s'han abs­tin­gut.

El minis­tre de Finan­ces, Wolf­gang Schäuble, ha obert el debat previ dema­nant el sí al paquet d'aju­des, amb l'argu­ment que és la millor via per man­te­nir la moneda única i l'única perquè l'eco­no­mia grega torni a créixer.

Segons ell, si Grècia com­pleix les con­di­ci­ons acor­da­des en el Memoràndum, la seva eco­no­mia pot tor­nar al camí del crei­xe­ment, reduir els seus deu­tes pro­gres­si­va­ment i crear ocu­pació.

Schäuble, màxim repre­sen­tant del sec­tor més dur davant Ate­nes dins l'Euro­grup, ha adver­tit que els ajus­ta­ments són “irre­nun­ci­a­bles, sobre­tot dins la unió monetària”.

El res­pon­sa­ble de finan­ces del govern ale­many ha reco­ne­gut que la decisió de par­ti­ci­par en un ter­cer res­cat a Grècia no és fàcil, espe­ci­al­ment “després de l'experiència dels últims anys i mesos”, en referència a les diferències amb l'exe­cu­tiu d'Ale­xis Tsi­pras. “No hi ha cap garan­tia que tot fun­ci­oni i és tole­ra­ble tenir dub­tes”, ha admès. “No és fàcil, però està en joc la cons­trucció i l'estruc­tura de la unió monetària”, ha subrat­llat.

La con­tri­bució d'Ale­ma­nya al ter­cer paquet d'aju­des, que pre­veu un volum màxim de 86.000 mili­ons d'euros, és de 23.200 mili­ons d'euros.

El titu­lar de Finan­ces ha recor­dat que des de l'esclat de la crisi s'han creat els “meca­nis­mes neces­sa­ris” per enfor­tir l'euro i ha inci­dit en què aquests han donat fruits a Irlanda i a l'Estat espa­nyol.

A més, ha apun­tat que per­cep un “canvi fona­men­tal” a Grècia, fruit de les inten­ses nego­ci­a­ci­ons, i de l'evo­lució dels esde­ve­ni­ments en els últims mesos. Això no obs­tant, ha reco­ne­gut que hi ha “bones raons” per des­con­fiar i votar encon­tra.

“En vista del fet que el Par­la­ment grec ja ha apro­vat una bona part de les mesu­res, seria irres­pon­sa­ble no apro­fi­tar l'opor­tu­ni­tat per a un nou començament a Grècia”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.