Política

Optimisme moderat

La candidatura de Junts pel Sí rep amb satisfacció l'enquesta d'El Punt Avui que els apropa a la majoria absoluta, però es conjura per no relaxar-se

Unió, que quedaria fora, considera que farà “molta feina” a les urnes el 27-S

L' enquesta que ahir publicava El Punt Avui i que acosta Junts pel Sí a la majoria absoluta va ser rebuda amb optimisme a les files de la coalició sobiranista, però també amb una certa moderació. Consideren que van per bon camí i que d'aquí a les eleccions, amb la Diada pel mig, els seus electors es mobilitzaran encara més. Per aquest motiu, es conjuren per no relaxar-se. A la banda oposada hi hauria Unió que, segons l'estudi demoscòpic, es quedaria fora del Parlament. Ahir, però, els seus dirigents asseguraven que capgirarien aquesta tendència i es mostraven convençuts que el 27 de setembre obtindran un bon resultat.

L'enquesta, feta per GAPS, preveu que Junts pel Sí tregui entre 65-70 diputats; Ciutadans, 15-18; el PP, 14-17; Catalunya Sí que es Pot, 12-16; el PSC, 12-13 i, finalment, la CUP, 8-10. La majoria absoluta es troba als 68 representants i, per tant, Junts pel Sí la vorejaria. Però aquest llindar se superaria clarament sumant les dues candidatures a favor del sí, la de Junts pel Sí i la CUP, que s'enfilarien fins els 73-80 escons. Tan bon punt El Punt Avui va donar a conèixer els resultats a través de la web –a última hora de divendres– les xarxes socials van bullir. Per exemple, el número 18 de la llista de Junts pel Sí i dirigent d'ERC, Oriol Amorós, piulava: “Bon resultat a l'enquesta d'El Punt Avui. Res de confiar-se, a seguir treballant.” En un sentit semblant es va expressar el número 26 de la mateixa candidatura, Marc Sanglas: “Les enquestes només marquen tendències, i poden servir d'estímul, però no podem deixar de pedalar fins que s'escruti la darrera papereta.”

Fins i tot, el productor audiovisual Josep Maria Mainat, que va al número 77 per Barcelona, feia broma: “Ep! Ep! Ep! 7 diputats més de #JuntsPelSí i surto elegit!!! Això sí que es pot! #FemMainatDiputat.” Evidentment obviava que l'enquesta dóna entre 34 i 36 diputats a Barcelona i la resta, fins arribar als 65-70, provenen de les altres tres demarcacions. De la seva banda, el cap de llista, Raül Romeva, no va comentar l'enquesta, però en l'acte de presentació del programa sí que va recordar: “Quin és el mínim que volem? El màxim possible.”

Qui realment es va mostrar eufòric va ser el cap de llista del PP, Xavier García Albiol que, segons l'estudi, podria lluitar per la segona plaça quan fa poques setmanes aquest escenari semblava una quimera: “La nostra candidatura va com un coet”, va remarcar en l'escola d'estiu del PP, a Lloret. També va plantar cara perquè l'enquesta el col·loca com un dels més coneguts.

Per la seva part, el candidat d'UDC, Ramon Espadaler, en una visita a Girona, va destacar que fan un cas “molt relatiu” als resultats que pronostiquen que es poden quedar sense representació a la cambra catalana i hi va afegir: “La proposta de seny que fa Unió farà molt poc soroll a les enquestes i molta feina a les urnes el dia 27. Estem convençuts del que fem i que el nostre missatge està arribant al conjunt de ciutadans de Catalunya.”

Un altra de les formacions que no gaire molt ben parada de l'informe ateses les expectatives que tenia és Catalunya Sí que es Pot, que podria treure entre 12 i 16 diputats i no milloraria gaire els resultats d'ICV-EUiA el 2012, que va arribar als 13 escons. Abans, però, que El Punt Avui fes pública l'enquesta, el director de comunicació d'ICV, Marc Rius, demanava “prudència extrema en un context nou” a l'hora d'analitzar aquests estudis.

Participació semblant

Les últimes eleccions del 2012 van tenir una alta participació i es va arribar fins al 67,76%. Aquesta tendència, segons els responsables de l'enquesta, es podria mantenir i difícilment es preveu que es pugui arribar al 70%. En tot cas, hi ha algunes hipòtesis que indiquen que si la participació arriba als volts del 75% aquest panorama podria beneficiar les candidatures unionistes, ja que hi hauria una mobilització dels partidaris del no. Aquesta tesis també la defensa Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ELECCIONS EUROPEES

Un 21,6% ha votat al migdia a la Catalunya del Nord

BARCELONA
guerra a europa

Ucraïna ataca l’avió de combat més modern de Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

La participació a l’Estat se situa en el 28%

BARCELONA
eleccions europees

La participació cau a Catalunya i se situa en el 24,7%, deu punts per sota del 2019

barcelona
GUERRA A GAZA

Netanyahu insta Gantz a mantenir la unitat israeliana i quedar-se al govern de guerra

BARCELONA
àfrica

Almenys 42 morts en un atac d'una milícia vinculada a Estat Islàmic a la RDC

barcelona
PENÍNSULA COREANA

Seül reprèn les emissions contra Corea del Nord en resposta als globus-porqueria

BARCELONA
irlanda

Els primers resultats apunten a una caiguda del Sinn Féin a les municipals

barcelona
GUERRA A GAZA

El nombre de palestins morts en l’operatiu de rescat d’ostatges puja ja a 274

BARCELONA