Per què hem de votar Sí
Perquè Catalunya serà més atractiva per als inversors
Les multinacionals instal·lades a Catalunya asseguren que no marxaran si Catalunya es converteix en un estat
L'efecte de capitalitat atraurà inversors a la ciutat de Barcelona
Un país nou, al sud d'Europa, situat a la conca mediterrània, en un punt estratègic d'entrada i sortida de mercaderies cap a l'Àsia, amb un hub de vols transoceànics, amb un temps suau a l'hivern i no especialment calorós a l'estiu, amb una bona gastronomia, una bona oferta cultural... Si vostè fos l'empresari d'una multinacional i hagués de triar un lloc d'Europa per instal·lar-s'hi quina ciutat i quin país triaria, un de les característiques del descrit o qualsevol altra? Un nombre significatiu d'empresaris segur que triarien aquest país nou, Catalunya, amb una capital, amb prou glamur i to com Barcelona.
Els impulsors del web Elclauer.cat van plantejar una pregunta als lectors: “Hi haurà una fugida de multinacionals quan Catalunya sigui un estat independent o, en canvi, serà més atractiva per als inversors?” Concloïen que més aviat passaria el segon, per tot allò enumerat en el paràgraf anterior i perquè multinacionals com les químiques Basf i Dow Chemical instal·lades a Tarragona ja han assegurat que continuaran al Principat “passi el que passi”. Pels redactors d'Elclauer.cat, no hi haurà cap daltabaix si es garanteix “la seguretat jurídica de les empreses, una fiscalitat competitiva i unes infraestructures capdavanteres per facilitar el transport de mercaderies”. Segons una consultoria internacional que cita el web, Barcelona és la sisena ciutat europea més atractiva per fer-hi negocis, només superada per Londres, París, Frankfurt, Amsterdam i Berlín.
L'efecte de capitalitat, tal com en els seus estudis ha explicat el Cercle Català de Negocis, reforçarà l'atractiu de Barcelona i la convertirà en un pol de noves inversions. La mateixa Cambra de Comerç de Barcelona, poc amiga de ser qualificada d'independentista, en un estudi va assegurar recentment que les inversions a Catalunya han crescut malgrat que el procés pot generar una certa inseguretat.
Un altre sector estratègic, el farmacèutic, tampoc canviaria el seu mercat natural. Segons expliquen en el Elclauer.cat els fabricants farmacèutics amb seu al país tampoc veuen perillar el negoci. Les principals multinacionals del sector tenen plantes productives a Catalunya i els principals grups farmacèutics amb activitat a l'Estat són propietat de famílies catalanes.
La independència no espanta
Des d'Espanya, i també des de Catalunya, els partidaris de mantenir l'statu quo afirmen que els empresaris tenen por del procés. Així ho han repetit els últims dies, fent servir Foment del Treball i la CEOE. També van dir que després de la gran manifestació del setembre del 2012 els inversors havien fet marxa enrere i no pensaven venir a Catalunya. Un estudi del CCN del gener del 2013 tornava a destapar les mentides dels que alguns anomenen “senyors de la por”. Segons els estudiosos del Cercle, en pràcticament tots els sectors econòmics catalans s'esperava un augment de la inversió estrangera, de la construcció (amb un discret 0,2%) fins al financer (29,3%). La majoria d'inversors provenien d'Europa i un considerable 32% del continent americà. Les xifres posteriors els han donat la raó. El procés és pacífic i no espanta les multinacionals.