Política

El món ens mira

L'efecte Romeva en la premsa europea

La jugada ines­pe­rada de Junts pel Sí de col·locar de cap de llista Raül Romeva ha tin­gut també un efecte posi­tiu de cara a la reper­cussió inter­na­ci­o­nal del procés. Els 10 anys d'euro­di­pu­tat de Romeva, en què va encapçalar les llis­tes dels par­la­men­ta­ris més pen­cai­res, han dei­xat un pòsit que ara apro­fita la coa­lició inde­pen­den­tista per obte­nir un ressò més ampli per al seu pro­jecte sobi­ra­nista.

El diari anglès The Guar­dian dedi­cava dies enrere un extens arti­cle a ofe­rir un per­fil del cap de llista de Junts pel Sí, que ser­via alhora per expli­car l'estat de la qüestió cata­lana després de la Diada –que va reac­ti­var l'interès dels cor­res­pon­sals estran­gers– de cara a les elec­ci­ons del 27 de setem­bre.

Tot i ser un diari mar­ca­da­ment pro­gres­sista, no es pot espe­rar una visió gaire favo­ra­ble al procés català per part de The Guar­dian, que durant el referèndum escocès va pren­dre una posició deci­di­da­ment uni­o­nista, i va ser­vir de pla­ta­forma a les matei­xes cam­pa­nyes de la por que ara vivim els cata­lans.

Romeva és pre­sen­tat com “el líder sepa­ra­tista que vol tren­car Espa­nya” al cap­da­vant d'una coa­lició que reu­neix “el par­tit con­ser­va­dor CDC, l'esquerrà ERC i movi­ments ciu­ta­dans inde­pen­den­tis­tes, com a signe del temps extra­or­di­nari que expe­ri­menta Cata­lu­nya”. El diari britànic va més enllà i entra en els detalls: “Un home d'esquer­res que ves­teix texans i gasta ulle­res de color groc bri­llant, Romeva, és un pont entre els grups diver­sos que con­for­men Junts pel Sí. Nas­cut a Madrid i criat a Cata­lu­nya, diu que la seva posició inde­pen­den­tista es va con­so­li­dar l'any 2010, quan el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol va dic­ta­mi­nar que l'esta­tus i els poders de Cata­lu­nya no podien ser con­si­de­rats sinònims de la con­dició de nació.”

The Guar­dian relata alhora l'ascens impa­ra­ble del sobi­ra­nisme a Cata­lu­nya en els dar­rers cinc anys: “El 2010, menys del 20% dels cata­lans dona­ven suport a la inde­pendència, segons el Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió. El novem­bre del 2013 aquesta pro­porció havia cres­cut fins al 48,5%.”

El caràcter ple­bis­ci­tari de les elec­ci­ons és per­fec­ta­ment comprès pel diari lon­di­nenc: “La coa­lició de Romeva busca con­ver­tir els comi­cis del 27 de setem­bre en un referèndum de facto sobre la inde­pendència, segre­gant els par­tits en funció de la seva posició sobre la qüestió i posant en marxa el movi­ment més ambiciós de la regió en els dar­rers anys, en el marc del seu impuls per sepa­rar-se d'Espa­nya. Les enques­tes sug­ge­rei­xen que els par­tits pro inde­pendència podrien acon­se­guir una majo­ria ajus­tada en el Par­la­ment regi­o­nal de 135 escons. Si ho fan, el líder català Artur Mas s'ha ofert per encapçalar un govern de tran­sició que durarà 18 mesos com a màxim, que ini­ciarà la redacció d'una cons­ti­tució cata­lana i els tre­balls enca­rats a nego­ciar la secessió amb el govern cen­tral de Madrid.”

1821 Any d'aparició de ‘The Manchester Guardian' (des de 1959, ‘The Guardian')


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.