Els edils municipals, al marge de la reclamació
Dilmé relega la situació als consistoris a un segon esglaó a l'hora de demanar el retorn d'actes
En molts llocs, les renúncies implicarien més llocs per a CDC
El reguitzell de baixes de militància d'UDC arran del trencament amb Convergència va començar, de fet, per l'administració de la Generalitat, quan la direcció del partit va ordenar la sortida del govern i l'abandonament dels alts càrrecs, que en el cas de les comarques gironines van tenir poc efecte. Vicenç Estanyol –director territorial d'Agricultura–, Assumpció Rodríguez –de Governació– i Isabel Ruiz –de Justícia i que ha donat suport a la campanya de Junts pel Sí– continuen en els seus càrrecs al govern. I en el cas de les administracions municipals, Dilmé admetia que hi ha poc marge. De fet, en molts casos, si s'aconseguís la renúncia, les vacants s'haurien de cobrir automàticament amb noms convergents.
En el pla local, la ruptura de la federació ha desembocat en baixes de militància municipals arreu de la demarcació. A Girona, Calonge, Palamós –on els dos regidors electes pertanyen a CDC– o pel que fa als casos de l'alcaldessa de Castelló d'Empúries, Assumpció Brossa, i de l'alcalde d'Hostalric i diputat, Josep Antoni Frias, que no han anunciat les seves baixes però que durant la darrera campanya s'han manifestat explícitament a favor de Junts pel Sí.
Els requeriments formals de renúncia a les actes, de moment, no s'han produït. Però un dels edils que han abandonat el partit rebutjava ahir la condició de “trànsfuga” que els atribueix Dilmé. “Continuo donant suport a les sigles de CiU i discrepo respecte a la direcció d'Unió”, justificava.
Les discrepàncies, fins ara, s'han resolt de maneres diverses. A Calonge, els exsocialcristians Albert Ros i Joan Caner continuen dins del grup de CiU, igual que a Girona. A Figueres, en canvi, Dolors Pujol ha passat a ser no adscrita. També hi ha molts altres municipis, a l'Empordà o el Pla de l'Estany, on les militàncies i la col·laboració es mantenen.