Alacant ret homenatge a Miquel Grau
Es tracta del primer reconeixement oficial de la ciutat en quasi quatre dècades
El militant comunista va morir després de rebre d'un colp de maó per part d'un membre de Força Nova quan enganxava cartells del 9 d'Octubre el 1977
Tots els partits de l'Ajuntament, que li concedirà la medalla de la ciutat, han donat suport a la iniciativa
La ciutat d'Alacant ha dedicat hui un “sentit” homenatge a Miquel Grau, que segons la Llei de Memòria Històrica va ser l'última víctima de la violència política de la Transició, després de rebre un colp de maó en el cap quan enganxava un cartell per la “llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia”.
Grau i Gómez era militant del moviment comunista valencià i va morir en l'hospital deu dies després que, el 6 d'octubre de 1977, patira l'impacte en la plaça dels Estels d'Alacant de mans d'un militant extremista de Força Nova.
Es tracta del primer reconeixement oficial de la ciutat en quasi quatre dècades. L'acte ha sigut promogut per l'ajuntament de la capital amb la unanimitat dels cinc grups (a iniciativa de l'equip de govern del PSPV-PSOE, Guanyar Alacant i Compromís, i amb el suport de l'oposició del PP i C's).
Els germans de Grau, José Ramón i Fini, han sigut els encarregats de descobrir una placa al costat del lloc on Grau va ser objecte de l'atemptat i ho han fet visiblement emocionats. José Ramón Grau ha relatat als periodistes que aquest acte “pot tancar alguna ferida per a la ciutat, però no per a la família”: “No ens retorna al nostre germà”, ha subratllat abans de lamentar que poc després de l'atemptat i de la condemna judicial, el govern d'aleshores indultara l'agressor. Després de descobrir la placa, s'ha escoltat la melodia de la cançó que el grup Al Tall' va dedicar a Miquel Grau.
En la façana limítrofa a la placa també s'ha col·locat un cartell on es reflecteix que Grau era “militant del Moviment Comunista del País Valenciá” i que “va ser assassinat pel feixisme quan pegava cartells de la Diada del 9 d'Octubre”.
Deute històric
El portaveu municipal, Natxo Bellido, de Compromís, ha afirmat que aquest homenatge era un “deute pendent” que pretén “tancar ferides emocionals i de la memòria”, i s'ha felicitat perquè tots els grups polítics hagen donat suport a la iniciativa A més de Grau, segons Bellido, aquest homenatge ha de servir de tribut a “tots aquells que van treballar en circumstàncies difícils per a portar la democràcia” en un període en el qual “es jugaven literalment la vida”.
Per la seua banda, el regidor de Cultura, Dani Simón, de Guanyar Alacant, ha coincidit que es compleix “un deute històric a una persona que va ajudar a l'arribada de la democràcia” i que va ser víctima d'un “crim d'odi”.
A l'homenatge han acudit el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i regidors dels cinc grups polítics municipals, entre ells les populars Asunción Sánchez Zaplana (portaveu del PP) i Maricarmen Espanya; el socialista Fernando Marcos; Dani Simón de Guanyar Alacant; Vicente Boades de C's; i Natxo Bellido i María José Espuch, de Compromís.
A part d'aquest acte, el ple municipal concedirà la medalla d'or de la ciutat, a títol pòstum, a Miquel Grau i estudia la possibilitat de dedicar-li un carrer o espai públic en el futur.