Política

L'Estat no pagarà les ajudes a les vedes dels dos últims anys

El ministeri afirma que els pescadors no poden reclamar les subvencions corresponents al 2014 i el 2015 perquè fins a finals de novembre no estarà aprovat el programa que regula el repartiment dels fons estructurals de la UE

El secretari general de Pesca del Ministeri de Medi Ambient, Andrés Hermida, va afirmar ahir que el sector pesquer “difícilment pot reclamar les ajudes per les parades voluntàries dels dos darrers anys perquè encara no s'ha aplicat el programa operatiu” que regirà el repartiment del fons europeu marítim i de pesca (FEMP). És a dir, que els pescadors no poden recuperar les pèrdues de la veda voluntària perquè no hi ha cap document marc que regule aquest accés al finançament comunitari. Hermida va fer l'anunci durant la vuitena edició de la Jornada Científica de la Tonyina, que es va celebrar a l'Ametlla de Mar.

El secretari general de Pesca va avançar que el ministeri presentarà el programa marc que establirà la distribució dels fons econòmics europeus per a la pesca a finals de novembre. Serà a partir de llavors quan el sector podrà acollir-se a les ajudes per les parades temporals, “que estaran finançades quan es duguen a terme per recuperar espècies i no per criteris comercials”, segons l'alt càrrec del ministeri. Els pescadors no podran, però, reclamar aquests ajuts de manera retroactiva. Hermida va afegir en aquest sentit que “les vedes no es finançaran”. El secretari general va donar així resposta a les reivindicacions de tot el sector pesquer que ha dut a terme vedes voluntàries durant els dos darrers estius. Segons van xifrar des de la confraria de Sant Carles de la Ràpita, una de les més rellevants de Catalunya, les embarcacions convencionals deixen d'ingressar una mitjana d'entre 6.000 i 7.000 euros durant cada parada. A més, el president de l'agrupació pesquera, Eusebio Rosales, va recordar que “el sector fa la veda perquè està compromès amb la situació dels caladors”. Els afectats preveuen reunir-se amb el ministeri.

La venda del 40% de tonyina roja és un frau

La investigadora del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) Ana Gordoa va explicar ahir, durant les jornades de l'Ametlla de Mar, que, de mitjana, el 40% de la tonyina roja comercialitzada és fraudulenta. Segons l'experta, espècies com ara la tonyina d'aleta groga i la tonyina d'ulls grossos o blanca es venen com a roja molt sovint. Per evitar enganys, la investigadora cap del CEAB ha explicat que existeix el document de declaració de captura, el DCAS, que el consumidor pot exigir sobre el producte que compra o menja, fins i tot hauria de ser present en peixateries i restaurants; tot i això, en la investigació no s'ha pogut trobar en cap dels punts de venda analitzats, encara que s'estigués venent tonyina roja legal. L'estudi s'ha fet en tots els rangs de la cadena comercial, des de majoristes fins a detallistes i restaurants als municipis del litoral català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.