Els jutges planten Mas per pressions del Poder Judicial
El govern evita el conflicte i ajorna la celebració del Dia de la Justícia en espera d'un dia “de major confortabilitat”
Primera conseqüència institucional de la declaració pactada entre Junts pel Sí i la CUP per a l'inici de la creació d'un estat català en forma de república. Els jutges van decidir no acompanyar avui el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'acte de celebració del Dia de la Justícia, a instàncies del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), malgrat que oficialment es desmenteix. La plantada va tenir lloc arran de l'agreujament del conflicte polític que viu el país, segons fonts consultades per aquest diari.
En vista de les pressions que hi va haver, segons fonts coneixedores dels fets, el govern va desconvocar, ahir a la tarda, l'acte que havia de tenir lloc al Palau de la Generalitat perquè la visibilització de la confrontació institucional no afectés l'àmbit judicial. El Departament de Justícia va justificar la suspensió de l'acte per la necessitat d'ajornar-lo “a la recerca d'una data de major confortabilitat”. Una portaveu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va aclarir que han estat els organitzadors els que han desconvocat l'acte. Certament, amb l'ajornament el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha donat un respir al president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que, com marca el protocol, s'havia de seure al costat del president Mas.
En aquest acte, força protocol·lari, també hi havia d'assistir el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i, en representació de l'executiu, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el titular de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El magistrat de la secció 15 de l'Audiència de Barcelona, Luis Rodríguez Vega, havia de pronunciar una conferència i s'havien d'entregar les medalles d'honor a Francesc Xavier Ten, titular del jutjat de pau de Calella i vocal de l'Observatori Català de la Justícia; Maria Antònia Amigó de Palau, secretària de la sala de govern del TSJC; Joan Carles Ollé, degà president del Col·legi de Notaris de Catalunya, i Remei Bona, magistrada del jutjat de vigilància penitenciària 4 de Barcelona.
El vot exterior, al Suprem
El govern ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de no ampliar el termini de vot exterior a les eleccions del 27 de setembre i “denegar” així aquest dret a més de 7. 000 catalans, la tercera part de les persones que van demanar votar des de l'exterior. Ho va anunciar ahir la consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Meritxell Borràs, que va recordar que la JEC va denegar fins a tres vegades les peticions del govern d'ampliar el termini de vot exterior després de detectar “nombroses incidències”. En canvi, sí que va ampliar el termini perquè poguessin votar els militars.