Política

El TC dóna via lliure al ple del 9-N

L'òrgan admet a tràmit en un temps rècord els recursos del bloc antisobiranista però els nega la petició per impedir el debat

Dedica una jornada al tema català i suspèn indefinidament les estructures d'estat

El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va donar un cop de porta a les pre­ten­si­ons de Ciu­ta­dans i el PP d'impe­dir que dilluns se cele­bri el debat sobre la reso­lució sobi­ra­nista. No van accep­tar unes mesu­res cau­te­lars que pre­te­nien evi­tar la dis­cussió i poste­rior apro­vació del text al Par­la­ment, però això no treu que en aquest cas l'òrgan judi­cial hagi actuat amb una cele­ri­tat gai­rebé inèdita en accep­tar en un temps rècord tra­mi­tar les quei­xes dels tres grups cata­lans –el PSC també va pre­sen­tar el seu text– que el dia ante­rior havien enre­gis­trat a la seu del tri­bu­nal. No hi va haver, doncs, fis­su­res entre els onze magis­trats del TC ni a l'hora de pren­dre la pri­mera decisió –l'admissió a tràmit– ni tam­poc en la de per­me­tre que el ple se cele­bri. Els mem­bres del tri­bu­nal argu­men­ta­ven en el dic­ta­men emès ahir a la nit que no exis­teix la “urgència excep­ci­o­nal” que pro­cla­ma­ven els seus detrac­tors, adduint que no poden impo­sar cap mena de con­trol sobre una reso­lució que no s'ha apro­vat i de la qual es des­co­neix el resul­tat final.

El PSC, pre­ci­sa­ment, havia renun­ciat a sol·lici­tar les mesu­res cau­te­lars dels altres dos grups tot recor­dant que la doc­trina del TC mai no ha actuat de manera pre­ven­tiva con­tra un debat que encara no s'ha cele­brat. I, en aquest sen­tit, volien estal­viar-se que la pri­mera res­posta del tri­bu­nal fos un no.

“Deter­mi­nació”

Això sí, mal­grat donar via lliure a la dis­cussió de la moció, en el seu escrit l'òrgan judi­cial sug­ge­reix que un cop la moció de Junts pel Sí i la CUP tin­gui vali­desa, el TC exer­cirà les seves com­petències “amb prudència i deter­mi­nació”. I en aquest sen­tit va voler tran­quil·lit­zar el PP i C's, els quals argu­men­ta­ven que, si no veta­ven el ple del 9-N, farien tard per impe­dir la “des­con­nexió” i l'inici d'un procés cons­ti­tu­ent a Cata­lu­nya. El TC va dei­xar-los clar que tindrà “la dar­rera paraula” quan arribi el moment. I en aquest punt va recor­dar que fa un any i mig ja va decla­rar incons­ti­tu­ci­o­nal i, con­seqüent­ment, va anul·lar la Decla­ració de Sobi­ra­nia apro­vada el gener del 2013 després que el govern espa­nyol l'hagués recor­re­gut en con­tra en con­si­de­rar que, mal­grat ser un docu­ment polític, amb el segell del Par­la­ment podia tenir vali­desa jurídica.

La d'ahir, en tot cas, va ser una jor­nada monogràfica dedi­cada al procés català, ja que els magis­trats també van apro­fi­tar per revi­sar i man­te­nir la sus­pensió de dife­rents nor­mes que en els últims dos anys ha impul­sat el govern d'Artur Mas per desen­vo­lu­par les ano­me­na­des estruc­tu­res d'estat.

Man­te­nir la sus­pensió

Arran de la impos­si­bi­li­tat de resol­dre el fons de les suc­ces­si­ves impug­na­ci­ons plan­te­ja­des des de l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy, l'òrgan judi­cial ha optat per allar­gar les mesu­res cau­te­lars a través de les quals es pretén impe­dir que tin­guin cap mena de con­seqüència legal. De fet, en la seva reso­lució d'ahir, tot i insis­tir que no volen pre­jut­jar res, s'admet que les lleis i els decrets for­men part del que des de l'advo­ca­cia de l'Estat es con­si­dera un con­junt de mesu­res que estan enfo­ca­des “a cul­mi­nar l'ano­me­nat procés de tran­sició naci­o­nal”, que con­si­de­ren que arrenca amb la decla­ració sobi­ra­nista del 2013. Per tot ple­gat, i davant la seva “rellevància” jurídica i cons­ti­tu­ci­o­nal, s'opta per man­te­nir la sus­pensió inde­fi­ni­da­ment.

Les deci­si­ons adop­ta­des ahir pel TC afec­ten arti­cles dels pres­su­pos­tos de la Gene­ra­li­tat en vigor, la cre­ació del Comis­si­o­nat per a la Tran­sició Naci­o­nal –al qual atri­bu­ei­xen fun­ci­ons “pre­pa­ratòries” i “necessàries” perquè el procés pugui con­cloure–, però també la hisenda cata­lana, el pla d'infra­es­truc­tu­res estratègiques o l'inven­tari de béns immo­bles. En una ter­cera reso­lució també s'allarga la sus­pensió de la cre­ació per la Gene­ra­li­tat de nous ser­veis públics, que afec­ta­ven els regis­tres, i que van ser impug­nats per Rajoy amb l'argu­ment que es neces­sita auto­rit­zació esta­tal per fer-ho. De tot el paquet només se salva un arti­cle rela­ci­o­nat amb la cre­ació d'esta­bli­ments comer­ci­als en zones portuàries.

25.03.14
Declaració sobiranista.
El TC declara inconstitucional i anul·la el text aprovat el gener del 2013 al Parlament.
28.10.15
Reacció.
Rajoy comença amb Sánchez una tanda de contactes per fer front a la moció de Junts pel Sí i la CUP.
07.08.15
Comissionat.
Des d'aquesta data estava suspès el decret de creació de l'òrgan per a la Transició Nacional.
04.11.15
Primer recurs.
Ciutadans, el PSC i el PP s'avancen a l'Estat presentant recurs d'empara contra la tramitació del text.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.