Política

Colau demana als espanyols que perdin la por de la consulta

L'alcaldessa insta el govern que surti del 20-D a negociar un referèndum per desbloquejar la situació

Destaca la “coherència de la CUP amb el vet a Mas”

En vigílies que comenci la campanya de les eleccions espanyoles, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va traslladar ahir a Madrid per reclamar al govern que surti del 20-D que admeti que només amb la negociació d'un referèndum es pot sortir de l'actual situació de bloqueig que viu la política catalana, ja que d'aquesta manera es tindrà un retrat de quines són les aspiracions reals de la ciutadania. En una conferència pronunciada al Club Siglo XXI, Colau va reclamar a la societat madrilenya en concret i a l'espanyola en general que perdi la por de parlar d'una eventual consulta i va justificar que se celebri només a Catalunya dient que és la ciutadania d'aquest territori la que, majoritàriament, reclama exercir el dret a decidir.

Segons Colau, tot plegat és només una qüestió de voluntat política, i va recordar els precedents del Quebec i d'Escòcia i el fet que, en “només una nit”, el PP i el PSOE van ser capaços de posar-se d'acord per modificar la Constitució. En aquest sentit, considera que el referèndum català s'ha d'anteposar a la futura reforma de la carta magna.

Colau ha decidit implicar-se a fons en la campanya del 20-D amb la candidatura En Comú Podem, a diferència de la seva homòloga madrilenya, Manuela Carmena, que prefereix fer-se fonedissa i que ahir va exercir de mestra de cerimònies en la presentació de l'alcaldessa de Barcelona en el seu primer acte formal en un fòrum de debat madrileny. Així, davant dels que li retreien que hagués votat sí i sí el 9-N, Colau reiterava que ho va fer com una mostra de rebel·lia per l'immobilisme i l'arrogància del PP, si bé admetia que si finalment es fa el referèndum –que Pablo Iglesias porta en el seu programa per a les espanyoles– no té decidit el vot. “No vull trencar res; només vull que s'obri el diàleg.”

També es va referir al no de la CUP a investir Artur Mas i va destacar la “coherència” de la formació i el fet que no entri en el “mercadeig” dels partits tradicionals. En aquest sentit, Colau considera que la pilota és ara a la teulada de Junts pel Sí i es pregunta si a hores d'ara és més important Mas o tenir nou govern a Catalunya.

LA FRASE

A Espanya s'ha instal·lat la por d'un referèndum, però no s'ha de tenir cap por de parlar-ne
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Que Podem sigui primer condiciona el referèndum

david brugué

Pablo Echenique, un dels líders de Podem a escala estatal, va ser ahir a Barcelona per participar en un acte de precampanya en què va reconèixer que la seva aposta programàtica pel referèndum català té un camí llarg. Sobretot perquè, si no és primer, cap de les tres altres forces majoritàries l'avala. Per això va insistir que és necessari que la formació de Pablo Iglesias sigui la més votada. Per Echenique, des de la irrupció de Podem, les altres forces han anat variant el discurs i està convençut que una victòria del partit lila també ho aconseguiria en aquest aspecte. També va insistir que la paràlisi en l'àmbit català es dóna tant per l'immobilisme del PP com pel de Junts pel
Sí i va concloure que un pacte PP-Ciutadans seria perillós per a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona
estat francès

Primeres tensions al nou Front Popular francès per aturar a Le Pen

barcelona
Política

El relator de l’ONU sobre les minories avisa que fiscals i jutges han d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
Política

Agre comiat de Núria Marin com a alcaldessa de l’Hospitalet

Barcelona
Política

Albiach creu que “l’única” opció és un govern “progressista”

barcelona