Política

“Espanya també hi guanya, amb la independència”

Democràcia i Llibertat viatja a Madrid a divulgar les bondats d'una separació pactada i fa arribar un document de raons a tots els partits

Homs acusa el socialista Sánchez de “fer de ‘palmero' de Rajoy”

La independència no ha de ser només un anhel per a un independentista català, sinó que hauria de ser desitjable per a qualsevol governant espanyol. Amb aquesta idea a l'equipatge, Democràcia i Llibertat va agafar ahir el TAV fins a Madrid per divulgar les bondats d'una separació amistosa entre Catalunya i Espanya, com ara tenir en conjunt més eurodiputats i comissaris europeus. “Catalunya és viable econòmicament sense Espanya, i Espanya sense Catalunya també és viable econòmicament i també hi guanya, la separació acordada és millor”, va opinar el cap de llista, Francesc Homs, davant dels lleons de bronze del Congrés.

Prenent com a base un document de 48 pàgines titulat Raons per pactar, motius per conviure. Proposta de diàleg, que serà enviat a tots els grups elegits el 20-D, Democràcia i Llibertat abraça “el diàleg, la negociació i el pacte” per a una separació amistosa. “En la UE de 27 estats, l'espanyol ha perdut pes i el seu paper és cada cop menys rellevant”, va fer notar Homs abans de formular una invitació al pragmatisme ibèric. “Seria més efectiu a la península tenir tres estats [Portugal, Espanya i Catalunya] que dos. És la pregunta que s'ha de fer la societat espanyola: com serem més forts, sent tres o sent dos? Si li traiem les passions i el dramatisme, la resposta és lògica”, va instar Homs a reflexionar a pocs metres del Congrés i acompanyat pels candidats per Barcelona Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Miriam Nogueras, números dos, tres i quatre, respectivament, de DiL.

Tot i que Mariano Rajoy ha bastit la unitat d'acció amb el PSOE de Pedro Sánchez i els Ciutadans d'Albert Rivera, Homs prefereix no descartar que el pròxim inquilí de La Moncloa pugui obrir un diàleg per “negociar la constitució de Catalunya com a estat independent” sense excloure, això sí, fer via unilateralment. D'acord amb el pacte amb ERC forjat a Junts pel Sí, Democràcia i Llibertat promet al mateix temps mantenir-se “expectant” –l'adjectiu pactat per CDC i els republicans– davant la possibilitat que l'Estat s'obri a fer un referèndum vinculant. “Sabem que estan disposats a utilitzar la força per frenar el procés”, va prevenir invocant l'ofec del FLA, les sentències del TC i les querelles, però “no ens impressiona” i ara cal saber si estan disposats “també al diàleg”. “La convivència millorarà si és d'igual a igual”, augura.

Si bé a l'Estat es viu amb neguit qui serà l'inquilí de La Moncloa a partir del 20-D, Homs resta emoció a saber el nom des del punt de vista català, i això que l'aspirant del PSOE, Pedro Sánchez, promet que el primer que faria és “despenjar el telèfon i trucar a Artur Mas”. “Mas i Junts pel Sí ja van guanyar les eleccions el 27-S i Sánchez encara no ha mogut peça, més aviat fa de palmero de Rajoy”, etziba Homs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Albiach creu que “l’única” opció és un govern “progressista”

barcelona
Política

El PP veu “raonable” que els fiscals del procés es rebel·lin contra l’amnistia

barcelona
Política

Dimiteix de l’executiva d’ERC l’eurodiputat Jordi Solé

barcelona
Política

Illa insisteix en donar resposta a la “singularitat” de Catalunya en el finançament

barcelona
guerra a gaza

L’OMS documenta 480 atacs israelians a centres mèdics a Cisjordània

barcelona
Política

Rovira reitera a Sánchez un finançament singular per investir Illa

barcelona
guerra a europa

Kíiv i els seus aliats es reuneixen a Suïssa per fixar les bases del camí cap a la pau

barcelona
Àfrica

Ramaphosa, reelegit president de Sud-àfrica

barcelona
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid