Política

ERC critica el sobiranisme no responsable i el desanimat

Junqueras assenyala la CUP i CDC per no haver fet pinya quan l'independentisme ha fet el cim

Avisa que C's serà la imatge de Catalunya per als espanyols i per al món si el sobiranisme no és fort a Madrid

Si a ERC se li ha recriminat estar absent en l'estira-i-arronsa entre CDC i la CUP per treure de l'atzucac el procés independentista, ahir a la tarda, el president del partit, Oriol Junqueras, va entrar en el debat fent retrets implícitament als uns i als altres des de la sala Cabanyes de Mataró. “Ara resulta que alguns dels nostres sembla que perden el sentit de la responsabilitat i uns altres es desanimen”, deixava anar Junqueras sense citar cap nom, però en una crítica clara a la CUP, per no haver-se decidit a investir Mas president, i a CDC, per haver recuperat la via del diàleg amb Madrid i el referèndum després de concloure que l'independentisme no té prou força per culminar el procés.

Com en la nit electoral, el líder d'ERC va defensar que l'independentisme “ha guanyat” i que Catalunya té “dret a sortir del frontó” en què s'ha convertit Espanya, una metàfora que els republicans van explotar durant la jornada de campanya d'ahir.

Junqueras va subratllar que ERC mai s'ha resignat ni s'ha rendit, segons recull l'ACN: “Si no ho vam fer quan érem pocs, ben segur que no ho farem ara que som la majoria.” I avisava que el resultat del 27-S l'ha de defensar al Congrés dels Diputats un independentisme “fort” que no renunciï a aquest altaveu de cara a l'opinió pública espanyola i internacional, i que renunciar a fer-ho és regalar a Ciutadans la imatge de Catalunya.

El país ho ha intentat tot per trobar l'encaix a Espanya i ha estat impossible. Ja només li queden les urnes perquè la majoria dels catalans votin per la independència. No hi ha cap més camí. Aquesta tesi d'ERC la defensaven ahir al matí els tres caps de llista al Congrés, Gabriel Rufián, Joan Tardà i Ester Capella, davant del frontó de l'Espanya Industrial de Barcelona.

“Sabem que a Espanya hi ha bona gent i que si IU hagués guanyat algun dia les eleccions ens hauríem pogut posar d'acord el republicanisme espanyol i
el catalanisme progressista”, assenyalava Tardà. El problema és que els republicans espanyols no han governat mai després del franquisme i que mantenir l'esperança en aquest camí és perdre el temps, segons el parlamentari i candidat republicà. Tardà recordava que el PP no reconeix la realitat nacional de Catalunya, que Alfredo Pérez Rubalcaba va deixar clar que el PSOE mai reconeixeria el dret a decidir i que tampoc es pot esperar res d'un partit nascut “amb tesis ètniques”, amb referència a Ciutadans.

“Construir la república catalana no és un camí de roses, però és immensament més fàcil que canviar la monarquia espanyola”, concloïa Tardà, que va tenir paraules dures per al president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que va defensar la necessitat de crear a Espanya una “dreta moderna” que serveixi de contrapunt a Podem, un anhel que s'ha fet realitat amb Ciutadans, segons el republicà. Tardà va agrair irònicament a aquest banquer, “gran patriota català”, que recordés a la ciutadania de Catalunya que no té dret a decidir el seu futur polític.

Davant d'aquest “mur” en què s'ha convertit l'Estat espanyol, segons ell, als catalans només els queden les urnes: “La democràcia és imbatible. El rovell de l'ou del món desenvolupat són les urnes. A les urnes, catalans!”

La fins ara senadora Capella va recordar que l'intent d'encaix de l'Estatut va acabar “amputat pel TC” i va recriminar als partits espanyols que ara prometen una reforma constitucional o un referèndum que no ho fessin possible quan van tenir ocasió de fer-ho: “Per què els hauríem de creure ara?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA