Política

Iglesias s'encomana a Colau

FÓRMULA

Podem intenta seduir l'electorat català amb el referèndum i un discurs de fraternitat perquè empenyi la seva “remuntada” a tot l'Estat

L'alcaldessa demana que el canvi de les municipals es traslladi al Congrés

Pablo Iglesias es va encomanar ahir a la tirada electoral de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè Catalunya empenyi la formació violeta fins a una difícil però encara desitjada victòria el 20-D. El cap de cartell d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ho va resumir així: si el 2004 una participació massiva de l'electorat català va tombar José María Aznar després dels atemptats de l'11-M, ara una afluència massiva a les urnes equivalent pot posar fi a la carrera política de Mariano Rajoy. Domènech va recordar com Ana Botella va endevinar llavors la derrota, amb llàgrimes als ulls, en conèixer l'índex de participació a Catalunya.

La fórmula per aconseguir-ho és ben diferent de la que va intentar el 27-S Catalunya Sí que es Pot. Iglesias combina ara el discurs social amb les expressions d'afecte envers Catalunya, sense dures càrregues contra l'independentisme, i això podria acostar una part de l'electorat cupaire a la seva papereta. Manté, a més, ben alta la bandera del referèndum mentre JxSí i la CUP intenten pactar un full de ruta perquè el procés sobiranista tiri endavant malgrat les dificultats. Lluny queden les polèmiques apel·lacions d'Iglesias als orígens dels catalans de les ciutats perifèriques per arrossegar el vot. Podem necessita Catalunya per al canvi que propugna a Espanya i aposta per la seducció de bracet amb Colau, que ahir va reclamar que l'onada de les eleccions municipals que la va situar a l'alcaldia de Barcelona arribi “amb una força imparable” al Congrés. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va demanar a la “gent senzilla i treballadora” que contribueixi a la seva causa. “No hi ha hagut cap revolució democràtica sense Catalunya. Us necessitem”, va constatar.

La disputa per un mateix electorat va voler que la vigília fos Pedro Sánchez, amb Carme Chacón, qui entonés un prec similar al pavelló Sergio Manzano de l'Hospitalet de Llobregat. Si l'afluència d'assistents pot ser indicativa d'alguna cosa, Iglesias en va arrossegar més a la ciutat que governa la socialista Núria Marín. Unes 1.400 persones van omplir el poliesportiu i unes 400 més, segons l'organització, van quedar fora.

La “remuntada” que Iglesias anhela que s'impulsi també des de Catalunya es juga sobretot a l'àrea metropolitana, on el PSC, Ciutadans i En Comú Podem batallen per situar-se com la força útil per expulsar Rajoy de La Moncloa. “Gràcies, Catalunya. Volem un país amb tu”, va deixar anar Iglesias des de l'escenari. El candidat de Podem es va vantar de no fer un doble discurs i de defensar el referèndum des d'arreu de l'Estat, des de Cadis fins a Compostel·la. Precisament avui, des de Galícia, el candidat de la coalició En Marea, Xosé Manuel Beiras, presentarà la proposta de Podem sobre el dret a decidir. Coincidint amb el dia de la Constitució, faran un acte coordinat des de cinc llocs de l'Estat per difondre els continguts clau de la seva proposta de reforma de la carta magna. En diuen la recuperació de la “fraternitat”.

“Si guanyem les eleccions, defensarem que Catalunya continuï en un projecte comú, però hi haurà un referèndum a Catalunya, perquè són els catalans i les catalanes els que han de decidir”, va reiterar el presidenciable espanyol. Els que es declaren hereus de les marees contra les retallades dels serveis públics, les plataformes mobilitzades i els clams dels barris consideren, però, que la “pàtria” són els hospitals, els serveis públics i els drets socials, segons va precisar Iglesias, en el transcurs d'un míting en què també va intervenir llargament en català Íñigo Errejón.

Domènech va carregar contra els seus principals adversaris sobre el terreny. El cap de cartell d'En Comú Podem va alertar que els socialistes són “la porta d'entrada del PP”, perquè quan ells governen s'alternen el poder amb els populars. Així mateix, va alertar que Albert Rivera no és el “canvi”, sinó el “recanvi” del PP, perquè amb ell governaran els bancs i l'Íbex 35. “Són casta!”, va proclamar, com a conclusió, un dels assistents.

LES FRASES

Hi haurà un referèndum a Catalunya, perquè són els catalans els que han de decidir
Pablo Iglesias
candidat de podem
Quan vosaltres decidiu que el canvi ha d'arribar, el canvi arriba. I el 20-D el canvi arribarà
Xavier Domènech
CANDIDAT D'EN COMÚ PODEM
Necessitem que el canvi del 24-M arribi amb una força imparable al Congrés
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
No hi ha hagut cap revolució democràtica sense Catalunya. Us necessitem
Íñigo Errejón
NÚMERO DOS DE PODEM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àfrica

Ramaphosa, reelegit president de Sud-àfrica

barcelona
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona