El socialista Collboni, imputat en el cas Mercuri per tràfic d'influències
El líder del PSC a Barcelona nega haver comès cap il·legalitat
Declararà demà per la peça que investiga pressions al CAC per llicències de televisió
El cas Mercuri esquitxa de nou dirigents del PSC. Després de Daniel Fernández o Montserrat Capdevila, ara Jaume Collboni, el líder dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona, declararà demà en qualitat d'imputat als jutjats de Sabadell després que la jutgessa que instrueix la suposada trama de corrupció politicoempresarial que va esclatar l'any 2012 a Sabadell hagi fet nous passos en la peça 29 –en què ja està imputat l'exalcalde socialista Manuel Bustos–, que investiga un presumpte delicte de tràfic d'influències al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) per aconseguir la concessió d'un canal de televisió per a l'empresari que regentava Canal Català, Nicola Pedrazzoli, que també haurà de declarar.
“He actuat en tot moment dins de la legalitat en l'exercici de les meves anteriors funcions polítiques com a secretari de comunicació del PSC”, afirmava ahir Collboni en un comunicat poc després que es donés a conèixer la seva implicació en el cas. Collboni, que ha estat ratificat en el càrrec tant per l'executiva del PSC com per la de la Federació de Barcelona, es mostrava disposat a col·laborar amb la justícia i demanava celeritat en el procés. Fonts socialistes van explicar ahir que la investigació es basa en dues trucades i que Collboni mai va accedir a fer les gestions que li demanava l'exalcalde, com ell mateix hauria reconegut en les declaracions davant de la jutgessa. Les mateixes fonts afegeixen que un atestat dels Mossos certifica que Collboni no va fer cap gestió per a la llicència.
Sabadell Lliure de Corrupció, l'entitat que exerceix d'acusació popular en el cas, de l'atestat policial, considera, però, que de les diligències s'extreu que Bustos hauria pressionat l'any 2012 els representants del PSC al CAC en favor de Pedrazzoli i hauria mantingut converses amb Collboni en aquest sentit. Per la plataforma, la peça 29 mostra “quins eren els veritables interessos de Bustos i el seu entorn, molt lluny dels de la ciutat i del paper d'alcalde”. L'advocat de l'entitat ciutadana va avançar ahir: “Estem valorant demanar noves imputacions i noves diligències.”
Tres anys després de l'esclat del cas Mercuri, el nombre d'imputats continua creixent. Ja són més de trenta les persones investigades, entre les quals hi ha polítics, empresaris i funcionaris de l'Ajuntament de Sabadell. Només hi ha hagut un judici, el del conegut com la peça de l'Ajuntament de Montcada, que va acabar amb una sentència condemnatòria contra la qual s'ha presentat recurs. El TSJC va condemnar Bustos i l'exdiputat Daniel Fernández a un any i quatre mesos de presó per tràfic d'influències. En aquest temps, la jutgessa ha arxivat almenys onze de les 33 peces del sumari.
LES FRASES
LA XIFRA
La governabilitat de Barcelona se'n pot ressentir
joan ruedaBarcelona en Comú governa en minoria i busca diferents suports en cadascuna de les seves propostes. Però és obvi que el PSC de Jaume Collboni és un dels seus aliats naturals, com ho és l'ERC d'Alfred Bosch, i d'una altra manera per la seva forma de funcionar la CUP de María José Lecha. Encara més, les possibilitats que les dues formacions o una de les dues entressin a formar part del govern depenent dels resultats del 20-D no és pas irreal. El PSC va donar els seus vots per investir Colau i ha de ser fonamental per aprovar unes noves ordenances abans de final d'any o el pressupost de l'any vinent. Igual que ho ha estat en la redistribució del superàvit o en l'acord per cobrir, en part, la ronda de Dalt.
Ara, però, tot això se'n pot ressentir. Barcelona en Comú té una línia vermella en la corrupció i, tot i que aquest cas pot acabar en no res, Collboni està, ara per ara, imputat en un cas tant mediàtic com el Mercuri.