Política

Hisenda pròpia sense inseguretat jurídica

Homs rebutja un escenari d'inestabilitat si la Generalitat recapta tots els impostos tot i el desacord de l'Estat

Francesc Homs va assegurar ahir que el trànsit cap a una hisenda pròpia no generaria inestabilitat en un escenari de desacord amb el govern espanyol. El candidat de Democràcia i Llibertat va subratllar que l'aprovació d'una llei de transitorietat jurídica garantiria el pas del marc legal espanyol a un de català “sense que hi hagi llacunes”. Homs es va mostrar convençut, a més, que en els divuit mesos a què Junts pel Sí va limitar el mandat hi ha temps perquè entri en funcionament. “La hisenda tirarà endavant en la mesura que hi hagi un govern per tirar-la endavant”, va sentenciar en la vigília que JxSí i la CUP es reuneixin en la taula única de negociació per primera vegada. Homs, de fet, no va estalviar les crítiques cap a la CUP davant de les dificultats per al pacte. “Si ens dediquem a buscar-hi accents”, va dir, queda “impracticable”, i va fer una crida a prioritzar la resolució del problema de gestió estructural sense entrar a debatre els nivells de pressió fiscal. “Aquest és el gran objectiu que sembla que alguns no tinguin entès de la mateixa manera des del punt de vista de la prioritat”, va censurar.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre que l'Agència Tributària de Catalunya té una dotació de personal insuficient perquè el total de treballadors tributaris catalans arribi als 7.500 seguint les recomanacions europees. A més, va assumir el mal pronòstic de l'Airef, segons el qual les finances de la Generalitat necessitaran el rescat de l'Estat durant deu anys més si no canvia la situació actual. “No és un descobriment que la hisenda catalana, amb hipòtesis de continuïtat, tindria serioses dificultats”, va dir.

Homs va reivindicar la hisenda pròpia com un “acte de justícia” i “per eficiència”, atès que la Generalitat s'estalviaria les retallades i tindria un “estat més avançat”. “Aquesta és la veritable revolució de la gent que més ho necessita”, hi va afegir. El cervell de la hisenda pròpia al govern, Joan Iglesias, va defensar el disseny del model fet per a l'estat català, basat en la cooperació i allunyat de l'espanyol, que es fonamenta en la persecució i el control dels defraudadors però és menys eficient. “Una hisenda que només amenaça és una hisenda que fracassa; una hisenda que acompanya és una hisenda que guanya”, va proclamar.

Mas-Colell va confirmar que la Generalitat manté la presentació del recurs al Tribunal Suprem per les condicions arbitràries fixades per al FLA, encara que el ministeri hagi accedit a fer tots els pagaments del fons el dia 16. La Generalitat va presentar dilluns les factures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia