Política

Sánchez aspira a formar un govern “monocolor” i estendre la mà a resta de forces

El líder del PSOE assegura que una de les seves prioritats es “el problema polític català” i lamentat la “paràlisi” del Parlament i del Govern

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres que la seva “aspiració” i “compromís” és, si guanya les eleccions del 20-D, formar un govern “monocolor” i a partir d'aquí “estendre la mà” a la resta de forces per afrontar els “desafiaments” actuals. Per aquest motiu, ha apel·lat a “concentrar” el “vot útil”.

Abans d'acudir al míting del PSC de tancament de campanya de les eleccions generals, Sánchez ha participat en el fòrum Barcelona Tribuna. Un acte en el qual han estat presents el líder del PSC, Miquel Iceta; l'expresident català José Montilla; la candidata del PSC a les generals, Carme Chacón; la número dos de la llista per Madrid, Meritxell Batet, i el president del grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, entre d'altres.

“La clau és guanyar les eleccions. Si el PSOE guanya les eleccions, llavors hi haurà canvi. Si no guanya les eleccions, no hi haurà pactes per al canvi, perquè PP i C's sumaran i hi haurà quatre anys de Rajoy. Avui Rivera ha ensenyat la poteta dient que s'abstindria”, ha recordat Sánchez.

Sánchez ha al·ludit així a les paraules del candidat de Ciutadans a la Moncloa, Albert Rivera, que s'ha mostrat obert a abstenir-se per permetre que el guanyador de les eleccions generals del 20-D pugui començar el mandat i ha avançat que s'oposaria a una suma de forces que inclogués Podem i que contemplés “trencar Espanya”.

La meva aspiració i compromís és formar un govern monocolor a partir del 20-D”, ha assenyalat Sánchez. “No parlo d'un tripartit, al contrari, parlo d'un govern monocolor. Però per això cal guanyar les eleccions i, a partir d'aquí, estendré la mà a totes les forces per fer front als desafiaments comuns que tenim”.

En les últimes hores de campanya, el dirigent socialista ha criticat que el PSOE “ha patit l'atac d'un trident format pel PP, Podem i C's, que pretén apartar l'única opció de canvi sensat i segur”.

“No ho han aconseguit. Al contrari, el PSOE està avui en millor disposició que mai de guanyar les eleccions el dia 20 de desembre. El PSOE concentrarà el vot de milions d'espanyols i catalans que volen canviar el rumb d'Espanya”, ha advertit.

Segons el seu parer, dos dies abans de les eleccions, “l'equació electoral està ja aclarida”: “Si sumen PP i C's, hi haurà quatre anys més de Rajoy. Si Podem resta a l'esquerra, hi haurà quatre anys més de Rajoy. Avui més que mai, el vot útil és més útil que mai, i només el PSOE és garantia de canviar i de governar el canvi”, ha dit.

Encara que ha deixat clar que té la “convicció” que “guanyarà”, ha advertit que “la majoria ha de construir-se mitjançant l'acord i no mitjançant una aritmètica mecànica i cega als interessos, a les necessitats i a les raons de la gran majoria”.

Preguntat sobre si comptaria amb Carme Chacón com a ministra en cas de guanyar, Sánchez l'ha qualificat d'“extraordinària política”, encara que no ha volgut mullar-se: “Compta amb tot el meu suport i confiança. Sóc molt respectuós, perquè l'equip de govern el tinc en al cap i hi haurà catalans i catalanes en el meu equip”.

Prioritat catalana

D'una altra banda, sobre el “problema polític català”, que ha assegurat que és una de les seves prioritats, ha lamentat la “paràlisi” del Parlament i del Govern, i la “divisió”, tant “entre catalans com en el si de l'independentisme”.

“Si sóc sincer, mai m'hagués imaginat que un partit moderat i d'èxit com CDC seria capaç de col·locar Catalunya en aquest temps de bloqueig i amb un lideratge buit, sense destí”, ha dit.

El dirigent socialista ha apuntat així que “l'immobilisme petri de Mariano Rajoy, el seu no fer res per afrontar el problema abans que s'agreugés i la seva insensata actitud anticatalana en el passat no poden servir d'excusa per a aquesta cavalcada de Mas cap a un profund avenc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Països Baixos

L’extrema dreta multiplica per set els resultats a les europees, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims

política

ERC defensarà comptabilitzar els vots dels exiliats al Parlament

barcelona
estats units

Un jutge ordena a Steve Bannon, exassessor de Trump, ingressar a presó el juliol

barcelona
alemanya

Scohlz defensa les deportacions a l’Afganistan i Síria després de l’atac a Mannheim

barcelona
Guerra a Europa

Biden i Macron prometen mantenir el suport a Ucraïna

Barcelona
política

L’Audiència obliga a portar a judici subvencions de l’exconseller Homs

barcelona