Política

Ballesta, candidat prioritari

L'opció proposada per Puigdemont s'imposa a CDC

Fonts de Demòcrates insisteixen que la seva candidata és Isabel Muradàs, i que no pensen canviar

Els regidors de CDC queden fora de la cursa per aspirar a l'alcaldia

L'actual director dels serveis territorials del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, és l'escollit per CDC per convertir-se en el nou alcalde de la ciutat, després de la renúncia, fa poc més d'una setmana, de l'exalcalde i ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Fonts consultades per aquest diari van confirmar ahir que la candidatura de Ballesta –que de moment no és regidor– és l'aposta definitiva de CDC, fet que deixa fora de la cursa per l'alcaldia els regidors actuals de la formació a Girona: Marta Madrenas, Carles Ribas, Maria Àngels Planas i Joan Alcalà. Cal destacar que Ballesta és una aposta personal de Puigdemont per substituir-lo i que, finalment, ha aconseguit imposar tot i els recels que ha aixecat dins el grup municipal, tant entre els regidors de Demòcrates com els de CDC.

Perquè Ballesta acabi essent alcalde falta superar encara uns quants esculls. El principal és que Demòcrates per Catalunya hi estigui d'acord. CDC compta convèncer la formació escindida d'UDC ben aviat, però un dels màxims responsables del partit a Girona, Eduard Berloso, els va posar ahir aigua al vi: “La nostra candidata continua essent Isabel Muradàs [actual alcaldessa accidental i número dos de la llista de CiU]”, va afirmar. Es preveu que la solució per acabar nomenant Ballesta pugui venir per algun tipus de contraprestació que satisfaci Demòcrates, ja sigui en l'àmbit gironí o nacional.

Renúncies necessàries

Per aconseguir que Ballesta pugui entrar a l'Ajuntament i aspirar a l'alcaldia és necessària la renúncia dels vuit integrants de la candidatura de CiU en les darreres eleccions municipals que no tenen acta de regidor i el precedeixen a la llista –ell era el número 19. Si no hi renuncien, tenen prioritat per entrar a formar part del grup municipal de CiU abans que el candidat escollit. Una part important d'aquestes vuit persones ja hauria acceptat renunciar, assumint així la voluntat del president Puigdemont, que els la va expressar en una reunió que van celebrar la nit de dimecres a dijous de la setmana passada. Falta, però, que també s'hi avinguin els tres que formen part de Demòcrates de Catalunya i que, afirma Berloso, no tenen previst renunciar. Són Vicenç Estanyol (11è), Albert Colomer (15è) i Roser Urra (17a). Precisament Estanyol és la persona que a l'inici del procés es preveia que cobrís la baixa de Puigdemont i del qual s'havien demanat les credencials a la junta electoral. Puigdemont encara pot disposar de l'acta de regidor de Cristóbal Sànchez, que va entrar com a independent i que s'ha ofert per deixar la regidoria si ha de servir per desbloquejar la situació. Sànchez aclareix que prefereix continuar de regidor, però que deixarà la plaça si ha de servir de desllorigador.

En cas que CDC i Demòcrates no es posin d'acord, el ple d'investidura de divendres vinent –dia màxim per celebrar-lo– podria decantar l'alcaldia cap a Muradàs. La raó és que la llei preveu que el nou alcalde s'ha d'escollir per majoria absoluta en primera votació. En cas que no l'obtingui, l'alcalde serà de manera automàtica el cap de llista del grup més votat en les eleccions. És a dir: després de la renúncia de Puigdemont, Isabel Muradàs.

Tot fa pensar que ni a CDC ni a Demòcrates els interessa arribar a aquest extrem, ja que el govern resultant i el lideratge de Muradàs en sortirien greument debilitats i el grup municipal, fracturat. No passarà el mateix si el nou alcalde és Ballesta, ja que per poder-lo presentar caldrà que primer hagi pogut accedir a ser regidor, i per aconseguir-ho el pacte amb Demòcrates és inevitable. Falta veure, però, si es concreta el pacte per fer Ballesta alcalde, si serà capaç de tenir un lideratge fort. Tenint en compte, sobretot, que se l'ha imposat des del partit –i la presidència de la Generalitat– en contra de la voluntat dels regidors. Bona part dels regidors van assistir ahir al partit del Girona FC, al qual va assistir també el president, Puigdemont. Tot plegat enmig d'una certa calma tensa que denotava que tothom tenia al cap el futur de l'alcaldia de Girona, però que no era el lloc ni el moment per discutir-ho. Els regidors opten per ara per la reflexió, i així queda clar en un comentari de Facebook que va penjar ahir el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas: “Un matí de diumenge per a mi, per pensar, per valorar i en especial per construir un relat intern que em permeti ser més fort. Demà comença una setmana en la qual cal continuar treballant per la ciutat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia