Londres recrea l'últim estudi de Miró
L'exposició inclou 22 pintures i dibuixos de l'artista i reuneix una gran quantitat de material històric
L'estudi que l'artista Joan Miró tenia a Palma, el més prolífic i l'últim on l'artista va treballar, s'ha reproduït a la galeria Mayoral, al centre de Londres. Coincidint amb el 60è aniversari del taller, dissenyat per l'arquitecte i amic de Miró Lluís Sert, “el visitant podrà veure les obres en el seu context original” ha assegurat Elvira Cámara, comissaria de la mostra i, a la vegada, “conèixer millor el caràcter de l'artista”. A més de les darreres obres de Miró, l'exposició inclou rèpliques de fotografies, postals i la correspondència entre l'artista i l'arquitecte.
“Aquí hi ha l'esperit de Miró, l'ànima de Miró i el seu procés creatiu” explica Joan Punyet Miró, nét de l'artista i assessor de Miró's Studio. “Sembla que el mateix Miró hagi d'entrar per la porta en qualsevol moment”, ha afegit. La galeria Mayoral no només ha reproduït l'espai i la disposició dels objectes sinó que l'atmosfera de l'artista es pot percebre en les taques de pintura que esquitxen el terra, les paletes utilitzades, els pinzells i també en objectes naturals, com pinyes, fulles o petxines, que Miró recollia en els seus passejos per l'illa i guardava meticulosament al seu estudi. “S'ha fet una reproducció per intentar transmetre l'atmosfera mironiana a Londres” assegura Punyet Miró.
“Volíem ser molt curosos i honestos” explica Cámara, i reconeix que com a exdirectora de la Fundació Miró, el resultat l'ha “impressionat”.
D'entre les 22 obres exposades, procedents la majoria d'exposicions privades, n'hi ha que no s'han pogut veure mai fins ara. “Són pintures fortes, on el color negre i la materia es barrejen” explica Cámara. Algunes de les obres utilitzen suports més enllà del llenç, poc habituals en Miró.
L'exposició Miró Studio's obrirà al públic el proper dijous 21 de gener i es podrà visitar fins el 12 de febrer. Després, la mostra viatjarà a Nova York
Una nova forma de promoure l'art i la cultura
La idea de l'exposició va sorgir quan la família Mayoral va viatjar a Mallorca per visitar la Fundació Pilar i Joan Miró. Guiats per Elvira Cámara i Joan Punyet Miró, van quedar profundament admirats per l'atmosfera de l'estudi. L'espai, conegut com a ‘Taller Sert' va servir de refugi per l'artista, on va treballar incansablement des del 1956, quan va es establir a Mallorca, fins a la seva mort l'any 1983.
“El nostre propòsit és contribuir a la promoció de la nostra cultura” explica Jordi Mayoral, director de la galeria. “Serà una gran oportunitat per donar valor a l'estudi de Miró”, afegeix. Les galeries són sovint repetitives i previsibles, entén, i creu que aquesta iniciativa és un punt d'inflexió per entendre que al segle XXI cal canviar el concepte.
“Miró era una gran artista revolucionari, primitiu i instintiu” explica el nét de l'artista, que assegura que la iniciativa de reproduir el taller de Miró acostarà encara més la figura de l'artista al públic londinenc. “És una nova manera d'estendre la coneixença, la simpatia i la familiaritat cap a l'artista” ha subratllat.
La galeria Mayoral i la marca Barcelona
Fundada l'any 1989 a la capital catalana, la galeria Mayoral s'ha especialitzat en art modern i, sobretot, de postguerra. El seu programa posa especial èmfasi en els artistes d'avantguarda del segle XX que tinguin una connexió especial amb la ciutat de Barcelona. La galeria ha organitzat retrospectives sobre Dalí, Picasso i Miró però també al voltant de Chillida, Fontana, Léger o Magritte entre d'altres.
L'activitat de la galeria Mayoral s'estén a nivell internacional, participant en fires arreu del món i establint col·laboracions amb museus com el MoMa de Nova York o el Museu Reina Sofía de Madrid, entre d'altres.