El ple de Breda declara no grats Felip VI i la família reial
Els onze regidors critiquen el cap del regne d'Espanya perquè impedeix “el lliure exercici del dret a decidir” del poble català
L'alcalde considera que la moció és alhora política i “de valor simbòlic”
El ple municipal de Breda va declarar-se dilluns a la nit antimonàrquic i va manifestar que el rei Felip VI i la família reial no són benvinguts al poble. El text aprovat amb el vot dels onze regidors –sis dels quals d'ERC, en l'equip de govern– declara “persona no grata el monarca Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola”.
La moció censura que Felip VI, antic príncep de Girona, no permeti fer una consulta a Catalunya per decidir el seu futur polític i que, a més, tingui una actitud parcial. “Felip VI ha adoptat una posició no neutral envers el procés polític que viu Catalunya quan se li hauria de pressuposar una neutralitat institucional que sí que han adoptat altres monarquies com la britànica en el conflicte entre Escòcia i el Regne Unit.”
El text considera que Felip VI, cap del regne d'Espanya, representa un estat que “impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya”. Per això, la secció local d'ERC a Breda va decidir dur la moció en el ple ordinari del mes de gener. A més, els republicans consideren que la monarquia “com a institució representa uns valors completament allunyats de la igualtat entre ciutadans”, segons s'inclou en el text.
L'oposició, a favor
La moció va rebre el suport dels altres cinc regidors, dos de CDC, dos de Tots per Breda i un de la CUP. “Ens va sorprendre positivament”, afirma l'alcalde de Breda, Dídac Manresa. El batlle considera que la moció és “senzillament un acte polític i amb valor simbòlic”.
L'alcalde bredenc recorda que, en l'anterior mandat, ERC, llavors a l'oposició, havia presentat una moció en contra de la Constitució en el ple.
LA FRASE
El “desaire” a Forcadell, el detonant
L'alcalde, Dídac Manresa, explica que el text antimonàrquic arrenca de la negativa de Felip VI a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En el text, es fa esment a “la falta de respecte institucional de Felip VI cap a la presidenta del Parlament negant-se a rebre-la l'11 de gener en audiència pública perquè li fos comunicat el nomenament del nou president de la Generalitat”. Per Manresa, “el desaire” a l'antiga presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va ser “la gota que va fer vessar el vas”.