Conversa de relleu
Puigdemont i Mas defensen el full de ruta i la cohesió del govern
L'expresident alerta la CUP que l'executiu no pot perdre votacions i no entendria que no hi hagués nou pressupost
El president manté que no es farà cap “pas definitiu” sense passar per les urnes
Carles Puigdemont i Artur Mas, en una taula rodona al restaurant 7 Portes. El Punt Avui va reunir el president i l'expresident de la Generalitat per aprofundir en els detalls del relleu institucional, el futur del procés, el projecte del govern i les relacions amb Madrid en una entrevista amb Xevi Xirgo. Puigdemont i Mas van fer pinya amb la defensa del full de ruta i l'estabilitat de l'executiu, però el líder de CDC, a diferència del to conciliador amb què el president de la Generalitat aborda la relació amb la CUP, va recordar amb contundència a l'esquerra anticapitalista que s'ha d'ajustar a l'acord signat. “La CUP està a prova de la seva paraula”, va sentenciar Mas, convençut que el seu pas a la “reserva” té “un component d'injustícia” que no amaga i que va dificultar la seva decisió final.
El primer tràngol del govern, l'elaboració del pressupost. Puigdemont va rebutjar considerar la hipòtesi d'una pròrroga per una falta d'acord amb els cupaires. Això implicaria –diu– “llançar la tovallola abans d'hora”, i Oriol Junqueras ja treballa en l'elaboració dels comptes. Mas hi va afegir que personalment “seria el primer” a no entendre que la majoria independentista de 72 diputats al Parlament no garantís l'aprovació d'un pressupost que hauria de permetre l'aplicació del pla de xoc social. La literalitat, de la butxaca: Mas, que va assegurar que ara sempre porta a sobre l'acord signat amb la CUP, va llegir el primer punt del pacte per acotar la interpretació del significat del compromís assumit per la CUP de “no votar en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris
al procés” quan estigui en risc “l'estabilitat parlamentària”. “Si es perden votacions, l'estabilitat no està garantida”, va etzibar. Ampliava així l'extensió del compromís a la necessitat generalitzada que la formació Junts pel Sí no quedi sola a la cambra.
Puigdemont també va carregar contra els “auguris interessats” que considera que es difonen amb relació a les discrepàncies entre CDC i ERC pel full de ruta. El president va augurar que no es produirà una divisió a l'executiu perquè “la naturalesa del govern és la unitat”. La principal raó que va esgrimir és que el govern no neix d'un acord postelectoral entre dues forces, sinó de la candidatura conjunta de Junts pel Sí. “Som conscients del que tenim entre mans”, va rematar. Quant a la substitució de la legalitat espanyola per la catalana –que, segons el programa electoral de la coalició, s'ha de produir després d'una proclamació d'independència–, Puigdemont va subratllar que “no hi haurà cap pas definitiu que no estigui avalat per la gent”. El mandat acaba –va insistir– amb la “pantalla democràtica” d'unes noves eleccions. “No hi haurà un sol moment d'inseguretat jurídica”, va reiterar, i va rebutjar que se'n parli en termes de desobediència al marc espanyol.
Mas va alertar que l'executiu actual no és d'“assaltataulells”, sinó un govern “seriós” que, si ha d'assumir els greuges del conflicte, ho farà, amb la premissa que la ciutadania no en patirà els perjudicis, de la mateixa manera que en el procés participatiu del 9-N es van protegir els treballadors públics. “Hi ha gent del país que hem d'assumir les conseqüències del conflicte a títol personal”, va subratllar l'expresident, remetent-se al procés judicial que està en mans del TSJC. Puigdemont va dir que no deixarà de prendre cap decisió per por de represàlies. “Quan decideixes que t'hi poses, és perquè has decidit que no t'aturarà res”, va assenyalar. Per l'expresident, a més, si algun dia un dirigent elegit democràticament acaba ingressant a la presó “per haver posat les urnes”, “la imatge que l'Estat espanyol donarà al món serà tremenda en contra seu”. Per això confia que, si “pesen més les neurones que la testosterona”, això no passarà.
Puigdemont no ha mantingut cap contacte amb Mariano Rajoy, però es va comprometre a trucar al pròxim president que sigui investit pel Congrés. El també exalcalde de Girona no va prendre posició sobre el color ni sobre la composició que preferiria per al futur executiu estatal, però sí que
va advocar per l'“estabilitat” i els “governs forts”. “La incertesa no ens interessa a ningú”, va asseverar, i va constatar que la Generalitat no s'aturarà en espera que es resolgui l'impasse espanyol. Mas i Puigdemont van descartar la viabilitat d'una tercera via. El president de
la Generalitat va subratllar que no hi ha “plans B” alternatius a la independència i el líder convergent va situar en el terreny de la “retòrica” i la “il·lusió òptica” les reflexions dels defensors d'un pacte amb Espanya alternatiu a la residualització. El diàleg? Segons Puigdemont, n'hi haurà sempre: “Ens asseurem a la taula encara que sigui per fer un inventari de discrepàncies.” Mentrestant, tiren milles. “Si no els fa res, anem passant”, conclou Puigdemont.
Podeu tornar a veure la conversa a El Punt Avui TV
aquesta tarda
a partir de les
18 hores