Política

Reclamen la protecció del Pi de les Tres Branques

Una vintena d'entitats del Berguedà volen que les administracions actuïn

Ha tingut tres atacs en 18 mesos

Una vintena entitats del Berguedà es mobilitzen per constituir-se en una plataforma per fer pressió a les administracions perquè duguin a terme mesures de protecció al Pi de les Tres Branques o Pi Vell i al Pi Jove, dos arbres monumentals protegits. En poc més d'un any i mig els arbres han estat objecte de tres atacs, que han requerit la intervenció de tècnics especialistes. L'últim va tenir lloc a principi de febrer, quan uns desconeguts van intentar serrar els arbres amb una motoserra. El tall al Pi Jove va suposar la sentència de mort d'una de les branques. Un dels portaveus de la plataforma, Ignasi Ballús, ha explicat a l'ACN que han decidit fer aquest pas endavant perquè considera que “no s'està fent res per garantir la protecció” dels arbres.

Al maig del 2014 hi va haver el primer atac contra el Pi Vell, que va suposar la mutilació d'una de les seves branques. Al cap d'uns mesos es va poder reparar la branca amb una ànima de ferro. A partir d'aquí, el Pi Vell i el Pi Jove han estat objecte de més atacs, l'últim a principis de febrer. Aquest ha estat especialment virulent contra el Pi Jove, ja que un dels talls amb una motoserra ha suposat la mort d'una de les branques.

“Hem decidit fer aquest pas endavant pels reiterats atacs al Pi de les Tres Branques”, ha explicat Ballús, que hi ha afegit que “a nivell social veiem que no s'està fent res per garantir la protecció dels dos arbres i, a nivell legal, s'hauria de fer perquè es tracta de dos arbres monumentals”. Per Ballús, el pi “no només és un símbol independentista, sinó també sentimental”. “La gent ve aquí molts diumenges a caminar, fan excursions amb bicicleta, hi passen molts boletaires i moltes persones hi tenen enterrats els seus familiars”, ha explicat Ballús.

L'alcalde de Castellar del Riu es reunirà aquesta setmana amb la Diputació de Barcelona per tractar aquest tema i aconseguir el suport econòmic per tal de dur a terme la mesura. Ballús no ha volgut valorar aquesta iniciativa ja que, segons ell, “ningú ens ha comunicat oficialment aquesta proposta”, però considera que no només caldria aplicar mesures de vigilància, sinó també “mesures que permetin evitar que algú ataqui els arbres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Riba fa una crida a votar a les europees per no afavorir l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Set palestins morts i 12 ferits en una batuda israeliana a Jenin

barcelona
política

La Junta Electoral desestima el recurs de Junts per repetir el vot exterior del 12-M

barcelona
Estat Francès

Macron viatja a Nova Caledònia en una “missió” de diàleg

Barcelona
Estat espanyol

L'Audiencia Nacional anul·la la primera condemna a Villarejo

Barcelona
política

Marta Molina: “Sóc conscient que puc anar a la presó”

barcelona

El Suprem empara Puigdemont per parlar de "corbs togats"

madrid
Estat espanyol

El govern espanyol retira “definitivament” la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona