Política

ICV renova la direcció amb l'horitzó d'un nou partit

Els ecosocialistes conclouen el relleu per encarar enfortits la futura “cooperativa”

Iniciativa culminarà avui el relleu al capdavant de la formació, amb la proclamació del triumvirat format per Marta Ribas i David Cid com a nous coordinadors –en substitució de Joan Herrera i Dolors Camats– i l'eurodiputat Ernest Urtasun com a portaveu del partit. Aquest matí es farà públic el resultat de la consulta als més de 5.500 militants i simpatitzants ecosocialistes sobre la candidatura de tots tres, l'única que s'hi presentava, i que s'espera que obtingui un amplíssim suport de les bases.

La nova direcció agafa les regnes amb el repte d'encarar l'articulació d'un futur subjecte polític d'esquerres amb vocació hegemònica, que giri full de les sopes de sigles i estructuri una marca electoral sòlida a imatge d'experiències com ara Compromís al País Valencià, Bildu al País Basc i MÉS a les Illes.

“No hi ha cap voluntat de fer morir ICV”, va remarcar Ribas a Catalunya Ràdio. “S'han d'acabar les coalicions, les sumes de sigles”, advertia la diputada de Catalunya Sí que es Pot.“Volem superar la lògica de coalicions i això vol dir, per exemple, que a l'hora d'escollir les llistes i els espais orgànics volem fer-ho per primàries”, va explicar Cid.

En la construcció d'aquesta “cooperativa política”, els ecosocialistes parteixen amb l'avantatge d'haver resolt amb antelació el relleu de la seva cúpula. Podem, en canvi, està immersa en una pugna per posar fi a la situació d'interinitat al capdavant de la formació de Pablo Iglesias a Catalunya des que va plegar Gemma Ubasart. De moment, l'únic que s'ha presentat per liderar el partit dels cercles és el diputat Albano-Dante Fachin.

El futur nou partit, anunciat per Ada Colau, vol ocupar l'espai que ha buidat el PSC i esdevenir una mena de PSUC del segle XXI. L'assemblea d'ICV dels dies 8 i 9 d'abril centrarà el debat en aquest artefacte polític emergent, el lideratge del qual encara no ha transcendit, però que vol sumar amb EUiA i l'entorn d'En Comú. També es definirà la relació del nou partit amb forces estatals amigues, partint d'un ADN català. L'horitzó? Guanyar les pròximes eleccions al Parlament, de la mateixa manera que En Comú Podem va fer el 20 de desembre a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia