Política

El govern veu incoherent el recurs del PP per Medinyà

La consellera de Governació considera una contradicció que hagin recorregut contra la segregació però autoritzin un jutge de pau

Borràs va expressar el ple suport de la Generalitat als medinyanencs

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va qualificar ahir de “contradictori” el fet que el Consell de Ministres decidís divendres passat recórrer al Tribunal Constitucional contra la segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis. La consellera va recordar que mentre que d'una banda s'ha tramitat aquest recurs, per l'altra s'ha autoritzat el nou Ajuntament a tenir un jutge de pau i se li ha assignat un número d'identificació fiscal. Va fer esment també al fet que el PP va votar a favor de la segregació el juny del 2015 al Parlament, tenint en compte les especials circumstàncies que, van admetre, justificaven fer una excepció a la llei vigent. Per aquestes incoherències, la consellera de Governació va concloure que el govern de l'Estat “no s'aclareix gaire”. Va assegurar que el govern de l'Estat ha presentat el recurs “sense haver volgut dialogar amb el govern de Catalunya”. En aquest sentit, va assegurar que la comissió bilateral Generalitat-Estat que s'havia creat per desenvolupar la plena restitució de Medinyà com a municipi no s'ha arribat a reunir, i que el recurs de l'Estat, per ara, la paralitzarà.

Borràs va fer aquestes declaracions a Medinyà, al recentment estrenat edifici de l'Ajuntament, per donar suport al municipi i a la comissió gestora que el governarà fins a les properes eleccions municipals. La visita va servir perquè la consellera es reunís amb els membres de la comissió i, posteriorment, expressés també el suport a la seixantena de veïns que van acudir a la sala de plens. No va voler entrar a valorar si la presentació del recurs de l'Estat es deu a una tramitació tècnica sense mala fe política –cal recordar que, amb la llei a la mà, Medinyà no compleix els requisits que reclama l'Estat– o, per contra, les motivacions polítiques, de bloqueig d'una altra decisió del Parlament, han estat les principals. El recurs de l'Estat se sustenta en el fet que Medinyà no arriba als 5.000 veïns, dada demogràfica de tall mínima per poder optar a independitzar-se d'un altre municipi. Per la seva banda, tant el consistori com el govern català recorden que la segregació no és un procés d'independència sinó una restitució de l'autonomia del poble que li va ser arrabassada el 1972 per un decret franquista.

El procés continua

La presidenta de la comissió gestora, Montse Garcia, va dir que estan “molt tranquils”, perquè el recurs no va acompanyat d'una suspensió de la llei del Parlament, i per tant poden continuar el procés de configuració de les estructures jurídiques i administratives per normalitzar Medinyà com a poble. Garcia va admetre que “no serà fàcil, perquè queda molta feina per fer”, però va assegurar que no els aturaran. La presidenta de la comissió va dir que la comissió paritària que ha de gestionar la separació dels béns, drets i obligacions entre Medinyà i Sant Julià de Ramis encara no ha començat a treballar. Dimecres vinent, però, se celebrarà un ple extraordinari per aprovar un pressupost, algunes ordenances i la creació d'una plaça de secretari i d'interventor. Per donar validesa al ple disposaran d'un secretari municipal que s'ha ofert per a l'ocasió. La reunió de la consellera amb la comissió gestora va acabar amb aplaudiments i crits d'independència pel públic assistent.

LA DATA

4.6.2015
va aprovar
el Parlament de Catalunya la segregació de Medinyà, també amb el vot favorable del PP

LA FRASE

Medinyà és municipi perquè ho ha estat fins al 1972 i perquè ha mostrat la voluntat de ser-ho
Meritxell Borràs
consellera de governació i administracions públiques


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia