Un trencaclosques similar
El CIS pronostica que En Comú tornaria a guanyar el 26-J i detecta un ascens d'ERC en detriment de DL
El PP continuaria el primer, amb menys suport, però la patacada més gran l'encaixaria Podem
Descartada una coalició electoral entre ERC i Democràcia i Llibertat (DL), En Comú Podem es tornarà a imposar de manera còmoda a Catalunya el 26-J i, a més, amb una lleugeríssima millora de les expectatives de vot. Això, si més no, és el que pronostica un baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat l'abril passat. En termes generals, el 26-J deixaria un panorama igual d'enrevessat que els comicis del 20-D a l'hora de poder establir pactes per facilitar una investidura i garantir una acció de govern. Tant és així que, en funció del repartiment final d'escons –el CIS només ofereix percentatge de vot–, el paper que podrien tenir els dos grups catalans (ERC i DL) seria similar al que han tingut en aquesta legislatura fallida; és a dir, que el seu vot podria continuar sent cabdal si en un futur s'arribés a explorar un acord “a la valenciana” entre les diverses formacions d'esquerres. En tot cas, entre els grups catalans hi ha algunes alteracions remarcables, ja que s'aprecia un augment de les expectatives de vot per la llista encapçalada per Gabriel Rufián en detriment de la de Francesc Homs. En la suma total, però, les formacions independentistes registrarien un petit retrocés.
L'enquesta a 2.500 ciutadans es va dur a terme entre els dies 1 i 10 d'abril, gairebé un mes després del fracàs de la investidura del socialista Pedro Sánchez –amb l'únic suport de Ciutadans– i enmig dels temptejos dels grups d'esquerres, i entre el PSOE i C's, per fer un darrer intent per arrossegar Podem cap a un acord de govern a tres bandes. En tot cas, en el moment de fer-se l'enquesta, encara no s'havia confirmat que s'haurien de repetir les eleccions.
Compromís, castigat
En termes generals, entre els resultats del 20-D i els d'aquest sondeig es produeix algun terratrèmol en la majoria de les llistes, però en molts casos són moviments de baixa intensitat que no alteren la fotografia final. El més remarcable és, sens dubte, el de Podem i les seves confluències, que, en conjunt, perdrien tres punts respecte al 20-D. Així, mentre que la marca Podem baixaria, però no gaire, els més castigats per l'aventura de la gran coalició d'esquerres –que també incloïa En Comú– serien Compromís i, amb menys intensitat, En Marea.
Mariano Rajoy, amb el seu immobilisme, continuaria al capdamunt del podi i, una vegada més, seria el guanyador de les eleccions. Però mantindria la tendència a la baixa i aquesta vegada deixaria pel camí un 1,3% dels suports, malgrat que els conservadors asseguren que les seves enquestes internes indiquen que hi haurà una remuntada. El PSOE tampoc no aixecaria el cap, si bé en el seu cas només es restaria un 0,4% de vots respecte al 20-D. El sondeig, si més no, deixa constància que Sánchez no hauria estat capaç de capitalitzar l'intent de formar govern, sinó que el fracàs més aviat li podria acabar passant factura.
A la banda dels vencedors, hi hauria C's, que podria créixer un 1,6%, resultat que seguiria sent insuficient perquè Albert Rivera pogués fer tàndem amb el PP. A més del partit taronja, un altre dels beneficiats pel sainet negociador –i, en el seu cas, per les batalles internes entre el sector de Pablo Iglesias i el d'Íñigo Errejón– seria IU i el seu cap de files, Alberto Garzón, que, a més a més, és el polític més ben valorat pels ciutadans, seguit pel català Xavier Domènech. IU augmenta l'expectativa de vot en un 1,7% i el transvasament es produeix directament des del partit morat.
Si bé quan es va fer l'enquesta ni tan sols s'albirava la possibilitat d'una coalició entre Podem i IU –com la que s'està negociant a hores d'ara–, els caps visibles de les dues formacions d'esquerres es van dedicar a fer comptes i van determinar que el sorpasso al PSOE és possible si aconsegueixen tancar l'acord per confluir en la mateixa llista el 26-J. Segons les dades d'aquesta mostra, Podem, les confluències i IU obtindrien el 23,1% dels vots i quedarien per sobre del 21,6% que s'augura per als socialistes. De moment, però, tot plegat és una suma fictícia.
LES FRASES
Augmenta el centralisme
Des de fa algun temps, el CIS pregunta les preferències
pel que fa al model d'estat.
En funció de l'escenari polític, sempre es produeixen fluctuacions entre les diverses opcions, si bé en aquesta ocasió hi ha més partidaris d'una Espanya sense autonomies i més defensors de restar competències als territoris. Encara que, curiosament, també creix el nombre de partidaris de més autogovern. En el cantó contrari, han disminuït els que accepten que les comunitats tinguin l'opció de constituir-se com a estats independents i els que no voldrien tocar res. Tot i així, els partidaris de l'actual model d'estat sempre són majoria, malgrat que des del gener han perdut dos punts i s'han quedat en el 37,3%. Pel que fa al sentiment de pertinença, des del gener s'ha produït un increment dels que diuen que se senten només espanyols. A l'altra banda, hi ha un 5,9% que asseguren que no se senten espanyols.