La corrupció i les retallades compliquen el discurs del PP
Els conservadors pagaran una fiança d'1,2 milions d'euros per evitar l'embargament judicial pel cas Bárcenas
Polèmica per una carta a Juncker en què prometen ajustaments després del 26-J
La precampanya avança i Mariano Rajoy continua sense poder-se desempallegar de l'ombra de la corrupció i de les retallades, dos dels assumptes que més el van castigar el 20-D. Així, si bé el partit assegura que els casos Gürtel i Bárcenas, i tots els que han empastifat el nom de la formació en els darrers anys, es poden donar per amortitzats, el cas és que es mantenen vius als tribunals i n'és una prova el requeriment que van rebre ahir de l'Audiencia Nacional perquè en els pròxims dies dipositin una fiança d'1,2 milions d'euros si no volen veure la seu estatal del carrer Gènova embargada. I tot això, el mateix dia que es coneixia que un dels factòtums del PP del País Valencià, Joan Cotino, haurà de seure al banc dels acusats per la mala praxi del partit durant la visita, el 2006, del papa a la capital del Túria, en una de les peces separades de la trama Gürtel. Peró si la corrupció continua encerclant els populars, Rajoy també va ser durament atacat ahir per l'oposició després que enviés una carta a Jean-Claude Juncker en què garantia que després de les eleccions està disposat a “adoptar noves mesures” per reduir el dèficit i evitar així una eventual sanció de Brussel·les, un fet que es va interpretar com l'avantsala de més retallades en el supòsit que es pugui quedar a La Moncloa.
Aquests dos assumptes, doncs, van tenir força distreta la cúpula popular, que va haver de sortir a desmentir que en l'escrit enviat pel president espanyol en funcions s'estiguin plantejant nous cops de destral com els que es van succeir al llarg dels quatre anys de govern, si bé alguns dirigents com el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, suggerien que tot dependrà de si es manté el creixement econòmic. Tot i així, no van poder evitar que el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, posés en relleu el doble discurs de Rajoy: promet a Juncker que farà retallades mentre durant la precampanya garanteix als ciutadans que no només no farà més ajustaments, sinó que la intenció és rebaixar impostos. També el líder de C's, Albert Rivera, li va retreure que es comprometi a fer més retallades abans que els ciutadans passin per les urnes i sense saber si repetirà com a president. “S'ha de ser més prudent”, reblava.
Les explicacions de la direcció del PP, però, en general van ser força inconcretes i es van limitar a insistir que els partits havien fet una interpretació interessada del contingut de la carta a Juncker. De fet, no es va acabar de tancar del tot la porta a la possibilitat que s'estiguin preparant futures retallades. En canvi, en el cas de la fiança reclamada pel jutge pels anomenats papers
de Bárcenas, que destapaven l'existència d'una caixa B i el pagament de la seu estatal en diner negre, el PP fins i tot va emetre
un comunicat per mostrar
la seva “estranyesa” pel fet que se'ls reclamin 1,2 milions com a responsables civils subsidiaris, sense conèixer encara si els implicats directament són o no solvents. Els conservadors dediquen l'escrit a suggerir que són víctimes d'un assetjament judicial per part dels partits rivals i recorden que tant el fiscal com Hisenda van dir al seu dia que no trobaven que hi hagués cap delicte en els fets investigats i pels quals ara se'ls reclama la fiança sota l'amenaça d'embargament. El comunicat conclou assenyalant que el PP exercirà totes les accions al seu abast per defensar-se “d'unes acusacions infundades”.
Tot i així, i pendent de la notificació formal del jutge José de la Mata, la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, avançava ahir que
el partit dipositarà els diners reclamats per tal d'evitar l'embargament. La dirigent, però, insistia que ni es tracta d'una multa ni d'una condemna. Així mateix, reiterava que no s'ha demostrat que els papers investigats siguin autèntics.
LES FRASES
Sánchez: “Si depèn d'Iglesias, no seré mai president”
Pedro Sánchez està disposat a frenar l'impuls que ha tornat a agafar Pablo Iglesias i alerta els seus simpatitzants que, si després del 26-J depèn del suport del líder de Podem, en aquesta ocasió tampoc no serà investit president del govern espanyol. El secretari general del PSOE necessita mantenir la màxima distància respecte als seus rivals d'esquerres i que no es compleixin els pronòstics que assenyalen que a hores d'ara el PSOE i Podem estan frec a frec. Per combatre aquesta situació, intenta capitalitzar el vot de l'esquerra presentant-se com l'única garantia perquè no continuï governant el PP. Davant dels indecisos, doncs, Sánchez planteja que votar Podem és votar contra el PSOE: “La lliçó que hem d'extreure del 20-D és que, si no guanyem les eleccions, no hi haurà canvi possible, perquè si depenc dels vots d'Iglesias estic convençut que mai apostarà per un president socialista.” Sánchez va fer aquestes afirmacions en un esmorzar col·loqui l'endemà mateix d'una proclamació oficial en què va voler donar una imatge d'unitat entre ell i el sector que encapçala Susana Díaz.