Política

política municipal

deute

Objectiu: reduir el deute

Una operació amb Bankia permet al consistori eixugar de cop uns 10 milions d'endeutament

El festival de foto analògica Revela'T, un dels més importants, s'ha consolidat enguany al municipi

El nou partit creat a Vilassar de Dalt (Ara), que aglutinava el Grup d'Esquerres, ERC i els independents d'Opció per Vilassar, va obtenir una majoria absoluta incontestable en les darreres eleccions municipals. Va servir també perquè Xavier Godàs revalidés l'alcaldia, que durant l'anterior mandat havia ostentat com a membre del Grup d'Esquerres. Amb un govern farcit de joves promeses i de gent amb experiència al consistori, l'equip liderat per Godàs es va marcar com a objectiu prioritari reduir l'escandalós deute municipal que la població arrossegava, en bona part per culpa de l'operació immobiliària del sector de Can Manyer. Tot i que l'objectiu era clar, l'empresa no era fàcil, ja que s'havien d'eixugar gairebé 25 milions de deute, cosa que deixava les arques municipals en una situació delicada.

Però el que semblava impossible finalment sembla que s'està començant a reconduir. Al març, l'Ajuntament va anunciar que havia arribat a un acord amb l'entitat financera Bankia per fer una dació en pagament, una operació que va permetre al consistori eixugar d'una tacada 10 milions. O el que és el mateix, despendre's d'un terç del deute total. D'aquesta manera l'Ajuntament va aconseguir passar d'un 260% d'endeutament a un 141%, una xifra més propera al límit fixat per llei, que és del 110%. L'objectiu del govern és situar-se significativament per sota d'aquest llindar en acabar l'actual mandat.

Amb l'operació, el deute municipal es va rebaixar fins als 15 milions d'euros, i l'acord amb l'entitat financera va fer que el consistori donés a Bankia els habitatges (13), locals comercials (4), trasters (25) i places d'aparcament (110) del sector de Can Manyer que no es van vendre. A canvi, conserva la Nau Vella, un espai catalogat com a bé patrimonial, i que en el futur serà la seu del museu tèxtil del municipi. En contrapartida, l'Ajuntament va compensar l'entitat amb dos solars, l'un a la urbanització Santa Maria i l'altre a la Galbanya. Aquests dos terrenys estan previstos com a solars destinats a habitatge de protecció oficial i, per tant, Bankia estarà obligada a construir-hi únicament habitatge protegit (46 pisos). En el cas del solar de Santa Maria, a més a més, l'Ajuntament serà titular d'un equipament públic que també s'hi aixecarà. El darrer punt de l'acord va incloure les cases del Ravalet i el seu solar, també estipulades per ubicar-hi habitatge protegit. Amb l'afany de continuar reduint costos, Vilassar de Dalt ha fet una aposta clara per municipalitzar alguns serveis que fins ara s'havien externalitzat, com per exemple el de la recollida de la brossa.

Pel que fa a la promoció del municipi, aquest darrer any també ha estat el de la consolidació del festival de fotografia analògica Revela'T, un dels més importants del món, mitjançant la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament i l'organització.

Xavier Godàs Va aconseguir revalidar l'alcaldia que va obtenir per primer cop en els comicis del 2011.
El consistori

Un govern amb majoria absoluta

Els resultats de les eleccions van posar de manifest el triomf incontestable de la nova formació Ara, que va quedar a molta distància dels altres partits. CiU va aconseguir només dos regidors, la CUP va entrar a l'Ajuntament amb dos edils i el PP i el PSC van mantenir el regidor.

Les claus

Reducció del deute

L'operació feta amb Bankia permet alliberar el consistori d'uns 10 milions de deute. Una altra mesura aplicada per generar estalvi és la municipalització d'alguns serveis.

Revela'T

La consolidació d'aquest festival de fotografia analògica, un dels més importants del món, permet situar el municipi al mapa i que pugui esdevenir un referent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona