Política

Equador del primer mandat partit de Guinó, a Maçanet

Els tres grups del govern (CiU, AxM i PP) han llimat les diferències i ressalten que treballen bé i a bon ritme pel poble

La problemàtica de l'aigua, eix de debat

“La primera etapa d'aquest mandat ha sigut il·lusionadora. En faig una valoració bona. Tot i que és un moment econòmic complicat i que, sent realistes, les possibilitats d'inversió són minses, l'equip de govern està treballant bé i la gent t'ajuda moralment.” Són paraules del veterà i incombustible Antoni Guinó, que el 2015 va conservar l'alcaldia mitjançant un pacte entre CiU (que ell encapçala), Acord per Maçanet-Independents de la Selva i el PP. L'exdirigent d'UDC és un membre històric de l'Ajuntament, on ha estat 21 anys com a alcalde i 8 a l'oposició. Aquest és el primer cop, però, que Guinó es partirà el mandat, tal com es va establir en l'acord a tres bandes. Ha arribat, per tant, a la meitat dels seus dos anys com a batlle, ja que es preveu que el 2017 cedeixi l'alcaldia al líder d'AxM-IdSelva, Josep Maria Ciurana.

Aquests darrers dotze mesos, un dels assumptes que ha continuat centrant més el debat ha sigut el problema endèmic de la mala qualitat de l'aigua a la urbanització Residencial Park. “És una situació feixuga i empipadora perquè hi ha gent a qui li arriba un servei molt deficitari. El consistori continuarà lluitant per tal que l'empresa que subministra l'aigua, Rec Madral, canviï d'actitud i faci les inversions i millores necessàries a la xarxa. Des de l'Ajuntament ens hi hem ficat per trobar solucions, ens hem posat al costat dels veïns, hem repartit aigua embotellada, també amb camió cisterna i els afectats tenen a la seva disposició totes les fonts del terme. El 1979 l'Ajuntament va renunciar a donar el servei de l'aigua a Residencial Park a favor de la promotora de la urbanització, cosa que no s'hauria d'haver fet mai”, considera Guinó.

Ciurana (AxM) creu que la presència del seu grup “ha obert més la participació i l'intercanvi d'opinions” amb l'oposició (ERC i PSC): “Guinó, per la seva experiència, a vegades actua per inèrcia. Som tres partits amb les nostres diferències i les hem sabut llimar i acoblar-nos. Tot i la pluralitat, ens hem entès i treballem pel poble. S'han de pensar bé les inversions i actuar en sentit comú. Vam establir una sèrie de condicions al pacte i, si seguim en aquesta línia, no serà difícil de complir. Ens serveix a tots de full de ruta. Hi vam incloure, per exemple, la baixada de l'IBI i la creació de comissions informatives obertes a tothom.”

Xavier Xarbau, el líder d'ERC, el principal partit a l'oposició, diu que formulen moltes propostes, però “l'equip de govern sovint ni les considera”: “Estem sent constructius, intentem obrir espais de participació, som crítics, si bé fem pinya quan cal. Per exemple, vam plantejar debatre si era millor un model de gestió pública de l'aigua. S'han tancat en banda a parlar-ne. Excepte a Residencial Park, l'abastament el fa Sorea. El contracte amb l'empresa fa temps que es prorroga i s'ha de renovar. Era el moment idoni per estudiar un canvi i s'haurà perdut l'oportunitat.”

les claus

Residencial Park

El problema de l'aigua continua a Residencial Park, una de les urbanitzacions més grans d'Europa. Hi surt sovint tèrbola i té massa ferro, alumini i manganès. Els veïns i el consistori estan tips de la situació i acusen l'empresa subministradora de no fer les inversions necessàries a la xarxa per donar un servei en condicions.

Continuisme

Per ERC, el pacte que va portar Guinó a conservar l'alcaldia va perpetuar “un govern opac” i la presa “unilateral de decisions”.

EL CONSISTORI

Veterania amb previsió de canvi

Guinó s'ha presentat com a cap de llista de CiU set cops, en els quals sempre ha sigut el més votat. Ha estat batlle del 1987 al 2003 i del 2011 al 2015, quan va conservar l'alcaldia. Du una llarga trajectòria, si bé no preveu aspirar a la reelecció: “Hem sembrat una llavor, una manera de ser i de fer, al costat dels ciutadans. Deixaré uns companys molt ben preparats i bones persones. Estic orgullós de la meva gent. Això et dóna una tranquil·litat, que traspua al poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona
aliança atlàntica

El neerlandès Rutte serà el pròxim secretari general de l'OTAN

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa