Política

Municipal

Negociar-ho tot

Tot i governar amb només sis regidors, el PSC ha sabut trobar suports per tirar endavant el pressupost i les ordenances

Aprovar definitivament el pla d'ordenació és el principal repte

El PSC governa
en minoria amb sis regidors dels 25 del consistori

Al PSC, que va tornar a guanyar les eleccions després de superar una crisi interna, se li augurava un mandat convuls en haver de governar amb sis regidors dels 25 que hi ha al saló de plens. Però en aquest primer any de mandat ha sabut tenir prou mà esquerra perquè l'Ajuntament no es converteixi en un guirigall. Amb moments difícils, com ara quan fa dos mesos tota l'oposició, a excepció de C's, es va aliar per presentar una moció perquè s'aturessin totes les obres als parcs infantils pel fet de no estar d'acord a retirar els sorrals per posar cautxú. El govern va poder parar el cop arribant a un acord per crear una taula de seguiment sobre l'espai públic i la mobilitat que es reunirà cada dos mesos per tractar.

Aquest és només un exemple del tarannà que ha intentat aplicar el govern socialista d'Anna Maria Martínez, tot i que la tàctica del para-xocs se'ls pot tornar en contra si no compleixen les expectatives de l'oposició, ja que partits com ara Alternativa d'Unitat Popular (AUP) i ICV ja han censurat el mal funcionament d'aquesta taula de treball de l'espai públic. Un fet similar va passar amb l'aprovació de pressupost i ordenances fiscals en què el PSC, a canvi de diferents concessions en les negociacions, va obtenir el suport d'ERC, AUP, C's i ICV, però amb el temps ja ha rebut crítiques dels ecosocialistes en considerar que mesures com ara l'aplicació de la tarifació social, el reglament d'ajudes de l'IBI i la taxa sobre la tramitació d'expedients als pisos buits s'estan retardant.

I és que el govern necessita anar teixint aquestes aliances per poder tirar endavant el dia a dia. Part de l'oposició, sobretot les esquerres, ja va anunciar a inicis de mandat que no seria especialment bel·ligerant i que buscaria consensos sempre que fos possible, però que estaria amatent a la fiscalització del govern. Especialment crítics van ser amb la designació de l'antiga alcaldessa de Castellbisbal, la socialista Dolors Conde, com a càrrec de confiança, i el govern va necessitar C's i CDC per evitar que prosperés una moció per eliminar els assessors.

L'alcaldessa, com ha fet el PSC en molts municipis, juga la carta de la proximitat desplaçant l'acció de govern als barris i la del manteniment, iniciant l'acció de govern amb un pla de xoc de neteja i ampliant l'illa de vianants els caps de setmana. Entre els grans projectes que tot just estan a les beceroles però que han de començar a agafar forma els pròxims anys, hi ha el de remodelar el parc de Ca n'Oriol per convertir-lo en el parc infantil més gran del Vallès, el pla d'actuació per adequar espais de centralitat i millorar les relacions ciutadanes als barris de les Torres, 25 de Setembre i Ca n'Oriol i el pla d'equipaments.

Anna Maria Martínez (PSC) Regidora des del 2003, va ser per primer cop candidata.
EL CONSISTORI

Fracàs de l'alternativa al PSC

Fins pràcticament el mateix dia del ple d'investidura es va estar negociant la possibilitat de fer un govern alternatiu de majoria absoluta al del PSC. Les converses entre ERC, AUP, ICV i CDC no van fructificar i Veïns per Rubí va esvair el dia abans qualsevol possibilitat d'entesa.

les claus

Pla d'ordenació

Amb una planificació de 1981, tots els partits plantejaven aquest mandat com el de l'aprovació del nou planejament, després que la comissió d'Urbanisme el tombés quan s'havia aprovat inicialment i provisionalment el 2008 i el 2010. S'ha creat la comissió especial, però formacions com ara AUP ja s'han queixat que només es corregeix tècnicament el document ja fet.

Pla per als barris

L'alcaldessa, Anna Maria Martínez, ha apostat per traslladar el seu despatx un cop al mes durant tres dies als barris amb la voluntat de conèixer les seves necessitats i un dels projectes estrella que vol impulsar el pla integral a les Torres, 25 de Setembre i Ca n'Oriol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC prendrà mesures divendres per l’afer dels cartells dels Maragall

barcelona
política

ERC assegura que la negociació per investir Illa avança “a bon ritme”

barcelona
estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron insta Attal a continuar com a primer ministre mentre es negocia el nou govern

BARCELONA
guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA