Montilla recepta confiança i reflexió

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC entén la irritació social i aposta perquè els partits facin autocrítica

Les esperades paraules de José Montilla van arribar ahir al matí en forma de declaració institucional en què el President va demanar «confiança» en les institucions i en la política, en hores baixes. El primer secretari del PSC entén l'alarma generada pel cas Millet i el cas Pretòria. Va apel·lar a la presumpció d'innocència dels detinguts en la nova operació del jutge Baltasar Garzón i va instar els partits als quals pertanyen a actuar: «El temps de la política ha de ser el de la reacció clara, contundent, transparent i exemplar; cada formació política farà el seu exercici d'autocrítica i de depuració», va llegir. Montilla advoca per obrir una reflexió entre els partits, les empreses i la societat civil per «millorar el comportament ètic de les nostres organitzacions».

El cap de govern va voler deixar clar que no tots els polítics són «iguals» i va declarar-se orgullós de la tasca dels «milers i milers d'homes i dones, de tots els partits, simpatitzants, militants, càrrecs públics i electes als ajuntaments, consells comarcals, diputacions i parlaments, que actuen amb un grau de generositat i compromís que fan que el país avanci». També va recordar que el tripartit ha creat l'Oficina Antifrau per perseguir la corrupció.

Eviten el cos a cos

A la tarda, Montilla i el cap de l'oposició, el convergent Artur Mas, van evitar el cos a cos durant la sessió de control en el ple del Parlament, mentre que ICV-EUiA i, sobretot, ERC van optar per no entrar en el joc. Només el PP va demanar alguna cosa més que una reflexió. El President va retreure als populars que no practiquen la mateixa contundència a Catalunya que a la resta de l'Estat en afers de corrupció dels partits.

A tot això, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va dir a RAC1 que l'alcalde arrestat, Bartomeu Muñoz, «és una bona persona» i que la detenció l'ha deixat «tocat i sorprès» perquè és un «cop duríssim des del punt de vista personal».

LES FRASES

JOSÉ MONTILLA
Primer secretari del PSC
«No tots som iguals. Passarem per moments difícils, i comparteixo els sentiments diversos que ens envolten aquests dies, però en sortirem reforçats si cadascú fa el que li toca»
«Cadascú farà, dins de cada formació política, el seu exercici d'autocrítica i depuració de manera exemplar i pública»
ARTUR MAS
President de CiU
«CDC no pot prendre cap mesura de destitució perquè [Alavedra i Prenafeta] no tenen cap càrrec i no es pot destituir qui no té càrrec»
A. SÁNCHEZ-CAMACHO
Presidenta del PP
«No només calen debats i reflexions, sinó mesures per reforçar els mecanismes de control»
DOLORS CAMATS
Portaveu parlamentària d'ICV-EUiA
«No entenem com Mas no creu que Alavedra hauria d'estar fora del consell assessor nacional de CDC; no és hora d'actituds defensives»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.