Municipal
Mirant cap al port
L'arrencada de les obres de l'àmbit de terra d'aquesta infraestructura canviarà la fesomia del municipi a tocar del mar
La situació de l'escola Mar Nova ha provocat mobilitzacions i protestes
CiU va tornar a ser de llarg la força més votada a Premià de Mar en les darreres eleccions municipals. Tot i perdre tres regidors, la formació va poder revalidar l'alcaldia, en mans de Miquel Buch. Amb set edils, calia arribar a pactes amb altres formacions per formar govern, però al final només es va poder arribar a l'acord amb el PSC, que va passar de quatre a dos regidors, i formar un govern municipal en minoria.
D'aquest primer any de mandat a Premià de Mar sobresurt de manera destacada el començament de les obres en l'àmbit de terra del port. L'inici d'aquests treballs han representat poder desencallar una operació que suposarà una de les inversions més importants de tota la història del municipi, ja que l'empresa concessionària, Marina Port Premià, hi abocarà uns 19 milions d'euros. El projecte de l'espai –amb una superfície total de 82.000 m²– preveu construir una àrea comercial de 18.000 m². Pel que fa al passeig marítim, aquest esdevindrà un gran espai verd de 15.000 m² que servirà per relligar el port amb el municipi. A més, l'àmbit de terra també disposarà de quasi 1.000 places d'aparcament, algunes de les quals seran subterrànies. Finalment, les obres també preveuen la construcció d'un nou pas subterrani per a vianants que unirà el passeig marítim i el carrer Santiago Rusiñol passant per sota l'N-II i la via del tren.
Els treballs es van iniciar el passat mes de març i es calcula que duraran uns 18 mesos, aproximadament. Aquest projecte, però, també ha suscitat veus contràries, com el de la plataforma que considera que aquest no és el model de port que necessita el municipi. A més, encara queda per desencallar el punt on s'ubicarà el giratori d'accés a la nova infraestructura, ja que l'opció inicial plantejada, a Can Pou no és del grat ni dels veïns ni de l'Ajuntament.
Tot i no ser competència municipal, a l'altre plat de la balança hi ha la situació de l'escola Mar Nova. I és que fa uns mesos des de la Generalitat va anunciar la intenció de fusionar aquest centre, que té un model pedagògic propi, amb l'escola Montserrat, fet que va provocar mobilitzacions dels pares dels alumnes. Aquest afer, a hores d'ara, encara no s'ha solucionat.
Les reclamades obres a l'estació de tren, iniciades fa unes setmanes, el projecte d'ampliació del cementiri municipal o la possible arribada d'un complex de pàdel al municipi també han tingut protagonisme durant aquest primer any de mandat. Finalment, i a proposta de Crida Premianenca, a l'oposició, Premià de Mar s'ha compromès per primera vegada a fer un pressupost participatiu per decidir
el destí de 200.000 euros per a inversions de cara al 2017.
Entrada de C's i retorn d'ERC
Si hi ha un partit que va entrar amb força a l'Ajuntament de Premià de Mar aquest va ser Ciutadans, que va aconseguir tres regidors d'una tacada. ERC va tornar al consistori amb dos representants, mentre que Crida Premianenca, amb quatre edils,
va duplicar resultats.
les claus
L'entorn del port
Amb la posada en marxa de les obres de l'àmbit de terra d'aquesta infraestructura, el municipi podrà tornar a mirar cap al mar.
L'escola Mar Nova
La intenció de la Generalitat de fusionar el centre Mar Nova amb l'escola Montserrat ha generat malestar i protestes entre els pares dels alumnes del centre afectat.
Pressupost
Per primera vegada, Premià de Mar posa a disposició dels ciutadans el destí de 200.000 euros per a inversions de cara al pressupost municipal de l'any que ve.
L'estació de tren
Al maig van començar
les reclamades obres a l'estació de tren del municipi.
A grans trets es farà una redistribució del vestíbul i una nova sortida a l'exterior per la part central.