Ajuntaments i partits polítics defensen que els contractes públics firmats amb «Luigi» eren legals

Alguns alcaldes i partits polítics van sortir ahir en defensa de les administracions, principalment ajuntaments governats pel PSC, que en la dècada dels noranta i tot i haver-lo expulsat del partit van adjudicar contractes milionaris a l'exdiputat socialista Lluís García Sáez, àlies Luigi. Mentre que, paradoxalment, el PSC i CiU, les formacions polítiques que van tenir més tractes amb l'empresa de Luigi, ahir van evitar les valoracions públiques sobre aquest afer, ICV i el PP van coincidir a defensar les adjudicacions a Agrotecsa perquè van ser estrictament legals, tot i que ja era públic que Luigi havia estat expulsat del PSC per pràctiques suposadament irregulars. La portaveu de la formació ecosocialista, Laia Ortiz, va insistir que «s'està vinculant una persona que han expulsat d'un partit amb una empresa que va passar un concurs públic». Per la seva banda, l'expresident del Patronat d'Habitatge de Barcelona i també exregidor d'ICV a Barcelona, Eugeni Forradellas, que l'any 1999 va haver de declarar pel cas Agrotecsa, també va defensar la legalitat amb què es van fer les adjudicacions i va assegurar que si Agrotecsa va guanyar el concurs va ser perquè la seva oferta era la més competitiva. Forradellas va aclarir, però, que «mai de la vida havia vist Luigi».

Polèmica a Lleida

L'Ajuntament de Lleida va celebrar ahir ple enmig de la polèmica oberta per l'operació Pretòria i per la seva variant lleidatana, l'adjudicació a l'empresa de García Sáez de diversos contractes de jardineria i manteniment d'espais públics per part de l'Ajuntament que dirigia llavors l'alcalde Antoni Siurana (PSC). L'oposició va arraconar el govern socialista contra les cordes, però no va colpejar fort: CiU es va limitar a demanar més transparència en les adjudicacions que fa la Paeria, i ICV-EUiA va presentar una moció en què reclamava que tots els contractes i adjudicacions que faci l'Ajuntament es puguin consultar fàcilment a través d'internet. Actualment, tot i que aquesta informació és pública i que es disposa de prou tecnologia per posar-la en una base de dades àgil i funcional, només es troba en expedients als arxius municipals i en butlletins oficials que poca gent consulta. La moció va ser rebutjada per la majoria absoluta del PSC.

El govern va replicar que els contractes a l'empresa de García Sáez es van fer al seu dia amb transparència, i els va detallar durant el ple: nou adjudicacions entre els anys 1996 i 1999, per valor d'uns 841.000 euros. Una era la urbanització i enjardinament d'una plaça al barri de la Bordeta. El projecte va quedar encallat perquè l'empresa Agrotecsa va fer fallida, i no va ser fins al cap d'un any que la Paeria ho va poder encarregar a una altra empresa. L'alcalde actual, Àngel Ros (PSC), va assegurar que no coneixia García Sáez ni aquells contractes, i que els seus regidors han hagut de recórrer als arxius municipals per trobar informació sobre aquelles contractacions.

Sí que el coneixia l'exalcalde i exconseller d'Agricultura Antoni Siurana, que ha reconegut que va conèixer García Sáez quan tots dos eren diputats del PSC al Parlament, però assegura que no va tenir cap relació amb ell i que desconeixia que les adjudicacions a Agrotecsa es van fer quan Luigi ja havia estat expulsat del PSC.

EL PROTAGONISTA

LLUÍS GARCÍA SÁEZ
EXDIPUTAT DEL PSC, AMO D'AGROTECSA I SUPOSAT CERVELL DE LA TRAMA DE SANTA COLOMA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.