Política

Les llars, punt candent

El tancament d'una llar d'infants i els acomiadaments d'educadores han marcat l'any

El govern ha impulsat la redacció d'un nou POUM

El municipi ha estrenat el centre cultural Mont-Àgora

ICV critica que s'ha invertit un milió d'euros en una finca sense ús

El tancament de la llar d'infants Montxic ha marcat aquest primer any de mandat fins i tot abans de la constitució del nou consistori. El govern municipal del PSC va comunicar a les famílies el tancament de la llar poc després de les eleccions municipals, la qual cosa va indignar usuaris i partits de l'oposició.

La llar Montxic estava situada al nucli antic del municipi, separat uns dos quilòmetres del nucli urbà, nascut durant la segona meitat del segle XX i on es concentra la majoria de població. El govern defensava la decisió perquè hi havia places lliures a les dues llars del nucli urbà i perquè el cost per alumne a la llar Montxic es disparava per la baixa ocupació.

L'Ajuntament treballa en un canvi d'usos de l'antiga llar d'infants per destinar-hi una ampliació del centre de dia que hi ha al costat.

El tancament de la llar va comportar la pèrdua de la condició de coordinadora d'una de les educadores, que va portar l'Ajuntament als tribunals. Tot i que va guanyar i va assegurar que es tractava d'una revenja política –la seva parella és un exregidor que va dimitir durant l'anterior mandat per notòries desavinences amb l'alcalde–, les funcions que desenvolupava les ha acabat assumint el regidor de l'àrea.

La matrícula a les llars ha passat dels 167 alumnes el curs 2009/10 als 59 preinscrits pel pròxim curs. En aquest escenari, el darrer ple municipal va aprovar –amb el vot contrari de Veïns amb Veu, ICV i l'abstenció de Junts per Montbui-ERC– amortitzar tres places d'educador de les llars d'infants del municipi i acomiadar tres de les treballadores.

‘Coaching' polèmic

El govern del socialista Teo Romero ha viscut dues polèmiques més, amb les tècniques de coaching al centre. Veïns amb Veu i ICV van acusar l'alcalde de cursar un màster amb càrrec als fons municipals. El govern va replicar que també se li va oferir a l'oposició i que la formació persegueix millorar la gestió municipal. Poc després el consistori feia un fitxatge controvertit, una especialista en estratègia de vendes i lideratge motivacional d'equips comercials.

La Yeguada Negra

El grup municipal d'Iniciativa va denunciar també el “complet abandonament” de la finca La Yeguada Negra, propietat municipal des del 2009. L'espai havia d'acollir un centre dedicat a la cooperació internacional, projecte finalment descartat. El PSC va anunciar en campanya electoral que volia fer-hi una residència per a la gent gran i un viver d'empreses d'economia social. ICV lamenta que s'ha gastat prop d'un milió d'euros a la finca –situada en un entorn rural a prop del nucli antic– sense que hi hagi cap resultat.

Teo Romero (PSC) És alcalde del municipi des del 1995.
EL CONSISTORI

Un feu socialista

El socialista Teo Romero governa el municipi des del 1995, sempre amb majoria absoluta. El 2015 va revalidar la victòria –amb un marge més ajustat– tot i ser investigat per l'Oficina Antifrau per presumptes irregularitats en la gestió quan era president del Fons Català de Cooperació.

les claus

POUM

A punt per a la seva aprovació inicial, el nou pla substituirà la normativa vigent, que data del 1982. Entre les característiques que planteja, hi ha el futur creixement urbanístic pel sud-est i l'entrada al municipi des de la ronda Sud d'Igualada, oberta el 2010.

ATUR

Amb un 21% d'atur registrat, és un dels municipis del país amb una taxa de desocupació més alta i amb menys renda per càpita. Econòmicament, el municipi sempre ha depès d'Igualada i l'activitat a Montbui es limita a comerç i serveis. L'Ajuntament contracta cada any desenes de persones amb plans d'ocupació. El polígon industrial, estrenat en plena crisi, continua buit.

ERC

Tot i tenir majoria absoluta, el PSC va incorporar algunes propostes –i el suport– d'ERC en el pressupost d'aquest 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona