Política

JxSí valora la via unilateral i la CUP vol el referèndum

Catalunya Sí que es Pot defensa el plebiscit pactat i considera que la unilateralitat només ha triomfat en insurreccions

Proposen iniciar el debat civil sobre una futura constitució catalana

Cap novetat en les propostes de conclusions de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot en la comissió d'estudi del Procés Constituent. La majoria parlamentària de JxSí i la CUP defensa l'inici del debat constituent entre la societat civil i les institucions catalanes i la creació d'una comissió parlamentària que en faci el seguiment. Però es mantenen les divergències pel que fa a la via per dur a terme el procés.

Mentre que Junts pel Sí defensa que, paral·lelament al debat públic, s'ha de valorar quina ha de ser la via unilateral que s'ha d'adoptar en cas que l'Estat espanyol continuï negant-se a oferir una “sortida democràtica”, la CUP aposta per la via del referèndum unilateral un cop aprovades les lleis de transitorietat jurídica, hisenda pròpia i seguretat social. Però Catalunya Sí que es Pot manté que la via unilateral no ha funcionat mai si no s'ha imposat amb una insurrecció armada i que l'única sortida és un referèndum pactat amb l'Estat espanyol.

Tot i que obert a canvis, Junts pel Sí manté el seu full de ruta i, un cop presentades les conclusions de la comissió, defensa que ara cal iniciar els debats sobre una futura constitució catalana amb la societat civil i la participació del govern i el Parlament. Pel grup que dóna suport al govern, l'executiu ha de facilitar i divulgar la informació que requereixi la ciutadania per dur a terme els debats sectorials, fer pedagogia sobre l'etapa deliberativa i finançar la seva realització. Per la seva banda, el Parlament ha de crear una comissió de seguiment del debat participatiu que avaluï el mandat del govern i s'informi dels debats ciutadans.

Però, paral·lelament, a l'inici del debat sobre el contingut d'una hipotètica constitució, JxSí també proposa debatre “les vies democràtiques d'unilateralitat en cas que l'Estat espanyol” continuï sense oferir una “sortida democràtica”. No fa seva cap via unilateral però no tanca la porta a un referèndum que reivindiquen un centenar de personalitats adherides al manifest, així com la direcció de l'ANC, que ha portat la proposta a consulta de les seves bases.

La CUP ja inclou la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI) en les seves conclusions com a moment de ruptura amb la legalitat constitucional espanyola. Un cop acabat el debat participatiu sobre una futura constitució que ells consideren que hauria de ser una “consulta multireferendària”, proposen trencar amb la legalitat espanyola aprovant les tres lleis de desconnexió i dur a terme el RUI. Pels cupaires, no és fins després d'haver fet el RUI i en cas que guanyi l'opció independentista que caldria convocar una assemblea constituent.

Catalunya Sí que es Pot no dubta a criticar la utilitat de la comissió perquè considera que Junts pel Sí i la CUP s'han negat a debatre els criteris socials, econòmics o mediambientals d'una futura constitució perquè tenen models oposats, així com possibles fórmules de relació amb Espanya com la federació o la confederació perquè ja tenien decidida a priori la secessió.

En les seves conclusions CSQP adverteix que tot canvi de legalitat s'ha produït històricament “per la via del pacte o per la insurrecció”, i defensa que les lleis de desconnexió són inviables. No hi ha via més nítida de legitimar la decisió que un “referèndum amb totes les garanties” articulat a partir de la Constitució espanyola o bé de la reforma de la llei orgànica de referèndums. CSQP preveu que amb la via unilateral no s'aconseguirà la legitimitat interna per les posicions enfrontades de la ciutadania i que s'afeblirà el reconeixement internacional. Defensa, un cop més, un referèndum pactat com a millor sortida.

LES FRASES

Cal posar a debat les vies democràtiques d'unilateralitat en cas que l'Estat segueixi amb el mateix criteri
Grup parlamentari de JxSí
Cal augmentar les mobilitzacions per aconseguir la celebració d'un referèndum pactat
Grup parlamentari de CSQP

La llista d'Arrufat i set candidats individuals a la CUP

Els onze membres de la candidatura de l'exdiputat Quim Arrufat i set candidats a títol personal iniciaven ahir la campanya per liderar el secretariat nacional de la CUP després del canvi d'estatuts aprovat el 22 de maig a Esparreguera, que pretén garantir la cohesió de la nova direcció. Així, fins enguany, tots els candidats al secretariat nacional ho eren a títol individual, però, arran de les dificultats que s'han evidenciat de consensuar una posició unitària, les bases de la CUP van decidir que, a partir d'ara, onze dels quinze membres de la direcció es puguin presentar en una candidatura conjunta per millorar “la cohesió i la capacitat d'acció política”. Així, aquest cop, una llista integrada per l'exdiputat Quim Arrufat i el regidor gironí Lluc Salellas presenta un programa conjunt que preveu la celebració d'un referèndum en el primer trimestre del 2017 i es mostra contrària a la convocatòria d'eleccions catalanes. També volen arribar a acords amb les forces parlamentàries sobiranistes i negociar el pressupost. Acompanyen Arrufat i Salellas els candidats Natàlia Sánchez, Núria Gibert, Dani Corpas, Anna Gabaldà, Juanma Rojas, Elisabet Punset, Eduardo Cáliz, Aida Sanuy i Ricard Torné. Als quatre càrrecs pendents s'hi presenten Xavier Generó, Albert Serrat, Gerard Soler, Hugo Alvira, Laura Rafecas, Miquel Perelló i Òscar Simon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia