El govern obeirà el 27-S, i ERC i la CUP desacataran el TC
El president Puigdemont respon al TC dient que obeirà el Parlament, mentre que ERC i la CUP pensen a desacatar
L'oposició celebra la resolució del tribunal i CSQP afirma que no hi ha solució judicial
Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, van respondre a la resolució del Tribunal Constitucional (TC) refermant el seu compromís amb la majoria independentista del 27-S, donant a entendre que això vol dir, si cal, desobeir les resolucions de l'alt tribunal. Puigdemont afirmava això en el seu compte de Twitter. “Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i bastirem un estat lliure, modern i pròsper.” “Som molt conscients del que hem vingut a fer i de les conseqüències que pot tenir”, reconeixia al 3/24 el conseller Romeva poc abans que es conegués la resolució del TC.
La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, també va refermar el compromís “amb el mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre” i va negar que existís la separació de poders a l'Estat espanyol, perquè l'única resposta de l'Estat al debat parlamentari català és el recurs als tribunals.
Per la seva banda, la CUP manté obertament que desacatarà la resolució, perquè no reconeix legitimitat a un tribunal que considera que té l'encàrrec de resoldre per la via judicial un contenciós polític que l'executiu espanyol defuig abordar. També el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va obrir la porta a desacatar la decisió de l'alt tribunal. “Si hem de desacatar, desacatarem”, advertia Tardà tot reafirmant el compromís del seu partit a mantenir-se fidel a la cambra catalana, una expressió –la de “mantenir-se fidels”– que també utilitzava Pascal en el comunicat del PDC.
Ciutadans i el PSC van considerar “normal” i “raonable” la resolució de l'alt tribunal amb relació a l'aprovació al Parlament de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. El vicepresident del Parlament i membre de l'executiva de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, va repetir que quan un ciutadà infringeix les lleis, els tribunals actuen, i aquest és el cas que s'ha produït al Parlament, recordava. Espejo-Saavedra va insistir, però, que no correspon als polítics determinar quina ha de ser la conseqüència jurídica per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La diputada socialista Alícia Romero va considerar “raonable” la decisió del TC tenint en compte que, en la interlocutòria del 19 de juliol, ja havia advertit la cambra que portar a votació les conclusions de la comissió podria tenir conseqüències. En declaracions a l'ACN, Romero va celebrar que la decisió del tribunal s'hagués pres per unanimitat i va demanar al Parlament i al govern que s'abstinguin “de fer qualsevol acció que porti
a la via unilateral”.
El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, va tornar a sobresortir, aquest cop amb unes declaracions que incloïen un flagrant error històric que posteriorment va haver de rectificar. Així, el líder popular va acusar els independentistes de provocar “el que no va aconseguir ni Franco, posar en risc l'autonomia i l'autogovern”, passant per alt que sota el règim de Franco no hi havia ni autonomia ni autogovern. Més tard, Albiol es va excusar pel seu “error d'exposició”.
En darrer terme, Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, va advertir que la sentència fa evident un cop més que no hi ha solució jurídica al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i menys encara penal.