Política

La UE espera una ratificació ràpida de l’acord del ‘Brexit’

Confia a aprovar l’Acord de Retirada abans del 31 de gener

Veu “un repte” negociar la nova relació en menys d’un any

El club europeu ha trobat a les urnes britàniques la clau per desencallar el bloqueig del Brexit. Amb una majoria sòlida al Parlament a favor de l’Acord de Retirada de Boris Johnson, Brussel·les confia que la seva ratificació serà “ràpida” i que podran començar el 2020 deixant de parlar del divorci i obrint les negociacions sobre els termes de la nova relació, que pretenen que sigui “amistosa”. Unes converses que ja s’anticipen complexes pels interessos en joc i que carregaran de feina tant el nou govern de Johnson com el nou executiu europeu d’Ursula Von der Leyen.

Abans d’arribar aquí, primer caldrà que tant el Parlament britànic com l’europeu donin el seu vistiplau a l’acord del Brexit abans que es faci efectiva la sortida del Regne Unit el pròxim 31 de gener, com estava previst en la darrera pròrroga. Però l’1 de febrer no hi haurà cap diferència, llevat que els britànics no tindran cadira a les institucions de la Unió Europea. Així, es mantindran a efectes pràctics dins el club fins al 31 de desembre del 2020.

Per tant, Brussel·les i Londres tenen menys d’un any per posar-se d’acord sobre quina relació volen tenir a partir del 2021, quan se separaran definitivament. La presidenta la Comissió Europea ja va reconèixer ahir que serà “un repte” afrontar aquesta segona fase de les negociacions del Brexit per arribar a un pacte de futures relacions. Malgrat la seva intenció d’arribar a finals del 2020 amb gran part de la feina feta, ahir van recordar que a principis de juliol avaluaran si cal fer un ajornament del període de transició per donar més temps als equips negociadors.

Per ara, els europeus dibuixen algunes línies vermelles amb vista a aquesta difícil negociació alertant Johnson que exigiran garanties d’“un terreny igualitari” en el camp comercial i que no posi en risc el mercat únic europeu. Von der Leyen va avançar que cap “aranzel, quota ni dumping” s’ha d’interposar al canal de la Mànega.

També es va pronunciar ahir sobre la victòria de Johnson el president francès, Emmanuel Macron, que va dir que espera que el Regne Unit sigui en el futur un país “aliat amic i proper” des d’una “convergència reglamentària” amb la UE, que no acceptarà dumping a les seves fronteres, va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.