Política

Homenatge a la vigència dels valors de Rovira i Virgili

El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir a la Jonquera la jornada d’homenatge al polític i escriptor

Els actes al MUME van servir per reclamar la llibertat dels presos i exiliats catalans d’avui

“Hem de dig­ni­fi­car tots aquells que van man­te­nir la flama des de l’exili, i par­ti­cu­lar­ment Rovira i Vir­gili, que repre­senta molts dels valors que encara avui ens guien, els valors del repu­bli­ca­nisme, i no només pen­sant en el pas­sat sinó pro­jec­tant-nos cap a un futur millor”, va dir Roger Tor­rent.

El pre­si­dent del Par­la­ment va dir ahir aques­tes parau­les al cemen­tiri del Pertús, davant la tomba d’Antoni Rovira i Vir­gili per ence­tar la jor­nada d’home­natge que el MUME de la Jon­quera i la direcció gene­ral de Memòria Democràtica van dedi­car ahir a l’escrip­tor i polític mort a l’exili ara fa 70 anys. Després d’aquest home­natge més ins­ti­tu­ci­o­nal els actes de la jor­nada es van tras­lla­dar a la Jon­quera, on jun­ta­ment amb el pre­si­dent del Par­la­ment; l’alcal­dessa, Sònia Martínez; la direc­tora gene­ral de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el direc­tor del MUME, Alfons Quera, van dei­xar pas a dues con­ferències i una taula rodona que van apro­fun­dir en el lle­gat cul­tu­ral, lite­rari i polític d’Antoni Rovira i Vir­gili.

Un dels moments més emo­tius de la jor­nada va ser quan la bes­neta de Rovira i Vir­gili, Maria Cal­vet, va reco­llir un recor­da­tori d’aquesta jor­nada d’home­natge de mans del pre­si­dent del Par­la­ment. En tots els par­la­ments, els par­ti­ci­pants van fer el paral·lel entre l’exili del 1939 i la “injusta situ­ació” dels pre­sos i exi­li­ats polítics de l’actu­a­li­tat.

Con­tra la des­memòria

“La memòria democràtica ha de ser una política de país, un ele­ment impres­cin­di­ble per a una soci­e­tat que esti­gui en pau amb el seu pas­sat, per tan­car feri­des i tre­ba­llar pel futur, i en espe­cial aquests dies quan les lli­ber­tats i drets peri­llen”, va afe­gir Gemma Domènech.

Després de les con­ferències i d’una visita al cen­tre d’inter­pre­tació de l’exili cul­tu­ral català de 1939 d’Agu­llana, la jor­nada s’havia de tan­car amb la repre­sen­tació de l’obra Els dar­rers dies de la Cata­lu­nya repu­bli­cana, a càrrec de la com­pa­nyia Terra Tea­tre-Jordi Hervàs a Can Laporta (la Jon­quera, 18 h).

El 5 de desem­bre del 1949, Antoni Rovira i Vir­gili va morir a Per­pinyà; a l’Estat espa­nyol una curta nota d’agència se’n va fer ressò anun­ci­ant que havia mort el sepa­ra­tista rojo Rovira i Vir­gili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.