Política

Alerta mundial pel virus xinès

L’OMS ha d’anunciar avui si declara o no l’emergència internacional pel brot originat al centre de la Xina

Pequín fa una crida a la calma davant un patogen que ja s’ha estès per l’Àsia i que ha arribat als EUA

La tele­visió esta­tal xinesa va ele­var ahir a 17 la xifra de defun­ci­ons rela­ci­o­na­des amb el coro­na­vi­rus i a 470 el nom­bre dels casos totals, citant fonts ofi­ci­als. Hores abans, el govern xinès ja havia aler­tat que el nou virus de Wuhan podria mutar i esde­ve­nir una epidèmia d’abast mun­dial i donava una pri­mera xifra de nou defun­ci­ons i els 440 casos con­fir­mats ofi­ci­al­ment a tot el país.

En la pri­mera roda de premsa que van fer les auto­ri­tats xine­ses des de l’apa­rició de la malal­tia, el vice­mi­nis­tre de la Comissió Naci­o­nal de Salut, Li Bin, va reco­ma­nar no viat­jar a Wuhan i va dema­nar als resi­dents de la ciu­tat que no l’aban­do­nin si no és “per cir­cumstàncies espe­ci­als”.

“Incre­men­ta­rem els esforços per iden­ti­fi­car l’ori­gen i la trans­missió de la malal­tia”, va asse­gu­rar Li, tot i que totes les hipòtesis dels experts asse­nya­len un mer­cat de peix de la mateixa ciu­tat de Wuhan. Després de con­fir­mar-se que la malal­tia s’enco­mana entre éssers humans, les auto­ri­tats sanitàries van dema­nar a la població del país que evi­tin les aglo­me­ra­ci­ons, perquè el virus es podria trans­me­tre per les vies res­pi­ratòries.

El vice­mi­nis­tre va fer una crida a la calma i con­fia en les mesu­res de pre­venció i con­trol que ha enge­gat Pequín amb vista a les vacan­ces del cap d’any xinès, que començaran demà.

Les com­pa­nyies de trans­ports naci­o­nals, les aerolínies i les agències de viat­ges han ofert el reem­bor­sa­ment de tots els bit­llets amb ori­gen o des­ti­nació a Wuhan i les auto­ri­tats xine­ses han incre­men­tat de forma con­si­de­ra­ble els con­trols de segu­re­tat als aero­ports, les esta­ci­ons de tren i d’autobús i les car­re­te­res de la regió. Per la seva banda, la ciu­tat de Wuhan ha suspès tots els actes pre­vis­tos dis­sabte per la cele­bració de l’any nou.

Mal­grat l’opti­misme de les auto­ri­tats xine­ses, l’apa­rició del coro­na­vi­rus ha cau­sat una forta alarma a la regió per les sem­blan­ces genètiques d’aquesta malal­tia amb el SARS, una epidèmia de pneumònia atípica que va aparèixer a finals del 2002 a la Xina amb més de 8.000 casos d’infec­ci­ons i 916 defun­ci­ons a 29 països del món entre el 2002 i el 2003.

Mans netes, boca tapada

Els mit­jans de comu­ni­cació naci­o­nals i les xar­xes soci­als del país han difós cen­te­nars de publi­ca­ci­ons i con­sells sobre com pre­ve­nir con­ta­gis ren­tant-se les mans de forma intensa i freqüent o acon­se­llant de cobrir-se la boca i el nas a l’hora de tos­sir o ester­nu­dar. La població xinesa ja ha començat a pren­dre mesu­res i les màsca­res quirúrgi­ques comen­cen a esgo­tar-se a les farmàcies i també a les boti­gues en línia.

En les dar­re­res hores, el coro­na­vi­rus ha estat detec­tat a Taiwan, a Hong Kong, a l’antiga colònia por­tu­guesa de Macau i a l’estat nord-ame­ricà de Was­hing­ton, i cal afe­gir-hi els casos des­co­berts els dar­rers dies en més de tretze regi­ons xine­ses, inclosa la capi­tal del país, Pequín. També a Tailàndia, el Japó i Corea del Sud. En tots aquests casos, els paci­ents pro­ve­nien de la ciu­tat xinesa on s’ha ori­gi­nat el brot de la malal­tia. Altres països com les Fili­pi­nes, Mèxic o Austràlia han infor­mat de pos­si­bles casos d’infecció. Tot i això, fins al tan­ca­ment d’aquesta edició només les auto­ri­tats aus­tra­li­a­nes havien anun­ciat que l’únic paci­ent sos­pitós de tenir la malal­tia al país i que tenien con­fi­nat a casa seva no és por­ta­dor del nou coro­na­vi­rus.

L’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), que va reu­nir ahir el seu comitè d’emergència per deci­dir si declara o no l’emergència inter­na­ci­o­nal pel brot del nou coro­na­vi­rus, va ajor­nar a avui el seu dic­ta­men. El comitè d’emergència, for­mat per experts mèdics de diver­sos països (inclo­sos epi­demiòlegs xine­sos), va estar reu­nit durant hores a la seu de l’OMS a Gine­bra. Com que no hi va haver con­sens, es va deci­dir con­vo­car una nova reunió per con­ti­nuar deba­tent la pos­si­ble mesura.

L’alerta inter­na­ci­o­nal com­por­ta­ria l’apli­cació de mesu­res pre­ven­ti­ves glo­bals. En el pas­sat, es va decla­rar cinc cops: amb motiu del brot de grip H1N1 (2009), pels brots de l’Ebola a Àfrica Occi­den­tal (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), pels de pòlio el 2014 i pel virus del Zika, el 2016.

LES XIFRES

17
morts i 440 casos de contagiats ha causat de moment el brot de coronavirus, originat a la ciutat de Wuhan.
916
defuncions
i més de vuit mil casos d’infecció va causar l’epidèmia del SARS, apareguda a la Xina a finals del 2002.

Sanitat elabora un protocol

Redacció

El Ministeri de Sanitat està elaborant un protocol d’actuació davant l’aparició de possibles casos sospitosos del nou tipus de coronavirus. El ministeri ha informat a les autoritats aeroportuàries sobre la situació de la nova malaltia, que té el seu origen a la Xina, perquè “estiguin preparades en cas que sigui necessari activar el procediment d’actuació establert per als punts d’entrada”. En una actualització del seu darrer informe, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), del Ministeri de Sanitat, assenyala que el risc d’introducció de virus a l’Estat “en aquest moment, es considera molt baix”, igual que l’impacte que comportaria per a la salut pública detectar un cas importat.

També ha informat als centres de vacunació internacional perquè donin les recomanacions oportunes als viatgers. Sanitat es troba en permanent contacte amb els organismes per avaluar els riscos de la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.