La prohibició estatal d'endeutar-se fins al 2012 trasbalsa la majoria d'ajuntaments

Plens d'urgència arreu del país per aprovar crèdits abans de la mitjanit passada, quan va entrar en vigor de la mesura

El fet que la publicació del decret coincidís amb la segona Pasqua va frustrar qualsevol possibilitat de reacció als ajuntaments de molts municipis de la primera i la segona corona metropolitana on ahir era festiu. Altres ajuntaments van poder reaccionar. «Ha estat veure el decret del BOE, llegir-lo, entendre'l, parlar amb les entitats bancàries, els portaveus municipals, convocar el ple extraordinari per la via d'urgència i aprovar les modificacions de crèdit», resumia l'alcalde de Sant Cugat i membre de l'executiva nacional de CDC, Lluís Recoder, al final d'una jornada que ell mateix qualificava de «molt moguda». A la tarda, els apoderats de les entitats bancàries encara ultimaven la signatura de les quatre operacions i trobar un notari de guàrdia era una feina complicada. A la nit, el ple municipal va aprovar una operació de crèdit de 16,1 milions, per finançar inversions incloses al pressupost del 2010 (7,6 milions) i recuperar el finançament destinat a construir equipaments com els edificis de Volpelleres i Mira-sol Centre o les liquidacions d'algunes urbanitzacions de carrers (8,5 milions).

Una situació semblant es va viure a l'Ajuntament de Martorell, que a tres quarts de vuit del vespre aprovava al ple la signatura d'un crèdit amb Caixa Catalunya de 150.000 euros. L'alcalde, el també convergent Salvador Esteve, va explicar que és una suma petita destinada a subvencionar els interessos de l'únic crèdit que els queda per pagar, i que van convocar el ple perquè aquest era l'únic tràmit que quedava per fer. «Teníem l'operació prou a punt i només pendent de l'aprovació al ple. Però molts ajuntaments no han pogut reaccionar perquè a més ahir era festa a Barcelona i els bancs i caixes estaven tancats.» Esteve és president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), però la iniciativa de Martorell no respon a cap consigna d'aquesta associació, que ahir va atendre la consulta d'alguns ajuntaments. «No sé si han pogut fer res, tot depèn de l'estat en què es trobés l'operació amb els bancs», va assenyalar. El president de l'ACM es va posar ahir en contacte amb els seus homòlegs a les federacions catalana i espanyola de municipis «i estan d'acord amb mi en el fet que aquest decret és inacceptable», va assegurar.

Plens arreu del país

El cert és que ni Salvador Esteve ni cap dels altres alcaldes consultats tenia ahir constància del nombre d'ajuntaments que van optar per la via d'urgència per esquivar a la nit una retallada que se'ls farà molt més dura a partir de la mitjanit passada. A Girona, per exemple, l'equip de govern va convocar d'urgència un ple extraordinari per poder aprovar l'aval de dos crèdits per un import total d'uns cinc milions d'euros. En ambdós casos, CiU hi va votar en contra considerant que l'equip de govern volia «saltar-se la llei». Una acusació que l'alcaldessa socialista de Girona, Anna Pagans, va negar immediatament. La convocatòria a corre-cuita del ple va fer que no hi poguessin assistir diversos regidors del govern i l'oposició. Altres ajuntaments de les comarques gironines com els de Maçanet de la Selva i Sant Julià de Ramis també van poder salvar crèdits en l'últim moment. A Tarragona, el ple convocat amb caràcter d'urgència va aprovar un crèdit de sis milions per tirar endavant la reforma del mercat. D'entrada, havien de ser 30 però una de les entitats bancàries es va fer enrere en l'últim moment i sense marge per negociar. A Valls, també hi va haver ple urgent per aprovar un préstec.

(Informació elaborada per Emili Agulló, Rosa Maria Bravo, David Marín, Dani Vilà, Jordi Colomer, Jordi Nadal, Óscar Palau, Sergi Casado, Anna Estallo i Ricard Palou.)

Una disposició inesperada i polèmica

El govern estatal tanca l'aixeta del crèdit als ajuntaments. El decret de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, que es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), va incloure una disposició inesperada per a la majoria de corporacions locals: la prohibició que aquestes administracions puguin contractar cap crèdit nou a llarg termini des d'avui i fins al 31 de desembre del 2011. La mesura, que limita temporalment un dels instruments habituals per finançar les inversions municipals, va provocar ahir dures crítiques de diversos consistoris, que hi veuen un atac a l'autonomia municipal. El decret estatal obliga també els ajuntaments a reduir un 5% de mitjana el sou dels seus treballadors, i a destinar l'estalvi a sanejar el romanent negatiu i amortitzar deute. L'estalvi econòmic que es derivi de la reducció dels salaris, que tindrà la consideració de «recursos afectats», també es podrà destinar, en tercera instància, al finançament d'inversions municipals.

Les limitacions que el govern estatal introdueix a la contractació de crèdits dels ajuntaments afecta també, tot i que en menor mesura, els que en vulguin demanar a curt termini. En aquest cas, les operacions estaran permeses per «necessitats transitòries» de tresoreria i els diners s'hauran de retornar al llarg del mateix any en què es demanin. Pel que fa als crèdits a llarg termini, a més de prohibir tota nova operació pública o privada, tampoc es permetrà fer modificacions en operacions que ja estiguin signades, excepte en els casos que redueixin la càrrega financera o el període d'amortització.

Les diputacions de Lleida i Tarragona, a corre-cuita

Igual que alguns ajuntaments, les diputacions de Lleida i Tarragona van celebrar plens d'urgència ahir per esquivar una mesura fortament criticada des de tots els fronts. «És un desastre i la situació més crítica que s'ha viscut mai al món local des de l'arribada de la democràcia», va assegurar el republicà Jaume Gelabert, president de la Diputació de Lleida, que ahir a la nit va poder aprovar al ple la sol·licitud de dos crèdits per valor d'11,4 milions. Gairebé al mateix temps, la Diputació de Tarragona reunia el seu ple també amb caràcter d'urgència per aprovar a corre-cuita un crèdit de 22 milions per salvar les dotacions que ha d'aportar aquest any als plans d'ajut a obres municipals, ja siguin propis o de la Generalitat. El president de la Diputació, el socialista Josep Poblet, va qualificar d'«injust» i «indiscriminat» el decret publicat ahir al BOE. «Vull pensar que això no impedirà als ajuntaments fer les obres previstes, però si fos així tindrem temps per parlar-ne i veure com es pot resoldre», va assegurar al final del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.