Política

El Suprem demana el suplicatori contra Borràs

El president Torra defensa l’honestedat de la cap de files de Junts per Catalunya al Congrés: “Sempre al teu costat”

El Tri­bu­nal Suprem va fer ahir una altra volta de car­gol con­tra la por­ta­veu de Junts per Cata­lu­nya al Congrés, Laura Borràs, i va acor­dar sol·lici­tar a la cam­bra baixa el supli­ca­tori per con­ti­nuar la causa con­tra l’excon­se­llera de Cul­tura, inves­ti­gada per l’adju­di­cació pre­sump­ta­ment irre­gu­lar a un amic de divuit con­trac­tes per valor de gai­rebé 260.000 euros quan diri­gia la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes (ILC).

Borràs va rebut­jar decla­rar de manera voluntària com a inves­ti­gada pels supo­sats delic­tes de pre­va­ri­cació, frau a l’admi­nis­tració, mal­ver­sació i fal­se­dat docu­men­tal.La cap de files de JxCat a Madrid sem­pre ha negat que fes cap actu­ació irre­gu­lar i emmarca la causa en una per­se­cució política.

El pre­si­dent de la sala penal, Manuel Marc­hena –el mateix magis­trat que pre­si­dia el tri­bu­nal que va con­dem­nar els pre­sos polítics–, ha remès un ofici al del Suprem, Car­los Les­mes, perquè tras­lladi el supli­ca­tori al Congrés.

S’hi adjunta l’expo­sició rao­nada del magis­trat ins­truc­tor, Edu­ardo de Por­res, que observa “indi­cis sòlids” que Borràs hau­ria adju­di­cat “direc­ta­ment o indi­rec­ta­ment de manera arbitrària” con­trac­tes a Isaías Her­rero, també inves­ti­gat, entre els anys 2013 i 2017.

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, i des­ta­cats mem­bres de JxCat van fer cos­tat ahir a la dipu­tada. “Quan vam pre­sen­tar-nos com a inde­pen­dents per JxCat, vam com­par­tir des­patx de dipu­tats, lec­tu­res i deci­si­ons molt difícils. Va ser una gran con­se­llera de Cul­tura. És una dona valenta i honesta. M’honora amb la seva amis­tat. Sem­pre al teu cos­tat, Laura”, va escriure el pre­si­dent en un mis­satge a Twit­ter.

Un cop dema­nat el supli­ca­tori, pas­sarà per la mesa del Congrés i l’ana­lit­zarà la Comissió de l’Esta­tut dels Dipu­tats, que, després de donar audiència a Borràs, té trenta dies per reme­tre el seu informe al pri­mer ple ordi­nari, encar­re­gat en última instància de con­ce­dir o dene­gar l’auto­rit­zació.

De Por­res sosté que Borràs i Her­rero “van actuar de comú acord per defrau­dar” la ILC mit­jançant el “frac­ci­o­na­ment il·legal” de con­trac­tes, la “fal­si­fi­cació dels pres­su­pos­tos” i la simu­lació de la par­ti­ci­pació de ter­cers. Hi va haver, segons De Por­res, una “omissió injus­ti­fi­cada” de tràmits “essen­ci­als” que no té “tota expli­cació jurídica i evi­den­cia l’exclu­siva volun­tat d’afa­vo­rir els interes­sos” d’Her­rero.

També con­si­dera que la dipu­tada va actuar de manera “des­lle­ial” sobre el patri­moni admi­nis­trat i que hi ha “motius sufi­ci­ents que impe­dei­xen con­si­de­rar innòcua” la seva con­ducta “falsària”.

Tan­ma­teix, un dels infor­mes poli­ci­als citats res­se­nya que és impos­si­ble saber la quan­ti­tat pre­sump­ta­ment mal­ver­sada davant l’arbi­tra­ri­e­tat dels con­trac­tes. El magis­trat ana­litza els cor­reus inter­vin­guts en la causa i sosté que en alguns dels quals Borràs indica a Her­rero “de manera molt explícita com ha de pro­ce­dir”.

La causa, que prové d’un jut­jat de Bar­ce­lona, es va ini­ciar arran d’una inves­ti­gació a Her­rero per pre­sumpte tràfic de dro­gues i fal­si­fi­cació de moneda –en la qual va resul­tar con­dem­nat a cinc anys de presó– i en què es van inter­ve­nir les pri­me­res comu­ni­ca­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.