On s’amaga?
El silenci oficial sobre el parador de Joan Carles de Borbó ha fet disparar les especulacions sobre on ha fugit
Diverses informacions el situen a Portugal, concretament a Estoril o Azeitão, i d’altres a la República Dominicana, país que disposa d’un tractat d’extradició flexible
On ha fugit Joan Carles de Borbó? A Portugal? A la República Dominicana? A un altre país del Carib? I per què no a un dels països àrabs, amb els quals té una gran relació? On es troba el pare de Felip VI és la gran pregunta que es fa tothom des que dilluns a la tarda va anunciar que abandonava Espanya. El lloc on ha fixat la seva nova residència s’ha convertit en un secret d’estat. Hermetisme total des de La Zarzuela, però també des de La Moncloa, tot i que el govern de Pedro Sánchez va facilitar la sortida del país del pare de Felip VI.
A causa d’aquest secretisme oficial i del fet que marxés per la porta del darrere, s’han disparat les especulacions sobre la destinació de Joan Carles de Borbó. Són dues les hipòtesis que al tancament d’aquesta edició prenien més força, però cap de les dues ha estat confirmada. Una de les quals el situa a Portugal. Diversos mitjans locals asseguraven ahir que es troba a Estoril, on hauria arribat poques hores després d’haver anunciat la seva sortida d’Espanya. Aquesta parròquia de Cascais és molt familiar per a Joan Carles de Borbó. És on es va instal·lar el seu pare, Joan de Borbó, durant la dictadura, i el lloc on es va criar juntament amb els seus germans, tot i que ell va tornar a Espanya per ser tutelat pel dictador Franco. Va ser a la casa d’Estoril on va tenir lloc un dels episodis més foscos de la família: la mort d’Alfons de Borbó, quan tenia 14 anys, per un tret disparat pel seu germà Joan Carles, que n’acabava de complir 18.
Altres informacions el situen també a Portugal, però a Azeitão, una parròquia del municipi de Setúbal, situada a mitja hora de Lisboa, segons informava ahir el digital El Confidencial. Segons la mateixa informació, després de comunicar la seva decisió d’abandonar Espanya, va emprendre un viatge en cotxe fins a la localitat portuguesa d’Azeitão, on va ser acollit per la família Brito e Cunha-Espirito Santo, una de les sagues aristocràtiques més conegudes de Portugal. La casa que la família té a Azeitão seria fins a nova ordre la residència de Joan Carles de Borbó. Una hipòtesi avalada per les informacions aparegudes a la premsa local sobre una visita llampec del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, el 21 de juliol passat a Madrid, per reunir-se amb Felip VI, i que descarta destinacions més llunyanes com ara la República Dominicana, que també surt en les travesses i té un flexible tractat d’extradició amb Espanya que permet que el país del Carib la denegui per causes justificades.
En el cas de trobar-se a la República Dominicana, els amfitrions serien la família Fanjul, una coneguda família cubana establerta a Miami que va fer fortuna gràcies a les plantacions de sucre. D’acord amb les informacions que assenyalen aquesta destinació, Joan Carles de Borbó va abandonar La Zarzuela diumenge i va passar la nit a Sanxenxo (Pontevedra, Galícia). Dilluns al matí va viatjar en cotxe fins a Porto i allà va agafar un vol a la República Dominicana. Concretament, s’hauria instal·lat en un complex a la platja de la zona de la Casa de Campo, a La Romana, al sud-est de l’illa. Ara bé, aquesta residència seria temporal i es preveu que només s’hi estigui unes setmanes. L’amistat entre els germans Fanjul i Joan Carles de Borbó ve de lluny. La germana de l’àvia dels empresaris del sucre era Edelmira Sampedro, una cubana que es va casar amb el príncep Alfons, fill gran d’Alfons XIII, avi de Joan Carles. Però els vincles entre la República Dominicana i Espanya no acaben aquí.
Des que van treure Franco del Valle de los Caídos, el mentor polític de Joan Carles de Borbó comparteix el cementiri de Mingorrubio amb un altre dictador dominicà, Rafael Leónidas Trujillo. Els tirans, tots dos generals, van tenir una estreta relació. El 1954 Trujillo va visitar Espanya i es va allotjar al Pardo. Els unia el seu anticomunisme i el poder absolut. Trujillo va governar 30 anys i Franco, 37.