Política

Història

Aeròdrom 311

Celrà recorda, amb diverses activitats, el camp d’aviació instal·lat durant la Guerra Civil i el primer dels 11 que es van construir a les comarques gironines

Es desconeix per què es va triar el municipi

Hi havia 11 camps d’avi­ació durant la Guerra Civil Espa­nyola (1936-1939) a les comar­ques giro­ni­nes. Però el de Celrà va ser el pri­mer a cons­truir-se. Per què es va triar aquest muni­cipi gironí? “És la gran pre­gunta. En l’ordre del 19 de novem­bre de 1936 la Gene­ra­li­tat indica que s’ha de cons­truir un camp entre els ter­mes de Celrà i Bor­dils però no espe­ci­fica el perquè”, asse­nyala l’his­to­ri­a­dor local i metge jubi­lat Artemi Ros­sell, autor del lli­bre El camp d’avi­ació de Celrà (1936-1939). Ros­sell aven­tura la següent hipòtesi: “En aque­lla època, els avi­a­dors eren con­si­de­rats herois i se’ls bus­cava un allot­ja­ment en una ciu­tat impor­tant. La pro­xi­mi­tat amb Girona feia que els ofi­ci­als mili­tars des­ta­cats i els pilots pogues­sin anar a per­noc­tar als hotels, tal com va pas­sar.”

Zona de rega­diu

L’octu­bre de 1936, els ports marítims de la costa giro­nina van ser bom­bar­de­jats per vai­xells fran­quis­tes i, a finals d’any, el pont del tren a Colera i l’estació de Port­bou també van ser bom­bar­de­jats per l’avi­ació ita­li­ana ins­tal·lada a Mallorca. En aquest con­text, la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, cons­ci­ent del perill d’aques­tes acci­ons, va orde­nar la cons­trucció d’un camp d’avi­ació mili­tar a la demar­cació i es va esco­llir Celrà, on es va ins­tal·lar tota una eco­no­mia de guerra. Es va cons­truir a finals de 1936 en una zona de rega­diu, entre el marge dret del Ter i la séquia Vinyals i com­pre­nent part del terme de Bor­dils. La cons­trucció es va fer enmig de pro­tes­tes per part dels veïns, ja que, als amos dels camps, els van ocu­par els ter­renys sense avís i van per­dre, així, la seva font de sub­sistència. Més d’un cen­te­nar de tre­ba­lla­dors reclu­tats dels pobles veïns de Bor­dils, Madre­ma­nya, Julià, Sant Martí Vell, Sant Joan de Mollet i Cervià es van ocu­par dels tre­balls d’apla­nar el camp. A prin­ci­pis de 1937 van arri­bar-hi els pri­mers mili­tars. Per Ros­sell la importància del camp d’avi­ació de Celrà és que, “a més de camp, la Gene­ra­li­tat, a través de la con­se­lle­ria de Defensa, va ins­tal·lar-hi tallers de mun­tatge en dife­rents locals del poble com ara l’Ate­neu Cel­ra­nenc on espe­ci­a­lis­tes vin­guts d’altres zones mun­ta­ven uns avi­ons rus­sos, els Polikar­pov I-16, ano­me­nats Mosca. També s’hi mun­ta­ven les bales d’un altre avió, el Xato”.

Per recor­dar i rei­vin­di­car aquest patri­moni local, Celrà ha orga­nit­zat des de dijous i al llarg del cap de set­mana dife­rents acti­vi­tats cul­tu­rals i pedagògiques, entre les quals visi­tes guia­des al camp d’avi­ació i al Cen­tre d’Inter­pre­tació, situat a La Fàbrica; la pro­jecció del docu­men­tal Aeròdrom 311 ; la pre­sen­tació d’un conte infan­til sobre el camp, i un taller de mun­tatge d’un avió Mosca pen­sat per a la mai­nada. 84 anys després encara es man­te­nen intac­tes els vuit refu­gis del camp d’avi­ació i el pol­vorí. “Això no es pot dei­xar per­dre”, indica Ros­sell. Tenir-hi un aeròdrom va fer que Celrà fos con­si­de­rat objec­tiu mili­tar. Va patir 10 bom­bar­deigs, l’últim, el 29 de gener de 1939. En un dels bom­bar­deigs del camp va haver-hi un ferit entre els veïns. Era l’Àngela Mas­carós, que estava collint men­jar per als conills als vol­tants de l’aeròdrom quan la metra­lla d’una bomba li va frac­tu­rar una cama. En un altre, les bom­bes van matar un burro pro­pi­e­tat d’un veí, en Joan Alsina, quan con­re­ava la terra a les Fal­gue­res.

El 7 de febrer de 1939
És la data en què les tropes franquistes van entrar a Celrà. A l’aeròdrom, no hi quedava cap avió en condicions per volar. El 16 de juliol de 1940 es va signar l’acta de lliurament dels terrenys pel camp d’aviació per part de l’ Ejército del Aire a l’Ajuntament perquè els lliurés als seus antics propietaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.