Política

El Regne Unit trenca definitivament els seus llaços amb la UE

A partir d’ara, el Brexit ja no marcarà l’agenda ni les prioritats de la Unió Europea

El Regne Unit ha tren­cat defi­ni­ti­va­ment els seus llaços amb la Unió Euro­pea (UE), i posa així punt final a gai­rebé mig segle de par­ti­ci­pació en el bloc euro­peu. A les 23.00 hores de Lon­dres (mateixa hora GMT) i mit­ja­nit a Brus­sel·les, el rellotge va mar­car el moment històric de la des­con­nexió del Regne Unit dels seus veïns comu­ni­ta­ris, més de qua­tre anys després que els britànics votes­sin –el 23 de juny de 2016– a favor del Bre­xit.

El Regne Unit ja havia aban­do­nat ofi­ci­al­ment el club dels 27 el pas­sat 31 de gener, però aquest diven­dres, amb l’entrada del 2021, ha sor­tit del mer­cat comú i la unió dua­nera, als quals encara estava lli­gat durant el període de tran­sició que acaba d’aca­bar. A par­tir d’ara, el Regne Unit, com ha insis­tit el Govern, es con­ver­teix en país amb con­trol de les seves aigües, lli­ber­tat de nego­ciar acords comer­ci­als amb països fora del bloc comu­ni­tari, sub­jecte única­ment a les seves pròpies lleis i sota juris­dicció dels seus tri­bu­nals.

El Regne Unit ha que­dat fora del mer­cat únic i la unió dua­nera en aca­bar el període de tran­sició ini­ciat el 31 de gener de 2020, quan el país va aban­do­nar ofi­ci­al­ment la UE. Així, qua­tre anys i mig després que els britànics votes­sin en un referèndum a favor del Bre­xit, el Regne Unit ha ini­ciat una nova era en estar sub­jecte a les seves pròpies lleis, sota juris­dicció dels seus tri­bu­nals, amb con­trol de les seves aigües i la lli­ber­tat de nego­ciar acords comer­ci­als amb països fora del bloc comu­ni­tari.

Per la seva banda, Brus­sel·les comença el dia sense una pesada mot­xi­lla. I és que el Regne Unit por­tava con­tri­bu­ci­ons al pres­su­post comu­ni­tari i tota la força de la seva diplomàcia, però supo­sava una rèmora per a l’avanç i inte­gració euro­peus. La UE obre un any en què el Bre­xit no coparà l’agenda ni taparà altres pri­o­ri­tats. A més, el bloc té motius per a l’opti­misme: els seus mem­bres s’han man­tin­gut àmpli­a­ment units durant la nego­ci­ació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.