la crònica
Per Sant Jordi, espionatge
Una foto protocol·lària amb un dels autors de Sant Jordi i alguns dels llibreters de la ciutat de Girona va ser el pròleg d’un acte singular: la presentació d’una obra en una sala de cinema que ara fa de sala de teatre, dansa i música. A la sala 11 del cinema Albèniz Plaça, el diputat electe i expresident del Parlament Roger Torrent va conversar ahir sobre el seu llibre Pegasus. L’Estat que ens espia (Ara Llibres).
“Increïble, però veritat”, va obrir el foc Guillem Terribas, mestre de cerimònies d’“una coproducció” de tres llibreries. El que va viure Torrent va ser un cas de “persecució política”, “un avís per a navegants”, va exposar l’escriptor i articulista Josep Maria Fonalleras. “És inquietant perquè sabem que és cert.”
El que va viure Torrent la primavera del 2019 va ser com els serveis d’intel·ligència de l’Estat espanyol van espiar-lo a ell, un representant polític independentista i la segona autoritat del país en aquell moment. Torrent ha investigat què és el programa Pegasus, ideat per tres exsoldats de l’exèrcit israelià, i li agradaria que l’Estat espanyol “depurés políticament” els ideòlegs d’aquella acció. “Als Estats Units hi va haver un cas d’espionatge que va costar el càrrec al president Nixon [amb el cas Watergate, el 1974]”, va recordar sobre l’escenari.
Pegasus és una creació de l’empresa NSO Group i considerada pel Ministeri de Defensa israelià “una arma”. L’Estat espanyol l’utilitza des de fa uns anys, igual que “altres democràcies consolidades, com ara l’Aràbia Saudita, Mèxic i el Marroc”, va dir l’exalcalde de Sarrià de Ter, que es va preguntar si hi va haver malversació de diner públic i per la dificultat d’aturar la maquinària de la persecució.
Hi ha querelles contra NSO i l’exdirector dels serveis secrets espanyols per l’espionatge del programa Pegasus a través del Whatsapp del mòbil de Torrent. El cas demostra la deriva contra les llibertats democràtiques a l’Estat espanyol, va dir Gemma Ubasart. La professora de ciència política de la UdG i antiga secretària general de Podem Catalunya va parlar de l’obra de Torrent com “una història d’espionatge polític i [un cas] de funcionament amoral i il·legal dels aparells de l’Estat. El llibre és una denúncia i una explicació del ciberespionatge del s. XXI”.
Torrent va vendre ahir exemplars del seu relat a Girona, quatre dies abans que els llibres i les roses es traslladin al passeig de la Copa a causa de la pandèmia. Maria Carme Ferrer, de la llibreria Empúries; Pere Rodeja, de la Geli, i Guillem Terribas i Jordi Gispert, de La 22, van continuar greixant ahir la maquinària de Sant Jordi.