Política

Els europeus reforcen la confiança en la UE

Els espanyols són els ciutadans amb el posicionament menys clar respecte de la Unió Europea

La salut apareix com la principal preocupació a l’últim Eurobaròmetre

Gai­rebé la mei­tat dels euro­peus (49%) con­fia en la Unió Euro­pea (UE), segons l’últim informe de l’Euro­baròmetre. Les enques­tes de la Comissió Euro­pea (CE) s’han rea­lit­zat durant el febrer i el març del 2021.

Els ciu­ta­dans refor­cen la con­fiança en la comu­ni­tat euro­pea després d’una pujada de sis punts per­cen­tu­als res­pecte de l’enquesta de l’Euro­baròmetre de l’estiu del 2020. Es tracta del nivell més alt regis­trat d’ençà de la pri­ma­vera del 2008.

Des­taca que el pri­mer país amb un posi­ci­o­na­ment menys clar res­pecte de la UE és l’Estat espa­nyol, on el 47% dels ciu­ta­dans tenen una opinió “neu­tral” de la UE. El 40% té una visió posi­tiva i només el 12% en té una nega­tiva.

A escala gene­ral, gai­rebé la mei­tat dels euro­peus, el 47%, té una imatge posi­tiva de la UE, men­tre que només el 14% en té una imatge nega­tiva. Un 39% en té una imatge neu­tral.

Els països on hi ha qua­li­fi­cació més posi­tiva de la UE són Irlanda (74%), Por­tu­gal (64%) i Lituània (61%). Els països que tenen una imatge més nega­tiva de la UE són Eslovàquia (34%), Àustria (36%), Grècia i Itàlia (tots dos el 38%).

Tot i l’aug­ment en la con­fiança dels ciu­ta­dans res­pecte a la UE, els governs naci­o­nals i els par­la­ments naci­o­nals no han expe­ri­men­tat la mateixa tendència posi­tiva.

Res­pecte a aques­tes ins­ti­tu­ci­ons, els ciu­ta­dans han dis­minuït la seva con­fiança i la xifra regis­trada ha estat un 36% i un 35% res­pec­ti­va­ment.

Pel que fa a les pre­o­cu­pa­ci­ons dels euro­peus, l’Euro­baròmetre indica que la salut s’ha con­ver­tit en el pro­blema que més inqui­eta els ciu­ta­dans. Gai­rebé qua­tre de cada deu ciu­ta­dans (38%) con­si­dera que és el pro­blema més impor­tant per afron­tar per davant de la situ­ació econòmica, que pre­o­cupa al 35% dels enques­tats.

Altres qüesti­ons que pre­o­cu­pen els euro­peus són la situ­ació de les finan­ces públi­ques dels estats mem­bres (21%), seguit del medi ambi­ent i el canvi climàtic (20 %), i la immi­gració (18%). Aquest últim punt ha regis­trat una bai­xada de cinc punts i ha dei­xat de ser una de les tres pre­o­cu­pa­ci­ons prin­ci­pals per pri­mera vegada des de l’estiu de 2014.

L’atur ocupa la sisena posició, amb un 15 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.