Política

Rabat afluixa la pressió

Les autoritats marroquines reactiven els controls a la frontera de Ceuta

Sánchez i Casado s’acusen mútuament de deslleialtat

Washington insta les dues parts a treballar plegades per resoldre la crisi

Ahir, 48 hores després d’obrir la pitjor crisi en dues dècades amb l’Estat espanyol, les autoritats marroquines van fer marxa enrere i van tancar els accessos a Ceuta per posar fi així a les entrades massives d’immigrants. Dels 8.000 que van travessar la frontera entre dilluns i dimarts, 5.600 han estat retornats per la policia espanyola al seu país, segons van informar ahir fonts del Ministeri de l’Interior.

Els immigrants que esperaven encara en terra de ningú per creuar la frontera de Ceuta caminaven ahir en direcció contrària havent perdut ja tota esperança d’entrar a l’enclavament espanyol. El Marroc va desplegar un dispositiu de forces antiavalots que van anar dispersant de forma intermitent els grups que intentaven arribar a l’espigó que fa de frontera o que pretenien escalar el turó de Belyounech, que mira cap a Ceuta.

A mesura que avançava la jornada, disminuïa el nombre d’immigrants, mentre creixia la presència policial i de responsables de seguretat i de l’administració central marroquina. Del cantó de Ceuta, els militars desplegats a la platja d’El Tarajal recollien els que encara havien aconseguit ahir arribar nedant a l’enclavament.

La Comissió Europea va expressar ahir la seva confiança que Rabat prengui mesures per resoldre la crisi desfermada els darrers dies, després dels contactes entre el comissari europeu d’Ampliació i Veïnatge, Olivér Várhelyi, i les autoritats del regne alauita. Brussel·les va deixar clar també que la política migratòria de la UE no es deixarà influir per cap mena de “pressió”. Els EUA, a través d’una portaveu del Departament d’Estat, instaven Rabat i Madrid a treballar plegats per resoldre aquesta crisi bilateral.

Diverses ONG, per la seva banda, van denunciar que les autoritats espanyoles efectuen devolucions en calent sense les garanties jurídiques mínimes. Mentre a escala diplomàtica es rebaixava la tensió, a Madrid pujava la temperatura entre el govern i l’oposició per la crisi de Ceuta.

Ahir a la nit encara es van produir incidents entre uns 300 immigrants que es van encarar amb la policia en intentar flanquejar el desplegament policial a Castillejos, a gairebé un quilòmetre de la carretera principal cap a Ceuta. Entre empentes dels agents, alguns immigrants van començar a llançar pedres contra les forces marroquís i els furgons policials apostats junt a la frontera. Alguns immigrants van grimpar el turó de Belyunesh per intentar apropar-se a la frontera, però cap d’ells va aconseguir apropar-se a la carretera principal cap a Tarajal, únic punt regular d’accés a Ceuta.

El paper de Felip VI

En una tensa sessió de control al Congrés, Pedro Sánchez va reiterar que l’obertura de fronteres practicada dilluns i dimarts pel Marroc no és una “crisi migratòria” sinó un “assalt” i un “desafiament” del règim alauita, i acusava el líder del PP, Pablo Casado –que, al seu torn, li havia retret que la política exterior li “va gran”–, de “deslleialtat amb Espanya”. “El seu únic objectiu és utilitzar qualsevol calamitat per desgastar el govern”, li va retreure Sánchez, que va insistir en la idea que al PP li falta “sentit d’oposició d’estat”.

Després de les devolucions d’ahir i el restabliment dels controls fronterers, el govern espanyol va voler deixar clar ahir que continua considerant el seu veí del sud un amic important i confia que la seva ambaixadora, Karima Benyaich, torni aviat a Madrid. La diplomàtica va ser cridada a consultes a Rabat després que la ministra espanyola d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, l’hagués convocat. Laya va assegurar ahir que Espanya no alimentarà l’escalada de la tensió amb el Marroc però sempre des de la defensa de la integritat territorial i les fronteres.

La cap de la diplomàcia espanyola va informar que hi ha “línies obertes per diversos canals” amb Rabat, però va evitar precisar si el govern de Sánchez ha acudit a Felip VI per intervenir en la crisi i va tornar a defensar el “gest humanitari” del govern espanyol amb l’hospitalització a Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. L’entrada a territori espanyol del que es considera enemic número u del règim marroquí sense que les autoritats espanyoles n’informessin prèviament Rabat es considera un dels detonants de l’última crisi entre els dos països. Podem, soci de govern de Sánchez, va reclamar ahir no cedir al “xantatge” del Marroc i va defensar la lliure determinació del poble sahrauí.

Finalment, el líder de Vox, Santiago Abascal, es va desplaçar a Ceuta, on va exigir la militarització de la frontera, la devolució de tots els immigrants que hi van entrar de forma irregular i la construcció d’un “mur infranquejable” amb el Marroc.

LES FRASES

Ha demostrat que li va gran, el govern. No ha sabut gestionar la crisi internacional
Pablo Casado
CAP DE L’OPOSICIÓ ESPANYOLA
On és l’oposició, al costat de l’interès general o dels interessos partidistes?
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.