Política

Pròxim Orient

La vida a la Franja

Condemnades a Gaza

La periodista Ana Alba va entregar l’últim sospir a un cru documental sobre les dones palestines de la Franja que pateixen càncer i són privades d’accés al tractament

La coautora Beatriz Lecumberri l’ha pogut acabar i estrenar

“Quan l’Ana va recaure, li vaig proposar aturar-ho tot. «Ara més que mai l’hem de fer», em va dir”

La idea va sor­gir en un dels viat­ges a Gaza durant els nou anys (2011-2020) en què va viure i tre­ba­llar a Jeru­sa­lem. I la peri­o­dista Ana Alba hi va entre­gar la passió de dos anys de feina com­par­tits amb Bea­triz Lecum­berri i fins i tot el seu últim sos­pir. Després d’escol­tar amb empa­tia les dones de Gaza, una història va emer­gir més enllà de titu­lars i cròniques d’urgència davant les dues repor­te­res: el drama de les malal­tes de càncer que pel fet de resi­dir en un ter­ri­tori sotmès des del 2007 al blo­queig d’Israel no poden acce­dir al trac­ta­ment on viuen ni tam­poc reben un permís per ser trac­ta­des en un hos­pi­tal de Cis­jordània o de Jeru­sa­lem. Ana Alba no va poder veure aca­bat el seu docu­men­tal Con­dem­na­des a Gaza perquè va morir el 6 de maig del 2020, però Lecum­berri ha cul­mi­nat l’aven­tura periodística de les dues i estrena ara el repor­tatge com a home­natge a la rea­li­tat de la dona a Gaza i com a tri­but pòstum a la repor­tera que, fins i tot en ple com­bat con­tra el seu càncer, no va per­dre mai la passió de rela­tar la vida a la Franja.

Con­dem­na­des a Gaza té com a pri­mera pro­ta­go­nista Nivin Habub, que aborda, als 42 anys, un càncer de pit detec­tat fa anys. En la lluita con­tra la malal­tia, el mis­satge del Cogat –l’orga­nisme mili­tar isra­elià que admi­nis­tra els ter­ri­to­ris– pot ser “rebut­jat per raons de segu­re­tat” i “sota exa­men”, però sovint sim­ple­ment no hi ha res­posta. “La radi­o­teràpia no es rep a Gaza perquè l’exèrcit isra­elià con­si­dera que la màquina que l’admi­nis­tra pot tenir un altre ús. I la qui­mi­o­teràpia, a vega­des hi entra i a vega­des, no”, relata Lecum­berri.

La sen­si­bi­li­tat d’Ana Alba i Bea­triz Lecum­berri des­pu­lla aviat que en la vida de la dona malalta de càncer a Gaza no hi una con­demna, sinó mol­tes que se super­po­sen fins a l’ofec. Si bé Nivin Habub tenia el marit al cos­tat en tot el procés, això és una excepció. El cas de Hayar Harb, a qui es va detec­tar un càncer de pit amb 34 anys, encarna la con­demna afe­gida del mas­clisme en una soci­e­tat aïllada pel blo­queig i en què l’home viu la malal­tia de la pare­lla com una invi­tació a aban­do­nar-la i a estig­ma­tit­zar-la. “Ell em va rebut­jar i es va casar amb una altra. «Ets una malalta i estàs deforme», em va dir. «Gràcies pels ser­veis pres­tats durant aquests deu anys i adeu», es va aco­mi­a­dar”, relata Hayar Harb sobre el seu marit. La rea­li­tat que es van tro­bar Ana Alba i Bea­triz Lecum­berri és que mol­tes famílies for­cen les dones a silen­ciar la malal­tia i elles endar­re­rei­xen el diagnòstic per por que una con­fir­mació del càncer enterri l’opció de casar-se i sigui un estigma social per a elles i les famílies. Hayar Harb va escriure a Mah­mud Abbas a Face­book per pres­si­o­nar Israel i poder viat­jar a Amman. “M’auto­en­vi­ava mis­sat­ges d’ànim per no defa­llir”, revela. “Ens dona­ven les gràcies per escol­tar-les, i les gràcies les devem nosal­tres a elles. No hi gua­nyen res i no els can­via la vida”, apunta Lecum­berri.

El que fan les repor­te­res és posar cara a l’estadística: des del 2018 fins a la pandèmia, uns 3.000 malalts de Gaza dema­na­ven cada mes un permís de sor­tida a Israel per ser-hi trac­tats, el 60% rebien una res­posta posi­tiva i el 40% o no rebien res­posta o rebien la dene­gació. Con­dem­na­des a Gaza recull també el cas d’Aisha al-Lulu, una nena de 5 anys que va ser auto­rit­zada a ser ope­rada del tumor cere­bral a l’hos­pi­tal Al-Maka­sed cre­uant el pas sense els pares i amb una des­co­ne­guda. “Quin perill era acom­pa­nyar una filla en el trac­ta­ment? Si jo pogués fer marxa enrere, no sor­ti­ria”, es diu el pare després de plo­rar la seva mort als pocs dies de tor­nar.

La recta final del docu­men­tal va coin­ci­dir amb el moment més devas­ta­dor del càncer d’Ana Alba. “Quan l’Ana va recaure de gra­ve­tat, li vaig pro­po­sar atu­rar-ho tot. «Ara més que mai, hem de fer el docu­men­tal», em va dir. Ella ho tenia clar i em repe­tia: «Si jo hagués nas­cut a Gaza, ja no seria viva»”, relata Lecum­berri amb els ulls emo­ci­o­nats de qui l’ha pogut hono­rar rubri­cant la missió com­par­tida. Així era Ana Alba i aquest és el seu lle­gat.

Les autores
desitjaven tancar el documental amb una música especial i amb la lletra que parlés de la dona a Gaza. I així és gràcies al compositor Diego Alamar i a la veu d’una palestina amiga de l’Ana, Maya. Una poeta de Gaza, Fatena al-Ghorra, il·lustra amb els seus versos el documental. “Marxaré lluny, allà on el desert em gravi els seus himnes d’agonia al palmell de la mà”. El documental s’estrenarà el 18 de juny a Santander i està pendent de la distribució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.