Política

Rajoy du al Congrés els toros com a bé exclusiu de l'Estat

Ni 24 hores va dei­xar pas­sar el líder del PP, Mari­ano Rajoy, per enar­bo­rar la ban­dera tau­rina l'endemà que el Par­la­ment abolís les cur­ses de braus a par­tir del 2012. En una pro­po­sició de llei redac­tada d'urgència pel dipu­tat català José Luis Ayllón men­tre era al seu seient a la comissió de Tre­ball del Congrés seguint en teo­ria el debat sobre la reforma labo­ral, el PP pro­mou que els toros pas­sin a ser “com­petència exclu­siva de l'Estat a tot el ter­ri­tori naci­o­nal” i que es garan­teixi “l'accés de tots els espa­nyols en con­di­ci­ons de lli­ber­tat i d'igual­tat” a les cur­ses de braus.

La deter­mi­nació de Rajoy a lide­rar la causa tau­rina obe­eix tant a la pressa per girar full a la sentència de l'Esta­tut, que ell va pro­vo­car recor­rent con­tra el text el 2006 al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, com a la volun­tat d'obrir un nou flanc opo­si­tor a José Luis Rodríguez Zapa­tero més enllà de l'econòmic. Sig­ni­fi­ca­ti­va­ment, el PP va regis­trar la pro­po­sició de llei al Congrés només minuts després de cre­mar tots els car­tut­xos con­tra la recepta anti­crisi de Zapa­tero votant que no a la reforma labo­ral, tot i que recull alguns punts seus i que és aplau­dida per la CEOE.

La via de Rajoy per dei­xar sense efecte la nor­ma­tiva cata­lana de pro­tecció dels ani­mals es basa a intro­duir una modi­fi­cació en la llei de 1991 que regula les potes­tats admi­nis­tra­ti­ves sobre espec­ta­cles tau­rins. En con­cret: rees­criure que les “con­di­ci­ons de lli­ber­tat i igual­tat” no es limi­tin a la pre­pa­ració i orga­nit­zació de les cur­ses de braus, com en el redac­tat actual, sinó que englobi el dret del públic a assis­tir-hi. “L'Estat haurà de garan­tir la igual­tat dels espa­nyols en l'exer­cici del seu dret a l'accés a la fiesta dels toros com a part del nos­tre patri­moni cul­tu­ral, a tot el ter­ri­tori naci­o­nal”, seria el nou redac­tat de l'arti­cle 1 de la llei 10/1991. “Resulta espe­ci­al­ment neces­sari en aquests moments garan­tir la pro­tecció per part dels poders públics de la fiesta dels toros com a part essen­cial del nos­tre patri­moni cul­tu­ral i turístic”, resa el text del PP, que evita esmen­tar el vet català.

Afi­nant un redac­tat que no cita Cata­lu­nya i sí l'accés als toros “dels espa­nyols en igual­tat”, Rajoy com­pro­met la posició de Zapa­tero i del grup del PSOE al Congrés, on con­vi­uen 25 dipu­tats del PSC però també 31 del PSOE andalús. Cons­ci­ent que la gus­pira tau­rina ha encès un foc ter­ri­to­rial que inflama el PSOE i els seus barons, Rajoy força així el PSOE a retra­tar-se al Congrés i a posar a prova la seva dis­ci­plina de vot.

Arran de la pugna del PP, el govern espa­nyol endu­ria la seva opo­sició a la pro­hi­bició de les cur­ses de braus a Cata­lu­nya l'endemà de refu­sar una llei esta­tal a favor o en con­tra. El minis­tre de Justícia, Fran­cisco Caamaño, fins i tot s'obre a “estu­diar i valo­rar” el res­cat de la fiesta del PP. Per la minis­tra de Cul­tura, Ánge­les González Sinde, les cur­ses són “cul­tura” en forma d'“art de repre­sen­tació de la vida”.

LA FRASE

Les curses de braus són cultura en forma d'art de representació de la vida, t'enfronta a dilemes existencials
Ángeles González Sinde
ministra de cultura

Castelló s'ofereix als aficionats

Mentre intenta invalidar la prohibició aprovada pel Parlament de Catalunya, el PP també mira de treure'n profit. Com a mínim, els populars de Castelló, que han fet una petició a l'alcalde d'aquesta localitat –també del PP–, Alberto Fabra, perquè faci un estudi d'impacte econòmic per intentar “captar” els aficionats catalans durant la fira taurina de la Magdalena. El portaveu del PP a Castelló va fer la petició durant el ple, justificant-la en el fet que els catalans “es veuen privats de la llibertat de gaudir de les curses de braus” en una decisió, la de la cambra catalana, que “té molt més a veure amb l'atac separatista que amb la defensa animal”.

El PP de Castelló argumenta que la de Castelló és la plaça més propera a Catalunya i això, de retruc, pot convertir-se en una oportunitat per “captar turistes”.

El govern català, per boca del conseller d'Innovació, Josep Huguet, va rebutjar que la prohibició tingui algun tipus d'impacte sobre l'economia catalana, com també ha insinuat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.