Política

L’avenç del magma força més evacuacions a La Palma

Desallotgen el miler de veïns de l’últim nucli habitat en el camí de la colada volcànica cap al mar

Ja són més de 180 les cases colgades sota el riu de lava

Molts nervis i llàgrimes entre els veïns dels pobles de l’illa canària de La Palma afectats per l’erupció del volcà. Llàgrimes pel que s’ha perdut i pel que es pot perdre “perquè és el treball de tota una vida”, comentava un veí. I és que tots ells són conscients que casa seva pot quedar sepultada per l’avenç implacable de la lava, que ja ha colgat més de 180 immobles i més d’un centenar d’hectàrees de terreny. Des de diumenge passat, quan el nou volcà va entrar en erupció, la colada continua avançant cap al mar a uns 120 metres per hora –una velocitat més lenta del que s’havia previst en un principi– arrasant tot el que troba al seu pas. Ahir van ser evacuats un miler d’habitants de Todoque, barri del municipi de Los Llanos de Aridane i últim nucli habitat per on havia de passar la llengua de magma abans d’arribar al mar. L’estrès amb què els afectats viuen aquesta situació inesperada ha obligat a posar en marxa un servei de psicòlegs, que treballen als diversos centres d’allotjament provisional habilitats a l’illa o presten atenció per telèfon. La coordinadora de tot aquest dispositiu, Cristina García, explicava ahir que els professionals estan tractant atacs de pànic, estats de commoció i d’incredulitat. De tots aquests estats, va assegurar García, “la incertesa és el pitjor”. Entre els que més el pateixen, hi ha els veïns que han estat desallotjats dels nuclis que, com el de Todoque, corrien més risc i que encara no saben si casa seva ha resistit o ha quedat colgada sota la lava,

Les que sí que fan càlculs sobre la magnitud del desastre són les organitzacions agràries, com ara COAG Canarias. Segons aquesta entitat, les superfícies de conreu més afectades seran les de plataners (300 hectàrees), seguides de la vinya (60) i l’alvocat (21), i també petits terreny de guaret, cultius subtropicals, patata, papaia, pastures i cítrics.

Zona d’emergència

Mentrestant, el Consell de Ministres va aprovar ahir la declaració de La Palma com a zona d’emergència pels estralls causats pel volcà. El mateix Pedro Sánchez ho va anunciar tot assegurant que el compromís amb La Palma “és rotund”. La gestió d’aquesta crisi, va prometre, no acabarà “fins que no s’hagi reparat tot el que el volcà ha destrossat”.

Les autoritats de l’illa, per la seva banda, van instar la població a abstenir-se de circular per carreteres properes al volcà i acostar-se als rius de lava perquè “la situació no és ni de bon tros segura”, com ho demostra l’aparició, dilluns passat, d’una nova boca d’ erupció a 900 metres de la principal.

L’Etna, a Sicília, també entra en erupció

Redacció

Un dels volcans més actius del món, l’Etna, a l’illa italiana de Sicília, es va despertar ahir i va entrar de nou en erupció amb una imponent columna de fum i gas de nou quilòmetres d’altura visible des de Siracusa i Messina. S’observava també un desbordament de lava del con del cràter sud-est que es dirigia en direcció sud-oest. L’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià va explicar que l’activitat volcànica va començar cap a 1/4 de set del matí, amb l’emissió de cendres i 40 minuts després es va observar la represa dels tremolors al cràter sud-est, el més actiu en les últimes erupcions de l’Etna. Fa deu dies es va registrar un terratrèmol de magnitud 3 a la falda del mític volcà italià, que feia preveure una recuperació de l’activitat volcànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.