Política

Treva sense consens estratègic

ERC i Junts eviten fer sang però l’independentisme evidencia que és lluny d’unificar un full de ruta

Tots tres grups pacten només un text per renovar organismes, i els socis insistiran en l’amnistia al Congrés i a buscar complicitats a Europa

Aragonès refusa ara el referèndum que vol la CUP

Pot­ser l’inde­pen­den­tisme ja no es llança els plats pel cap en públic, o ahir es va esforçar per no fer-ho, però gaire unit tam­poc ho sem­bla. Tots tres grups, i en espe­cial els socis de govern, van fer equi­li­bris per mos­trar-se con­ci­li­a­dors en els ges­tos i les for­mes durant la segona jor­nada del debat de política gene­ral al Par­la­ment, i van evi­tar entrar en el cos a cos dialèctic en els aspec­tes en què les rela­ci­ons més gri­nyo­len, com ara la posició sobre la taula entre governs –de nego­ci­ació, segons ERC; de diàleg, segons Junts–, però en tot cas van evi­den­ciar que encara s’és lluny ara mateix d’asso­lir un con­sens estratègic. Cadascú, de fet, va defen­sar ahir una posició dife­rent: ERC, una mesa de nego­ci­ació a la qual no veu alter­na­tiva; Junts, una “uni­tat estratègica” que no va con­cre­tar per fer què, i la CUP, en la pro­posta més nova que es va sen­tir, un referèndum abans que acabi la legis­la­tura que, això sí, no tindrà gaire recor­re­gut, vist que ERC i Junts el van igno­rar.

“Pre­si­dent, posi data al referèndum”, apel·lava el dipu­tat Car­les Riera. “I que sigui abans del 2025, sin­cro­nit­zem-nos amb Escòcia”, hi afe­gia, tot ins­tant a tenir “la intel·ligència política” de posar la pro­posta “com a ele­ment de pressió” sobre la taula de diàleg. El cupaire, a més, era molt crític amb la “deriva auto­no­mista i con­ser­va­dora” del govern, i li exi­gia que com­pleixi els com­pro­mi­sos de la inves­ti­dura per par­lar del pres­su­post. Pere Ara­gonès, més dis­gus­tat per haver-se’n assa­ben­tat pels mit­jans que per la idea en si, no va des­car­tar pas el referèndum –“hi estem tre­ba­llant”, va jus­ti­fi­car, al·ludint al pac­tat amb l’Estat que busca ara, quan se li va recor­dar que el pacte amb la CUP parla de crear les con­di­ci­ons que el facin pro­pici–, però se’l va espol­sar amb un ara no toca de calaix, tot recor­dant que no figu­rava com a tal en el pacte d’inves­ti­dura. “Si ara hi ha con­di­ci­ons noves es tre­ba­lla­ran, però el que farem és com­plir l’acord que tenim”, esban­dia.

Molt més suaus van ser les for­mes del debat amb Junts. S’espe­rava com influi­ria en els dis­cur­sos i l’aposta pel diàleg la detenció dijous pas­sat del pre­si­dent a l’exili, Car­les Puig­de­mont, i cer­ta­ment el líder del grup, Albert Batet, va denun­ciar la “guerra bruta” i va car­re­gar con­tra La Mon­cloa pel seu “cinisme” de per­me­tre per una banda que con­tinuï la per­se­cució i, per l’altra, venir a “pas­se­jar-se” al Palau de la Gene­ra­li­tat “como Pedro por su casa”, tot vetant-los a ells a la taula. En canvi, tot i cri­ti­car que la majo­ria de l’inde­pen­den­tisme “no vol” una taula de diàleg, va evi­tar fer sang en les dis­crepàncies amb ERC per pre­ser­var el govern, es va decla­rar “lle­ial” i va advo­car per la uni­tat com l’únic camí per refer una estratègia com­par­tida. “Cal cul­tura de coa­lició per tenir la màxima esta­bi­li­tat”, cloïa Batet, que fins i tot agraïa a Ara­gonès que es des­placés a l’Alguer a fer cos­tat a Puig­de­mont.

“Era el que tocava i volia fer”, reblava el pre­si­dent, que al seu torn feia una ferma defensa de les cre­en­ces del con­se­ller Jaume Giró, posa­des pel PSC sota sos­pita, i des­ta­cava que la defensa judi­cial a l’exili “com­ple­menta” l’acció que es fa a Cata­lu­nya. A més, es mos­trava con­vençut que tro­ba­ran els meca­nis­mes per tre­ba­llar junts a la mesa. “La taula de nego­ci­ació també és taula de con­fron­tació d’idees”, recor­dava el líder par­la­men­tari d’ERC, Josep Maria Jové, que es des­feia en elo­gis cap a Puig­de­mont, i ata­cava La Mon­cloa, a diferència d’Ara­gonès, que ho va evi­tar. “Si l’aposta del govern espa­nyol és sin­cera cal que actuï amb con­vicció democràtica, mirar cap a un altre cantó els fa còmpli­ces”, inci­dia Jové.

El pre­si­dent, en canvi, va con­cen­trar les crítiques en els grups que el for­men, més que en el govern espa­nyol. Al cap de l’opo­sició, Sal­va­dor Illa, que va insis­tir en una taula entre par­tits cata­lans i va dir que la inde­pendència és “un objec­tiu irreal i impos­si­ble d’assu­mir”, Ara­gonès li va exi­gir que pre­senti una “pro­posta” per al país que no pot ser l’agenda de retro­ba­ment –Illa li va recor­dar la decla­ració fede­ral de Gra­nada–, i li va dir que la Cons­ti­tució i l’Esta­tut no es poden posar com a límit a les aspi­ra­ci­ons de la Gene­ra­li­tat, que ja exis­tia molt abans.

Als comuns, que van inci­dir en les divi­si­ons inter­nes del govern i van apos­tar per una reforma de la sedició, un millor finançament i més auto­go­vern ara com a ele­ments que “apro­pen a l’horitzó del referèndum pac­tat i la república plu­ri­na­ci­o­nal”, Ara­gonès els va dir que es mirin al mirall del govern espa­nyol o al de Bar­ce­lona abans de “donar lliçons de cohesió”, i els va exi­gir que sigui La Mon­cloa, més que ells, la que faci una pro­posta.

Uni­tat esqui­fida

Molt simp­tomàtica de la inca­pa­ci­tat per traçar un rumb uni­tari va ser que avui es voten les pro­pos­tes de reso­lució (PR); o sigui, les línies mes­tres del curs polític, i l’única que van acon­se­guir pac­tar ERC, Junts i la CUP no entra en cap aspecte per avançar vers la República. De fet, ben mirat l’hau­rien pogut pac­tar gai­rebé amb qual­se­vol dels altres grups, a qui igual­ment neces­si­ta­ran per dur la moció a la pràctica. El text tot just insta, així, a impul­sar per un cantó la reno­vació d’orga­nis­mes i càrrecs cadu­cats pen­dents que pen­gen del Par­la­ment –com ara el Síndic de Greu­ges, la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA) o el Con­sell de l’Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC)–, i a ini­ciar, per l’altre, els tre­balls per apro­var una llei elec­to­ral pròpia i impul­sar la reforma del regla­ment per, entre altres fins, moder­nit­zar-lo i blin­dar-se de “coac­ci­ons exter­nes”.

Un botí si més no esqui­fit si és l’únic mínim comú deno­mi­na­dor que ha sabut tro­bar l’inde­pen­den­tisme, que ahir a la tarda va estar nego­ci­ant pre­sen­tar con­jun­ta­ment una altra PR –fins i tot es van dema­nar diver­ses pròrro­gues– que insta els matei­xos grups a tra­mi­tar una pro­po­sició de llei per l’amnis­tia a fi de pre­sen­tar-la tot seguit al Congrés; insta el govern a explo­rar com­pli­ci­tats i fins i tot la inter­venció d’orga­nis­mes euro­peus i inter­na­ci­o­nals per asso­lir un referèndum acor­dat, i també que “el mes que ve” s’arti­culi final­ment l’Acord Naci­o­nal per l’Auto­de­ter­mi­nació i l’Amnis­tia com a “espai ampli i plu­ral de reflexió” sobre els con­sen­sos de país. La CUP se’n va des­pen­jar a última hora, indig­nada en saber que una de les PR que havien acor­dat ERC i Junts desau­to­ritza la seva pro­posta de referèndum, ja que diu que “només” un d’acor­dat amb l’Estat pot “subs­ti­tuir el man­dat polític” de l’1-O.

En tot cas, les PR pac­ta­des entre els socis, a més de reco­llir acci­ons sec­to­ri­als del pla de govern, sí que inci­dei­xen una mica a traçar alguna acció a curt ter­mini, alhora que fan equi­li­bris. Així, donen suport tant a “l’aposta pel diàleg i la nego­ci­ació” com a “la neces­si­tat d’una con­fron­tació cívica i pacífica” per forçar l’Estat a “assu­mir la rea­li­tat fins ara negada”. ERC i Junts també s’obli­guen, genèrica­ment, a “impul­sar una agenda legis­la­tiva” per cons­truir “espais de sobi­ra­nia” i “repren­dre amb urgència la ini­ci­a­tiva con­junta”, i recu­pe­ren la idea “d’embat democràtic”. Més con­cre­ta­ment, s’ins­ten a cons­ti­tuir dues comis­si­ons de segui­ment al Par­la­ment: una sobre el procés de nego­ci­ació entre els governs, i una altra sobre el com­pli­ment de l’informe del Con­sell d’Europa que exi­gia la fi de la repressió, una exigència que també es rei­tera a l’Estat. En la mateixa PR, tots dos també denun­cien les “actu­a­ci­ons irre­gu­lars” de la poli­cia i els tri­bu­nals espa­nyols con­tra l’inde­pen­den­tisme, i en pre­sen­ten a més una d’específica de suport explícit a Car­les Puig­de­mont i de con­demna a la per­se­cució dels exi­li­ats.

LES FRASES

Ahir vaig expressar la meva proposta, crec que és el camí que hem de transitar, però no exclou estratègies en altres àmbits
Pere Aragonès
president de la generalitat
Hem d’actuar com a aliats, no s’hi val que cadascú tingui la seva estratègia. Cal refer-ne una de consensuada i compartida
Albert Batet
president del grup de junts

Dubtes de legalitat en algunes PR

e. ansola

La mesa va acceptar a tràmit ahir totes les propostes de resolució tret d’una de la CUP que instava a retirar les “distincions i els homenatges” al rei emèrit, arran d’un defecte de forma, perquè, a més del govern, instava les administracions municipals i el Congrés. Fonts cupaires ja deien que ho refarien per tornar-la a presentar avui. De fet, aquesta PR havia aixecat dubtes sobre la seva legalitat, a més d’una segona de la CUP que insta a l’exercici del dret a l’autodeterminació mitjançant un referèndum aquesta legislatura. Integrants de l’anterior mesa ja van declarar davant el TSJC fa dues setmanes per haver acceptat proposicions similars sobre el rei i l’autodeterminació, i ahir Vox ja va amenaçar en el ple que ara també els durà als tribunals, tot i que la mesa actual, en ser nova, no ha rebut encara cap requeriment del TC. Una altra de les propostes conjuntes d’ERC i Junts considera en la part expositiva que “és fonamental promoure i participar en un espai de coordinació, consens i direcció estratègica col·legiada” per generar consensos entre independentistes i definir els passos compartits en tots els àmbits d’actuació rellevants “per culminar el camí cap a la República catalana”. Aquesta darrera referència a “culminar” també podria ser objecte de dubtes legals. El PSC, de fet, denunciava ahir a la sortida que els lletrats no van “poder opinar“ i no descartaven presentar peticions de reconsideració avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia