Política

Johnson cerca el timó

El ‘premier’ britànic haurà d’explicar demà en la conferència del Partit Conservador com pensa solucionar el caos generat per la falta de subministraments

L’exèrcit ja circula per fer arribar el combustible a les benzineres

El pano­rama al Regne Unit ara mateix no és gaire espe­rançador, amb la imatge dels mili­tars al volant dels cami­ons cis­terna per fer arri­bar la ben­zina a les esta­ci­ons de ser­vei, pres­tat­ges de super­mer­cats buits, farmàcies sense medi­ca­ments. Boris John­son està inten­tant recu­pe­rar el con­trol de la situ­ació, no només a fora, al car­rer, sinó també dins de les seves files, en la con­ferència del Par­tit Con­ser­va­dor que s’està cele­brant a Manc­hes­ter, al nord d’Angla­terra, que aca­barà demà.

Deu dies després del començament de les cues a les ben­zi­ne­res, con­ti­nuen els pro­ble­mes de des­proveïment de com­bus­ti­ble al país, prin­ci­pal­ment al sud-est d’Angla­terra. El 20% de les ben­zi­ne­res con­ti­nuen sense com­bus­ti­ble i un 18% només tenen un tipus de ben­zina. John­son s’ha vist forçat a des­ple­gar fins a 200 mili­tars i a con­ce­dir 5.000 visats tem­po­rals a cami­o­ners euro­peus. Aquest és el rere­fons de la con­ferència del par­tit que John­son tan­carà demà amb el seu dis­curs.

Un dels encar­re­gats de par­lar ahir va ser Mic­hael Gove, el nou titu­lar del nou minis­teri d’Ani­ve­lla­ment, Habi­tatge i Comu­ni­tats. Es tracta d’un minis­teri clau per al govern de John­son d’aquí a les pròximes elec­ci­ons el 2024, o el 2023 si les avança un any. Es va crear després de l’última remo­de­lació de govern el mes pas­sat. La seva funció és por­tar a terme el pro­grama elec­to­ral de John­son en les elec­ci­ons del 2019 i ani­ve­llar i des­cen­tra­lit­zar el país tal com va pro­me­tre. Va ser la pro­mesa que va fer als votants labo­ris­tes del nord que, per pri­mer cop, el van votar a ell. Gove, que va trair John­son en les primàries del 2016, és el seu nou home fort. En el seu dis­curs d’ahir va inten­tar donar con­tin­gut a l’eslògan “ani­ve­llar el país”, que, per ara, és buit. Gove va posar com a exem­ple d’ani­ve­lla­ment Ben Houc­hen, l’alcalde de l‘àrea de Tees­side, al nord d’Angla­terra. “Està cre­ant dese­nes de milers de llocs de tre­ball nous i ben remu­ne­rats a la zona per millo­rar la vida de la gent, està can­vi­ant la cara del trans­port i la for­mació d’adults”, va expli­car. I hi va afe­gir que “Tees­side es va des­cui­dar durant dècades en el període labo­rista i ara ha revis­cut, s’ha rege­ne­rat i reno­vat [amb els con­ser­va­dors]”.

Tees­side és una de les àrees labo­ris­tes del nord d’Angla­terra (de l’ano­me­nat mur ver­mell, el color dels labo­ris­tes) que van votar John­son en les últi­mes elec­ci­ons perquè imple­mentés el Bre­xit i perquè invertís en la zona i des­cen­tra­litzés el país. Aquesta serà la feina de John­son d’aquí a les pròximes elec­ci­ons. El repte del pre­mier en aquesta con­ferència serà donar con­tin­gut a aquest eslògan que els labo­ris­tes diuen que els ha robat de l’època de Blair.

Empat en intenció de vot

La difícil situ­ació que viu el país ha pro­vo­cat que el líder labo­rista, Keir Star­mer, iguali John­son en intenció de vot, segons l’ultima enquesta de la firma demoscòpica Ipsos Mori. Els dos se situen en el 38%, però John­son ha cai­gut un 9%. El pre­mier espera aca­bar aquesta con­ferència donant la sen­sació que té un pla i que sap què ha de fer per cap­gi­rar el caos al país.

LES XIFRES

200
militars
estan desplegats al Regne Unit per fer arribar el combustible a les benzineres que se n’han quedat sense.
5.000
visats
temporals que ha donat el govern britànic a camioners europeus per suplir la manca de transports.

Futur brillant després del ‘Brexit’

Redacció

El ministre britànic d’Economia, Rishi Sunak, va prometre ahir convertir el Regne Unit en el lloc “més emocionant del planeta” després del Brexit, quan el país es troba en plena crisi laboral i de subministraments provocada, en part, per la sortida de la Unió Europea (UE). En el seu primer discurs davant del congrés anual del governant Partit Conservador, Sunak va explicar que vol transformar el Regne Unit en una “superpotència científica” amb una economia basada en altes qualificacions i bons sous.

Va dir que si el 2016 va votar pel Brexit, va ser perquè creu que “l’agilitat, la flexibilitat i la llibertat” que ofereix la retirada del bloc europeu seran més valuoses en l’economia del segle XXI “que la simple proximitat a un mercat”. “Encara que ara no ho vegin, els asseguro que el futur és aquí. L’any passat el Regne Unit va atraure més inversió de capital per a empreses emergents que França i Alemanya juntes”, hi va afegir Sunak, a qui certa premsa veu com a successor natural del primer ministre conservador, Boris Johnson.

En una altra part del seu discurs, el ministre d’Economia, que va accedir al càrrec el febrer del 2020 després de la dimissió del seu predecessor per picabaralles internes, va avisar, sense entrar en detalls, que encara que vagi en contra del seu instint neoliberal, el govern haurà d’apujar els impostos en un futur pròxim per reduir el forat financer creat per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.